Treemail

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Navigáció

Képek a galériából

Treemail

Jelenlegi hely

Címlap

szubmediterrán

Török hegyről, magyar kertbe

Törökbúza (kukorica), török szegfű. Gránátalma, tulipán, rózsa, füge. Mind-mind vagy Törökországból, vagy a középkorban a török nép által került Magyarországra. Ha felkerekedünk, és szemügyre vesszük a török tájakat és kerteket, akkor - a botanikusok után, akik ezt már régen tudják - megcsodálhatjuk a gazdag növényzetet, tengerszinttől a hegyek magasságáig.

A sziklák karéjában Phillyrea latifolia

Magyar kikerics (Colchicum hungaricum)

 Enyhébb januári napokon, amikor az ország többi részén még borongós téli idő uralkodik, a nagyharsányi Szársomlyón már virít legkorábban nyíló tavaszi virágunk, a magyar kikerics.

Készült: 2011.02.06. - Huber Kálmán

 

Hasonlít rokonára, a gyakori előfordulású, nagyobb termetű, lilás-rózsaszín őszi kikericsre.

Balatoni Riviéra IV.

A „Balatoni Riviéra" és a szubmediterrán kert

 

A természet kutatása nem lehet öncélú. A szubmediterrán vegetáció kutatása, tudományos feltárása is számos gyakorlati kérdésre hívja fel a figyelmet. Kapcsolódva más tudományágak (talajtan, éghajlattan, állattan) párhuzamos kutatásaihoz, kellő megfontoltsággal, tudományos megalapozottsággal adja át eredményeit a gyakorlatnak. A Balaton környéki szőlők, mandulások, illóolaj- és gyógynövényültetvények fejlődése láttán azt mondhatjuk, a termelés ösztönösen előre igazolta e kutatások eredményeit.

Balatoni Riviéra III.

A szubmediterrán „súlya" flóránkban

 

Balatoni Riviéra II.

Mediterrán és szubmediterrán

 

Balatoni Riviéra I.

Kevés táj oly megkapó, mint a Balaton északi partvidéke. Ha kisétálunk a Csopak feletti lejtőkre és felkapaszkodunk a kőfalak, szőlők, fügebokrok között a hegyoldalakra, elénk tárul a vízpárába vesző végtelenje. Körülöttünk minden piroslik a cserszömörce lombjától, s köztük a merev, fényes levelű tölgyek alacsonyan terpeszkednek szét a köves, szikár talajon. A törpe termetű félcserjék javában virágzanak, és a barnult fűcsomók között a vetővirág és a csillagvirág sárga, illetve kék virágai a tavaszt idézik még késő ősszel is. Van valami különös hangulata ennek a tájnak.

Anatóliai bokortölgy (Quercus infectoria)

A növényvilág történetében gyakori, hogy egy összefüggő elterjedési területű faj területe szétszakad, s a korábban hasonló megjelenésű (fenotípusú) fajok két elhatárolt területen, más-más irányban változnak. Ilyen területi elszakadás eredményezte a portugál, a kanári és az anatóliai bokortölgy szétválását is.

            A kanári tölgy (Quercus canariensis) levele a legnagyobb a tölgyek között, 12-18 cm. Enyhe éghajlaton csaknem félörökzöld. A 8-12 karéjos levelek lekerekedők, a hajtások erősen pelyhsek.

Molyhostölgy (Quercus pubescens)

A molyhostölgy elnevezés két, egymáshoz igen közel álló molyhos-pelyhes hajtású tölgyfajt jelent: a kisebb levelű és rövidebb levélnyelű molyhostölgyet (Quercus pubescens)  és a nagyobb levelű, az előzőnél kétszer hosszabb (1,5-2,5 cm-es) levélnyelű vergiliusztölgyet (Q. virgiliana). Rendkívüli hasonlóságuk molyhos-pelyhes hajtásai, levélfonákuk, kis termetük miatt a kertészeti-erdészeti, sőt a botanikai irodalomban sem különítik el őket egymástól következetesen.

Délközeli kertek 4.

A szubmeridionális övben megvalósított szubmediterrán

 

A szubmeridionális övben a nyári félévi hőösszeg, és a téli, szelektív hideg egyaránt olyan mértékű, hogy a tenyészidőszak kihasználásával a mediterrán-szubmediterrán közös elemek termeszthetővé válnak, azaz kultúrkörülmények között ezek a fajok meghonosíthatók. Ehhez az alábbi körülmények biztosítása szükséges:

 

1. A nyugalmi időszakban a védett, lehetőleg hideglefolyásos lejtős terület, amelyen nem alakulhatnak ki a nagy, klímaövre jellemző szelektív minimumok.

Délközeli kertek 3.

A szubmediterrán éghajlat és növényzet összefüggése

 

Valósággal megszokott, hogy a hazai déli területek egy részét mint szubmediterrán, illetve szubmediterrán hatás alatt álló terület kezeljük. Valójában a szubmediterrán öv olyan éghajlatú és növényzetű flórájú terület, ahol az éghajlat mediterrán vonása még határozottan megvan, s attól mindössze egy tényezőben tér el, flórájában pedig a mediterrán flórajelentős része még jelen van. Ennek megfelelően a szubmediterrán lehet:

 

1. „Túl száraz" (a téli esős klímaszakasz rövidebb),