Treemail

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Navigáció

Képek a galériából

Treemail

Jelenlegi hely

Címlap

viburnum

Érdeslevelű labdarózsa (Viburnum plicatum)

Burkwood bangita (Viburnum burkwoodii)

London egyik elővárosában, Kingstonban, Burkwood és Skipwith kertészetében sok érdekes fajta és keresztezéses faj keletkezett. Köztük az egyik legszebb virágdíszes cserje a V. burkwoodii. Az 1902-ben Japánból importált illatos bangita (V. carlesii) és az amerikai távolkelet kutató expedíciókról Európába juttatott kislevelű ostorménfa (V. utile) keresztezésével létrehozott köztes faj. A Burkwood-kertészet felismerte a két faj nyilvánvaló rokonságát, és a szép örökzöld lombú, de csak közepes díszértékű, túl apró levelű és kis virágú, V.

Szépvirágú ostorménfa (Viburnum carlesii)

Távol-keleten már régóta kedvelt díszcserje, Koreában és a Korea déli csücskénél fekvő Japánhoz tartozó kis szigeten, Tsushima-szigeten honos. Yokohamából érkezett az első példány 1902-ben a Kew Gardenbe és feljegyzések szerint 1906-ban nyílt először. Mielőtt azonban e szép virágú díszcserje az angol kertészek útján tovább terjedt volna, a francia Lemoine kertészet (1905-ben) nagyobb tételt rendelt az említett japán cégtől, néhány év alatt elszaporította és Európa-szerte árusította.

Floridai bangita (Viburnum nudum)

Virág- és termésdíszével a lombhullató bangitafélék legszebbjei közé tartozik. Bár hazájában 3-4 méteresre is megnőhet, nálunk, úgy látszik, alacsonyabb marad és aligha nő 1-2 méternél magasabbra. Babérszerű, örökzöld összhatású, de ősszel lehulló levelei oválisak vagy megnyúltak, néha lándzsásak (V. nudum var. angustifolium), 8-15 cm hosszúak, fényesek, épszélűek. Virágai 5 milliméteresek, május közepén 5-12 cm széles, hétágú bogernyőben nyílnak, termékenyek, termései 8 milliméteresek, gömbösek, sokáig piroslók, majd késő őszre hamvas kékesfeketére érnek.

Nyáriorgona levelű ostorménfa (Viburnum buddleifolium)

Ostorménfánk (a Viburnum lantana) távolabbi rokona. Közép-Kínában honos. 1900-ban került Amerikába és onnan jutott el az európai botanikus kertekbe.

Korall bangiták (Viburnum betulifolium, V. lobophyllum, V. ovatifolium)

E különösen szép levelű és ragyogó korallpiros termésű bangita fajok Közép- és Nyugat-Kínából, a század elején jutottak Európába.