Treemail

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Navigáció

Képek a galériából

Treemail

Jelenlegi hely

Címlap

Japán

Érdeslevelű labdarózsa (Viburnum plicatum)

Törzses mahóniák (Mahonia japonica, Mahonia bealei)

A két faj elnevezését illetően a botanikusok között, valamint az európai faiskolai gyakorlatban kezdettől fogva meglehetős zűrzavar uralkodik, amelyet napjainkig nem sikerült eloszlatni. Ez azonban nem változtat azon, hogy mindkét faj kertjeink legszebb díszei közé tartozhat.

Japán fehérfenyő (Pinus parviflora)

A korábban japán fehér fenyő néven ismert faj 1954 óta két, egymástól jól elhatárolható faj gyűjtőfogalma. Az egyik a Pinus pantaphylla, főleg észak-japáni, a másik faj, a Pinus himekomatsu áthúzódik a déli szigetekre. A két faj elterjedési területe átfedi egymást és itt, azonos éghajlat mellett különösen szembetűnőek a toboz felépítésében, a hajtásrendszerben és a kéreg jellegében mutatkozó különbségek.

Koreai selyemfenyő (Pinus koraiensis)

Ezüstös vagy szürkészöld, dús lombozatával sok tekintetben a Kárpátokban és az Alpokban honos cirbolyfenyőre (Pinus cembra) emlékeztet, koronája azonban kevésbé tömött, tűlevelei hosszabbak, merevebbek, a tengely felé kevésbé visszahajlók. A ritkább ágrendszerük folytán megjelenésük erőteljesebb. A rendszerint egytörzsű, szabályos kúp koronájú koreai selyemfenyő hazájában 20-30 méterre is megnőhet, nálunk a legnagyobb, 15-20 éves hazai példány 6-7 méter magas. Az idősebb (60-80 éves) európai példányok törzsátmérője 30-40 cm.