Treemail

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Navigáció

Képek a galériából

Treemail

Jelenlegi hely

Címlap

Kína

Érdeslevelű labdarózsa (Viburnum plicatum)

Kifogyhat a világ a kávéból

A kellemetlen kolumbiai klíma, valamint a középosztályában kövéredő Kína fenyegeti a világ kávépiacát. Bár most a válság miatt éppen olcsóbb lett, a közeljövőben sorozatban rekordot dönthet a sokak mindennapjaihoz hozzátartozó ital ára.

A platánkérgű rókafarkfenyő IV.

A felfedezés

 

A platánkérgű rókafarkfenyő III.

Eljutunk Zhang Muqin-ba - 2000. október

 

A platánkérgű rókafarkfenyő II.

Első dokumentációs kísérlet, 1995. március – útban Qiaojia félé

 

A platánkérgű rókafarkfenyő I.

1992-hen a jünnan-szecsuáni határvidék egy eldugott zugából olyan ikertűs (tűnyalábos), fenyőfajt (Pinus) írnak le, amely minden eddig ismert fajtól eltérő igazi „öszvér”, selyemfenyő, diófenyő és rókafarkfenyő egyszerre... A nemzetségében e faj önálló és egyetlen fajból álló fajcsoportot, a „Squamatae"sorozatot (series) alkotja.

Ciprusok Kaliforniától Kínáig

Kínában a Cupressus funebris kolostorok, lakóházak, települések egyik gyakran ültetett vagy még inkább megóvott díszfája. Egy 26 méteres példányt E. H. Wilson, az amerikai Arnold Arborétum Távol-Keletre küldött gyűjtő-kertésze és kutatója Omei környékén fényképezte le 1908-ban.

A szélsőségesen kontinentális éghajlatú Tibetben is él a ciprus. A Tung-folyó völgyében két, csaknem 30 méteres Cupressus torulosa példányt kapott lencsevégre E. H. Wilson 1908-ban.

A ciprusok kérge gyakran hosszanti sávokban, foszló rostokban válik le.

Kínai kúszó kecskerágó (Euonymus fortunei)

Az örökzöld levelű kecskerágók közük a japán kecskerágó (Euonymus japonicus) csak az utóbbi húsz esztendőben vált elterjedt kerti dísznövénnyé. Sokkal korábban, a múlt század vége felé került szabadföldbe egy másik faj, a Kínában őshonos E. fortunei japáni elterjedésű változata, az E. fortunei var. radicans. Ez utóbbi a háború előtt még a nagyobb kastélyparkok és gyűjtemények növénye volt, míg napjainkban néhány fajtája már nagyüzemi szaporításban levő gyeppótló örökzöld. Annyira azonban mégsem általános, mint lehetne, és alkalmazása is szűk körű.

Nyáriorgona levelű ostorménfa (Viburnum buddleifolium)

Ostorménfánk (a Viburnum lantana) távolabbi rokona. Közép-Kínában honos. 1900-ban került Amerikába és onnan jutott el az európai botanikus kertekbe.

Korall bangiták (Viburnum betulifolium, V. lobophyllum, V. ovatifolium)

E különösen szép levelű és ragyogó korallpiros termésű bangita fajok Közép- és Nyugat-Kínából, a század elején jutottak Európába.

Oldalak