Treemail

Treemail

Cikkek, publikációk
2019. október 20.  vasárnap


Fagyal (Ligustrum)


Jórészt örökzöldfajokból álló nemzetség. Az erdeinkben őshonos fagyal is hajlamos arra, hogy lombját tavaszig megőrizze, különösen a védettebb, alsó részeken.

Kelet-Ázsiában azután már pompásabbnál pompásabb örökzöld lombú fajok élnek, amelyek kultúrában csaknem az egész világon elterjedtek. A fagyalfélék levelei átellenesek, egyszerűek és ép szélűek. Virágaik végálló bugákban nyílnak, illatosak. Termésük többnyire fekete bogyó. Kultúrában jónéhány szép változatuk is ismert. Nálunk sajnos csak két faj terjedt el szélesebb körben, az igazán szép örökzöldek csaknem teljesen ismeretlenek. Igaz, nem tűrik az erős fagyokat, így keményebb teleinken lombjuk, sőt hajtásaik is lefagyhatnak.

A kiskertek védettebb részein félárnyékban vagy a falak nyugati oldalai mentén gyönyörű példányok nevelhetők belőlük. Rendkívüli télen némi takarást is kaphatnak. Nagy, fényes leveleikkel néha csaknem orgonára emlékeztető méretű, fehér fürtjeikkel bőségesen kárpótolnak fáradságunkért. Könnyen szaporíthatók félfás dugvánnyal vagy oltással a közönséges fagyalra.


Szerző: Dr. Debreczy Zsolt


további cikkek, publikációk
Hírlevélre iratkozás
Iratkozzon fel hírlevelünkre és időben értesül újdonságainkról, akcióinkról és különleges ajánlatainkról.
USDA zónatérkép
USDA zónatérkép