Treemail

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Navigáció

Képek a galériából

Treemail

Jelenlegi hely

Címlap » Fórum » Éghajlatunk által meghatározott lehetőségeink
3 tartalom / 0 új
Utolsó bejegyzés
gyűd
gyűd képe
meglepetés

Az teljesen egyértelmű, hogy minden élőlénynek, így a növényeknek is megvannak az ökológiai igényeik, ezen belül az éghajlati igényeik is. A kert megtervezésekor, a tervezett növények megvásárlása előtt ennek az igénynek az ismerete nélkülözhetetlen. Ennek a hiánya, illetve figyelmen kívűl hagyása, vagy pusztán egy kísérlet óriási károkat okozhat, de okozhat kellemes meglepetéseket is, ami alatt azt értem, hogy a szakma, illetve a szakirodalom szerint annak a növénynek sehol sem szabadna működnie az országban és mégis jól érzi magát a növény. Erre tudnátok példákat?

Nino
Nino képe

Bizony erre tucatszám vannak példák. De még mielőtt prezentálnánk őket, érdemes lenne megvizsgálni, konkrétan melyek azok a klímatényezők, amelyek lehetetlenné, vagy lehetségessé teszik korlátozottan fagytűrő növényfajok téli túlélését a Kárpát-medencében, sőt általánosságban.

Melyik az a klímaelem, amelynek döntő jelentősége van ebben?

Mielőtt válaszolnék a saját kérdésemre, kíváncsi lennék, mások mit tudnak, vagy mit gondolnak erről.

treemail
treemail képe

Az éghajlati tényezők közül, ami leginkább meghatározza egy délszaki növény esélyeit a Kárpát-medencében, az egyértelműen a legnagyobb téli lehűlések mértéke, mégpedig az abszolút minimum hőmérséklet. Persze ezt nem lehet egy számmal kifejezni, hogy melyik fajnak hány foknál van a tűrőképességének a határa, mert ezt nagyban befolyásolhatja a konkrét egyed egészségi állapota, a kritikus hőmérsékletű időszak hossza, stb., de mégis azért kb tisztában kell lennünk az ültetés előtt a növény ilyesfajta jellemzőivel, illetve a területünk éghajlati viszonyaival. A füge az egész országban előszeretettel ültetett gyümölcstermő, de valahol évtizedes példányok élnek, máshol meg évről-évre visszafagy. Az utóbbi területeken szerzett tapasztalatokból tudjuk, hogy valahol -15 Celsius fok körül van a hidegtűrése. Kinek vannak még hasonló megfigyelései, tapasztalatai egzóták terén és mi lenne? 

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges