Treemail

Treemail

Cikkek, publikációk
2020. február 20.  csütörtök


Madárbirsek (Cotoneaster)


Közel 50 fajt számláló nemzetség, amely sok szép örökzölddel gazdagítja kertjeinket. Általában cserjék, de fa termetűre is megnőhetnek a melegebb éghajlaton.

Leveleik szórt állásúak, ép szélűek, gyakran kopaszok, fényesek, merevek, máskor fonákukon vastagon nemezesek. Virágzásuk kevésbé jelentős, apró fehér virágaik gyakran a lomb közé rejtve nyílnak, alig feltűnőek. Annál mutatósabbak színes almaterméseik, amelyek sokáig díszítik bokraikat. Az örökzöld fajok legtöbbje kínai származású, ahol a monszunszelek nyáron bőséges csapadékot szállítanak, míg ősztől kezdve tartós szárazságot okoznak.

A száraz, őszi időszak alatt kitűnően beérnek a hajtások és a levelek, és így már jól elviselik a viszonylag hidegebb tél megpróbáltatásait is. A mérsékelt övi Európában hasonló feltételeket csak kevés helyen kapnak, így sok örökzöld faj lombhullatóként vagy télizöldként viselkedik. A nemzetségben a legváltozatosabb célokra találunk megfelelő fajokat; kitűnő szolitercserjék, sziklakerti díszbokrok és remek talajborítók vannak közöttük. Fontos a fekvés jó kiválasztása, mert a rossz helyre került madárbirseket a pajzstetvek erősen károsítják, és a legyengült fajok könnyen kifagynak.


Szerző: Dr. Debreczy Zsolt


további cikkek, publikációk
Hírlevélre iratkozás
Iratkozzon fel hírlevelünkre és időben értesül újdonságainkról, akcióinkról és különleges ajánlatainkról.
USDA zónatérkép
USDA zónatérkép