Treemail

Treemail

Cikkek, publikációk
2020. február 20.  csütörtök


Szuhar (Cistus)


A mediterrán legszebb ékességei közé tartoznak a feltűnő színes virágú szuharok. Legtöbbször magasabb termetű cserjék, egyszerű, ép szélű levelekkel és végálló bogernyőben nyíló virágokkal.

Sajnos nálunk legtöbbjük fagyérzékeny, így néhány kivétellel csak a hibridek bírják ki teleinket. Meleg, védett helyet kedvelnek, mennél szárazabb helyen neveljük őket, annál fagytűrőbbek. A legfagyállóbb babérlevelű szuhar a száraz, meleg lejtők, a szubmediterrán kertek megbízhatóan örökzöld mutatós díszcserjéje, amely jóval szélesebb körű elterjedést érdemelne. A többi faj nálunk alacsony marad, és inkább a sziklakertek, támfalas részletek díszei. Csoportosan ültetve élénk színű virágaikkal gyönyörű színfoltot adnak.

Lehetőleg olyan védett helyre kerüljenek, ahol téli takarásról nem kell gondoskodni, mert a levegőtől elzárva könnyen bepenészesedhetnek, illetve megrothadhatnak. Különösen arra kell ügyelni, hogy enyhe, esős időben semmiképp ne legyenek betakarva. Így legcélszerűbb csak az erősebb fagyok beálltával gondoskodni némi védelemről, és azt tavasz felé eltávolítani.


Szerző: Dr. Debreczy Zsolt


további cikkek, publikációk
Hírlevélre iratkozás
Iratkozzon fel hírlevelünkre és időben értesül újdonságainkról, akcióinkról és különleges ajánlatainkról.
USDA zónatérkép
USDA zónatérkép