Treemail

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Navigáció

Képek a galériából

Treemail

Jelenlegi hely

Címlap

Himalája

Himalájai selyemfenyő (Pinus wallichiana)

Himalájai luc (Picea smithiana)

A Himalája 2000 m feletti régióinak melegebb vagy hűvösebb, de mindenképpen párás, csapadékos klímájára gondolva nem lehet csodálni, hogy e lucfaj épp méltóságteljesen csüngő hajtásaival, szubtrópusias éghajlatot híven tükröző s a nemzetségben egyedülállóan hosszú tűi révén kelti fel a figyelmet. Elterjedési területén, Afganisztántól India északi részein át Nepálig, a hegyvidékek 2100-4000 m közötti magassági övében lejjebb összefüggő erdőségeket alkot, a magasabban fekvő zónákban állományai felritkulnak, s széltépett, szabálytalan alakú fái az alpesi öv határán lassan eltünedeznek.

Himalájai boróka (Juniperus wallichiana)

A távoli hatalmas hegyvidék gazdag flórájának sok faja immár dísznövényként ismeretes Európában. A finoman csüngő tűjű himalájai selyemfenyő, a kecsesen bókoló hajtású himalájai cédrus, a sokféle Rhododendron láttán nem nehéz elképzelni a Himalája négyezer méter közötti hűvös, párás klímájú öveinek buja növényvilágát. E képben tölgy- és juharfélék, berkenyék és nyírek, jegenyefenyők és cédrusok, áfonyák és madárbirsek tarka társaságában is érdekes színfoltot jelentenek a himalájai borókák karcsú termetű, sötétzöld lombú fái.

Himalájai cédrus (Cedrus deodara)

Ha egyáltalán szabad a színek, formák oly széles skáláját mutató növényvilágban rangsorolni, az egyik legszebb fenyő a fiatal himalájai cédrus. Nagy eréllyel nő: az ágvégeken a fiatal hajtások, vesszők lágy ívben bókolnak, a növekedési erélytől, a hajtások hosszától függően hosszan csüngnek alá. A lombozat a fiatal fákon hamvas szürke s ez a remek hamvasság egészen 10-15 évig (8 méteres magasságig) megmarad, majd amikor a lombozat fokozatosan "éretté" válik, fényes sötétzöldre vált át.