Treemail dísznövény katalógus -Abies firma (Momi jegenyefenyő) - 2950 Ft

Az Abies firma (Momi jegenyefenyő) Japán középső és déli hegyvidéki területeiről származik. Szép szabályos formájának köszönhetően nagyon szép kerti díszünk lehetne, de egyenlőre ritkaságnak számít nálunk. Származási helyének éghajlata a magas hegységek területei, változó, magashegységi éghajlattal, változó magashegységi növényzettel. Fontos hogy a magas vízigénye mellett a magas hőigénye is ki legyen elégítve, ezért a kert egy félárnyékos részére ültessük. Különösen száraz alföldi területeinken az őszi ültetés az előnyösebb, hogy az első nagyobb tavaszi szárazságig a növények már jól begyökeresedhessenek. Öntözést kíván a nyári hónapokban, mert nálunk lényegesen nedvesebb éghajlatról származik és ha nem kapja meg nyáron a számára a növekedéshez szükséges vízmennyiséget, akkor a nyári aszályos időszak helyett a növekedési időszak áttevődik az őszi hónapokra, ezáltal a friss hajtásoknak nincs ideje beérni, ami a télállóságát rontja.

 

6a-9b USDA-zónaAbies nordmanniana (Kaukázusi jegenyefenyő) - 990 Ft

Az Abies nordmanniana (Kaukázusi jegenyefenyő) igen szép formájú, termetes fává nő. Széles tűi a színükön fénylő sötétzöldek, a fonákukon ezüstösek. Párás környezetben, jó talajon igen gyorsan fejlődik. Vágott zöldnek és karácsonyfának is kiváló.

 

5a-9b USDA-zónaAcer glabrum var. douglasii (Duglász juhar) - 1450 Ft

Természetes változata az Acer glabrum (Sziklás-hegységi juhar)-nak. Természetben Alaszka déli részétől, egészen Washington államig előfordul. A legmutatósabb időszaka tavaszi virágzáskor, illetve ősszel van, amikor a lombja vöröses árnyalatú-meleg sárga színben pompázik. Októberben élőhelyének legszebb növénye!

 

 

4a-7b USDA-zónaAcer grosseri (Kínai karélyos juhar) - 3950 Ft

Az Acer grosseri (Kínai karélyos juhar) ősszel rózsaszín, illetve citromsárga lombjával és nem mellékesen a fáknál ritkaságszámba menő sima, kígyóbőrszerű kérge miatt különleges dísze lehet kertjeinknek. Származási helyének éghajlata a hűvös mérsékelt öv (szűkebb értelemben vett mérsékelt öv), egész éven át kielégítő csapadékkal, télen erősebb fagyokkal. Ez az öv a lombhullató mérsékelt övi erdők területe. Fontos hogy a magas vízigénye mellett a magas hőigénye is ki legyen elégítve, ezért a kert egy félárnyékos részére ültessük. Ültetéskor talajjavítás javasolt, mert kifejezetten a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajokban érzi jól magát. Öntözést kíván a nyári hónapokban, mert nálunk lényegesen nedvesebb éghajlatról származik és ha nem kapja meg nyáron a számára a növekedéshez szükséges vízmennyiséget, akkor a nyári aszályos időszak helyett a növekedési időszak áttevődik az őszi hónapokra, ezáltal a friss hajtásoknak nincs ideje beérni, ami a télállóságát rontja.

 

6a-9b USDA-zóna

 Acer monspessulanum (Francia juhar) - 2500 Ft

Az Acer monspessulanum (Francia juhar) a mediterrán térségből származó, kis, sűrű, kerek koronájú lombhullató fa. Fényes zöld levelei tenyeres erezetűek. Lassú növekedésű, ritkán haladja meg a 15 méteres magasságot.. A többi juharfajtától a kis három-karéjos levelei különböztetik meg. Érdekessége, hogy csak késő ősszel hullajtja le leveleit, az első erősebb fagyok után. Származási helyének éghajlata a télen esős, nyáron száraz mediterrán területek – télen több-kevesebb faggyal. Nálunk lényegesen naposabb, melegebb éghajlatról származik, ezért kertünk azon részére ültessük, ahol a lehető legtöbb napfény éri. Jó vízelvezetésű talajra van szüksége, mert a pangó vizet nem bírja, ezért ha kertünk talaja kötött (agyagos), ebben az esetben folyami (szürke) homokkal kevert talajjal földeljük be ültetéskor. Kifejezetten igénytelen növény, ezért a telepítést követően gondozásra nem szorul.

 

7a-10b USDA-zónaAcer opalus (Opáljuhar) - 2500 Ft

Az Acer opalus (Opáljuhar) terebélyes lombhullató fa, melynek levélnyelei piros színűek, amelyet kiemelnek zöld karéjos levelei. Lombszíne ősszel élénk sárgára változik. A fa keménysége miatt a mediterrán országok asztalosai fáját széles körben használják. Élőhelye Olaszországtól Spanyolországig húzódó domb-és hegyvidéki régió. Származási helyének éghajlata a hűvös mérsékelt öv (szűkebb értelemben vett mérsékelt öv), egész éven át kielégítő csapadékkal, télen erősebb fagyokkal. Ez az öv a lombhullató mérsékelt övi erdők területe. Fontos hogy a magas vízigénye mellett a magas hőigénye is ki legyen elégítve, ezért a kert egy félárnyékos részére ültessük. Szinte minden talajtípusban jól érzi magát, de jó vízelvezetésű talajra van szüksége, mert a pangó vizet nem bírja, ezért ha kertünk talaja kötött (agyagos), ebben az esetben folyami (szürke) homokkal kevert talajjal földeljük be ültetéskor. Kifejezetten igénytelen növény, ezért a telepítést követően gondozásra nem szorul.

 

6a-9b USDA-zónaAcer saccharum (Cukorjuhar) - 2750 Ft

Észak-Amerikából származó nagy fa, lombja ősszel bíborvörösre színeződik. Törzséből csapolják az édes juharszirupot. Mészre kissé érzékeny.

 


5b-9b USDA-zónaActinidia deliciosa (chinensis) 'Tomuri' (Tomuri porzós kivi) - 1950 Ft

Az Actinidia deliciosa (chinensis) 'Tomuri' (Tomuri porzós kivi) származási helyének éghajlata a meleg-temperált mérsékelt öv (nedves szubtrópus), egész évben bőséges csapadékkal, télen kisebb-nagyobb fagyokkal: a babérlombú erdőségek hazája. Fontos hogy a magas vízigénye mellett a magas hőigénye is ki legyen elégítve, ezért a kert egy félárnyékos részére ültessük. Ültetéskor talajjavítás javasolt, mert kifejezetten a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajokban érzi jól magát. A vezérhajtás kinevelésére időnként metszéssel be kell segítenünk. Öntözést kíván a nyári hónapokban, mert nálunk lényegesen nedvesebb éghajlatról származik és ha nem kapja meg nyáron a számára a növekedéshez szükséges vízmennyiséget, akkor a nyári aszályos időszak helyett a növekedési időszak áttevődik az őszi hónapokra, ezáltal a friss hajtásoknak nincs ideje beérni, ami a télállóságát rontja. A legnépszerűbb termő kivi Actinidia deliciosa/chinensis 'Hayward', legnépszerűbb porzója.

 

7a-9b USDA-zónaAesculus arguta (Texaszi vadgesztenye) - 2750 Ft

Az Aesculus arguta (Texaszi vadgesztenye) ahogy a neve is utal rá, Texasból származik. A legidősebb, legnagyobb példányok sem haladják meg a 15 méteres magasságot. A legfontosabb megkülönböztető jele, nem sokkal a lombfakadást követően megjelenő, világossárga virágai. Nagyon jó mésztűrő. Származási helyének éghajlata a meleg-temperált mérsékelt öv (nedves szubtrópus), a vegetációs időszakban bőséges csapadékkal, télen kisebb-nagyobb fagyokkal. Nálunk lényegesen naposabb, melegebb éghajlatról származik, ezért kertünk azon részére ültessük, ahol a lehető legtöbb napfény éri. Jó vízelvezetésű talajra van szüksége, mert a pangó vizet nem bírja, ezért ha kertünk talaja kötött (agyagos), ebben az esetben folyami (szürke) homokkal kevert talajjal földeljük be ültetéskor. Kifejezetten igénytelen növény, ezért a telepítést követően gondozásra nem szorul, de a nyári öntözést, fokozottabb növekedéssel meghálálja.

 

6b-10b USDA-zónaAesculus californica (Kaliforniai vadgesztenye) - 2950 Ft

Ahogy a neve is utal rá, Kalifornia endemikus vadgesztenye fajáról van szó, tehát csak ott honos. Akár a 10 méteres magasságot is elérheti, de jellemzően csak egy 3-5 méteres cserjévé nő. Kérgének élénkszürke színe és sima felülete teszi vonzóvá a téli hónapokban is, amikor távolról egy fémből készült szürreális fautánzatként hat. Fehér, vagy halványrózsaszín virágai nyáron nyílnak, felálló, 20-30 cm-es hosszú bugákban. Körte formájú, sima héjú termései ősszel érnek. Finoman elegáns, hangulatos habitusa, kiváló szoliterré teszi!

 

 

7b-10a USDA-zónaAesculus turbinata (Japán vadgesztenye) - 2250 Ft

A Távol-Keletről (Japán, Kína) származó lombhullató fa nagyon hasonlít a nálunk oly gyakori európai rokonára. Virágai körülbelül egy hónappal később nyílnak (júniusban) európai fajtársánál. Sima felületű termései színe és formája hasonlít a körtéhez. Kínában kedvelt park- és sorfa.

 

 

5b-9b USDA-zónaAraucaria araucana / Araucaria imbricata (Chilei araukária) - 4550 Ft

Az Araucaria araucana (Chilei araukária) hazájában nagy fa, és bizony tévhit, hogy nálunk csak védett helyen telel át! Ezt igazolja (sok más gyönyörű hazai példány mellett!) Keszthely mellett található csodálatos két példánya, melyek kb. 10 méter magasak és már kb. 20-22 évesek! Igen mutatós, különleges megjelenésű fenyő, tojásdad alakú, széles, sötétzöld levelei kemények, szúrósak. Származási helyének éghajlata a magas hegységek területei, meleg-temperált mérsékelt öv, egész évben bőséges csapadékkal, télen komolyabb fagyokkal. Fontos hogy a magas vízigénye mellett a magas hőigénye is ki legyen elégítve, ezért a kert egy félárnyékos részére ültessük. Ültetéskor talajjavítás javasolt, mert kifejezetten a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajokban érzi jól magát. Öntözést kíván a nyári hónapokban, mert nálunk lényegesen nedvesebb éghajlatról származik és ha nem kapja meg nyáron a számára a növekedéshez szükséges vízmennyiséget, akkor a nyári aszályos időszak helyett a növekedési időszak áttevődik az őszi hónapokra, ezáltal a friss hajtásoknak nincs ideje beérni, ami a télállóságát rontja. Fontos még, hogy jó vízelvezetésű talajra van szüksége, mert a pangó vizet nem bírja, ezért ha kertünk talaja kötött (agyagos), ebben az esetben folyami (szürke) homokkal kevert talajjal földeljük be ültetéskor.

 

7b-10a USDA-zóna 

Aronia melanocarpa (Fekete berkenye) - 1250 Ft

Eredetileg Egyesült Államok keleti partvidékéről származik, de Európában már a XX.század elejétől termesztik. Termesztésének legnagyobb hagyományai Skandináviában és Oroszországban vannak. Őszi lombszíne miatt dísznövényként is ültetik. Igen magas a gyümölcscukor-, pektin- és csersavtartalma. Kártevőkkel és betegségekkel szemben igen ellenálló. Oroszországban a népi gyógyászat hosszú idők óta több mindenre használja.A szervezetünkben található káros anyagok semlegesítésében kulcsszerepet játszó antioxidánsokból extrém magas (a világ összes gyümölcse közül a legnagyobb!) mennyiséget tartalmaz termése!!!


5a-9b USDA-zónaAsarum europaeum (Kereklevelű kapotnyak) - 1250 Ft

 

A nemzetségnév a görög asaron, ágnélküli szóból ered. Örökzöld évelő, mely ritkán magasabb 10-15 cm-nél. Árnyékos, félárnyékos helyeken kiváló talajtakaró! Nálunk mindenki számára ismerős lehet, mert a hóvirág csokrok leggyakoribb kísérő növénye. Vese alakú levelei nagyon jellegzetesek, amiről könnyen felismerhető. Középhegységeink bükköseiben és gyertyános-tölgyesekben találkozhatunk vele a legnagyobb eséllyel.

 

 

5a-8b USDA-zóna Buddleia japonica (Japán nyári orgona) - 2250 Ft

A Buddleia japonica (Japán nyári orgona) egy igazi ritkaság Japánból, amit nálunk egyenlőre csak néhány botanikus kertben láthatunk. Ez lombhullató, sűrű ágrendszerű cserje, egész nyáron ontja lila virágait.

 

7b-10a USDA-zónaBuxus microphylla (Kislevelű puszpáng) - 1950 Ft

A Buxus microphylla (Kislevelű puszpáng) ideális sövénynövény, látványos bonsai, vagy dézsában is jól mutató örökzöld kis cserje. Jól viseli a metszést. Kicsi, sötétzöld, hosszúkás levelei igen sűrű, dús lombozatot alkotnak. Lassan nő, a végső magassága 1-1,5 méter között van. Virágai áprilisban és májusban nyílnak. Származási helyének éghajlata a hűvös mérsékelt öv (szűkebb értelemben vett mérsékelt öv), egész éven át kielégítő csapadékkal, télen erősebb fagyokkal. Ez az öv a lombhullató mérsékelt övi erdők területe. Fontos hogy a magas vízigénye mellett a magas hőigénye is ki legyen elégítve, ezért a kert egy félárnyékos részére ültessük. Fiatal korában öntözést kíván a nyári hónapokban, mert nálunk lényegesen nedvesebb éghajlatról származik. Kifejezetten igénytelen növény, ezért a telepítést követően gondozásra nem szorul.

 

6b-9b USDA-zóna

 Caragana arborescens (Borsófa) - 1490 Ft

Mongólia és Szibéria déli részéről származó lombhullató cserje, mely a származási helyéből adódóan rendkívül szárazság- és hidegtűréssel bír. Május-júniusban nyílnak sárga virágai. Hazájában fontos mézelő növény! Hüvelyes termése leginkább a borsóéra hasonlít. A gyökérzetén nitrogén-megkötő baktériumok segítségével nagyban javítja a talaj nitrogéntartalmát, ezzel minőségét.

4a-9b USDA-zóna

 Carpinus cordata (Szívlevelű gyertyán) - 1450 Ft

A Carpinus cordata (Szívlevelű gyertyán) hazájában (Japán, Kína, Koreai-félsziget) akár 15 m magasra is képes megnőni, de kultúrában ritkán találkozni 5-10 méternél nagyobb példányokkal. Tojásdad alakú leveleit valóban jellemezhetnénk szív alakkal, amire a neve is utal, de az előbbivel közelebb járunk a valósághoz.

 

5a-9b USDA-zónaCarpinus orientalis (Keleti gyertyán) - 1450 Ft

A Carpinus orientalis (Keleti gyertyán) természetes élőhelye a Balkán-félszigettől keleti irányba, Kis-Ázsián és a Kaukázuson keresztül egészen Észak-Iránig található. Jórészt a száraz déli oldalakon fordul elő, a karsztbokorerdők jellemző faja. Hazánkban egyedül a Vértesben fordul elő és a hozzánk legközelebbi komolyabb állományai az Al-Dunánál, illetve a Fruska Gorán vannak. Érdekes barkavirágzata, április-májusban nyílik. Jó vízelvezetésű talajra van szüksége, mert a pangó vizet nem bírja, ezért ha kertünk talaja kötött (agyagos), ebben az esetben folyami (szürke) homokkal kevert talajjal földeljük be ültetéskor. Kifejezetten igénytelen növény, ezért a telepítést követően gondozásra nem szorul.

 

6a-9b USDA-zónaCarya illinoiensis (Pekán dió) - 2750 Ft

Észak-amerikai eredetű, terebélyes fává fejlődő növény. Megjelenésében a mi diónkra hasonlít, de levelei hosszúkásabbak, hegyes végűek. Az igazi különbség a termésben van. A pekán dió simahéjú, barna foltos, hosszúkás tojásdad alakú, nagyon szép! Íze nagyon jó, sokak szerint felülmúlja a hazai diókat. Október végén érik. Rendkívül piacos, ígéretes újdonság!

 

7b-10a USDA-zónaCassia marilandica (Marylandi kasszia) - 1450 Ft

A Cassia marilandica (Marylandi kasszia) az USA délkeleti részéről származó, 1-1,5 méter magasra megnövő lágyszárú évelő növény, melynek egész nyáron nyílnak a kifejezetten dekoratív, sárga virágai. Tulajdonképpen alig megkülönböztethető a Cassia herbecarpa (Vad kasszia) fajtársától, amíg nem jelennek meg a terméseik. Fontos hogy a magas vízigénye mellett a magas hőigénye is ki legyen elégítve, ezért a kert egy félárnyékos részére ültessük. Ültetéskor talajjavítás javasolt, mert kifejezetten a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajokban érzi jól magát. Kifejezetten igénytelen növény, ezért a telepítést követően gondozásra nem szorul.

 

4b-10a USDA-zónaCatalpa bignonioides (Szivarfa) - 1250 Ft

10-15 m-re növő, gömbölyded koronájú fa, levelei nagyok, igen mutatósak. Nyár elején nyíló csodálatos virágzataiból őszre hosszúkás, szivar alakú termések fejlődnek.

 

6b-9b USDA-zónaCedrus deodara 'Simla' (Szimla himalájai cédrus) - 9900 Ft

A Cedrus deodara 'Simla' (Szimla himalájai cédrus) nagy fává nő meg, ágai vékonyabbak, lehajlók, a csúcs bókoló. Lombja zöld, vagy kékes árnyalatú, a friss hajtások világosak, lágyak, ívesen lehajlók. Rendkívül impozáns megjelenésű, szép fa, Iharosberényben kb. két évszázados, gigantikus méretű példánya látható a kastélyparkban. Fája igen tartós, vízben és szárazon is ellenálló, emiatt Indiában (itt található az őshazája) komoly erdészeti jelentőséggel bír, de máshol is ültetik ebből a célból. Semmi sem magyarázza, hogy közparkjainkból miért hiányzik a libanoni és atlasz cédrusokkal (és persze jónéhány egyéb impozáns örökzölddel) együtt, úgy tűnik városi főkertészeink nehezen szakítanak a néhány közönséges lombos fafajjal, illetve pár, gyakorlatilag gyomnövény-kategóriába tartozó cserjefajjal való parkosítás „nemes” hagyományával! Tágasabb kertekből nem hiányozhat! Az itt kínált növények magjait Dr. Debreczy Zsolt hozta India északnyugati részéről, Himachal Pradesh államból a Simla-hágóról (2800 m tengerszint feletti magasság!), a himalájai cédrus egyik legzordabb termőhelyéről!!! Származási helyének éghajlata a magas hegységek területei, változó, magashegységi éghajlattal, változó magashegységi növényzettel. Fontos hogy a magas vízigénye mellett a magas hőigénye is ki legyen elégítve, ezért a kert egy félárnyékos részére ültessük, vagy a nyári öntözéséről gondoskodjunk az ültetést követő pár évben. Kifejezetten igénytelen növény, ezért a telepítést követően gondozásra nem szorul.

 

6b-10a USDA-zónaCeltis australis (Déli ostorfa) - 2450 Ft

A Celtis australis (Déli ostorfa) átellenesen szórt állású levelei már egzotikus hangulatot ad a Déli ostorfának. Levelei hosszúkásan lándzsásak és szélük fűrészes, illetve fonákuk világoszöld színűek. 1 cm átmérőjű, csonthéjas termései gömbölyűek. A mediterrán térségben gyakran találkozhatunk vele. Hazánkban egyenlőre csak a déli országrészben ültetik tömegesen (Pécs belvárosa), pedig mindenhol adottak a természeti feltételek. Származási helyének éghajlata a télen esős, nyáron száraz mediterrán területek – télen több-kevesebb faggyal – kemény lombú, örökzöld növényzettel. Nálunk lényegesen naposabb, melegebb éghajlatról származik, ezért kertünk azon részére ültessük, ahol a lehető legtöbb napfény éri. Jó vízelvezetésű talajra van szüksége, mert a pangó vizet nem bírja, ezért ha kertünk talaja kötött (agyagos), ebben az esetben folyami (szürke) homokkal kevert talajjal földeljük be ültetéskor. Kifejezetten igénytelen növény, ezért a telepítést követően gondozásra nem szorul.

 

7a-10a USDA-zónaCeltis douglasii (Douglas ostorfa) - 1250 Ft

A Celtis douglasii (Douglas ostorfa) Észak-Amerika nyugati feléről származó kisebb, lombhullató fa, melynek levelei erősen bordázottak, amiről könnyen felismerhető. Származási helyének éghajlata a szárazföldi (kontinentális) mérsékelt öv, forró száraz nyárral és hideg, kemény téllel. Erdős puszták, füves puszták öve. Nálunk lényegesen naposabb, melegebb éghajlatról származik, ezért kertünk azon részére ültessük, ahol a lehető legtöbb napfény éri. Jó vízelvezetésű talajra van szüksége, mert a pangó vizet nem bírja, ezért ha kertünk talaja kötött (agyagos), ebben az esetben folyami (szürke) homokkal kevert talajjal földeljük be ültetéskor. Kifejezetten igénytelen növény, ezért a telepítést követően gondozásra nem szorul.

 

6a-9a USDA-zónaCephalanthus occidentalis (Nyugati gombcserje) - 2950 Ft

Az USA keleti államaiban honos, ahol főleg a vizes élőhelyeket kedveli. Ma már egész Észak-Amerikában kedvelt kerti dísz, amit leginkább a semmihez sem hasonlító, gömbölyű és illatos fehér virágainak köszönhet.

 

5b-9b USDA-zónaCercis canadensis (Amerikai júdásfa) - 2950 Ft

Észak-Amerika keleti partvidékéről származó kisebb (max. 10 m) fa, melynek kiterjedt természetes előfordulása (Kanada déli határvidékétől, egészen Floridáig, illetve Mexikóig) mutatja jó alkalmazkodó képességét. Lombfakadás előtt (április-május) megjelenő, rózsaszínű virágai kis csomókban a vesszőkön, az idősebb ágakon és a törzsön is nagy tömegben jelennek meg. A virágai mellett, másik fő oka annak, hogy kedvelt dísznövény Észak-Amerikában és Nyugat-Európában, a szív alakú leveleinek, gyönyörű, sárga-aranysárga őszi lombszíne.

 


5a-9b USDA-zónaChamaecyparis lawsoniana (Oregoni hamisciprus) - 1750 Ft

A Chamaecyparis lawsoniana (Oregoni hamisciprus) az USA nyugati partvidékéről (Oregon és Kalifornia határrégiójából), a Csendes-óceán partközeli térségéből származik. Nagyon szép, szabályos kúp alakú, bókoló csúcsú, sötétzöld lombú hamisciprus. Kiváló sövénynövény! Elsősorban az ország nyugati felében található meg nagyobb számban, ahol nem olyan aszályosak a nyarak, mert arra, főleg fiatalabb korában érzékeny. Származási helyének éghajlata a télen esős, nyáron száraz mediterrán területek – télen több-kevesebb faggyal – kemény lombú, örökzöld növényzettel. Fontos hogy a magas vízigénye mellett a magas hőigénye is ki legyen elégítve, ezért a kert egy félárnyékos részére ültessük. Tápanyagban szegényebb talaj esetében ültetéskor talajjavítás javasolt, mert kifejezetten a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajokban érzi jól magát. Öntözést kíván a nyári hónapokban, mert nálunk lényegesen nedvesebb éghajlatról származik és ha nem kapja meg nyáron a számára a növekedéshez szükséges vízmennyiséget, akkor a nyári aszályos időszak helyett a növekedési időszak áttevődik az őszi hónapokra, ezáltal a friss hajtásoknak nincs ideje beérni, ami a télállóságát rontja.

 

6b-9b USDA-zónaChoisya 'Aztec Pearl' (Aztec Pearl mexikói narancsvirág) - 1950 Ft

A nemzetség egy Jacques Denis Choisy nevű svájci botanikusról kapta a nevét. Az alapfajtól, Choisya ternata (Mexikói narancsvirág) keskenyebb leveleivel és tömöttebb, sűrűbb lombjával különböztethető meg. A Choisya 'Aztec Pearl' (Aztec Pearl mexikói narancsvirág) 2-3 m magasra megnövő örökzöld cserje, mely mexikói származása ellenére hazánk enyhébb telű vidékein teljesen télálló. Örökzöld levelei hármas csoportokba rendeződnek. Nagyon kellemes, narancs illatú virágai tavasszal (április-május) nyílnak. Az alapfajnál még jobb a télállósága! Származási helyének éghajlata a szubtrópusi forró, száraz területekből kiemelkedő hegyvidékekre jellemző forró vegetációs időszak kevés csapadékkal és viszonylag enyhe telek, gyenge téli fagyokkal. Nálunk lényegesen naposabb, melegebb éghajlatról származik, ezért kertünk azon részére ültessük, ahol a lehető legtöbb napfény éri. Mivel főleg fiatal korában érzékeny az erősebb fagyokra, érdemes a kert legvédettebb részére ültetni. A ház déli falának védelmében nem érik a hideg, északi szelek, amik hűtő és szárító (örökzöldek esetében lehet jelentős) hatásuknál fogva tovább növelik a téli fagykárokat. Elsősorban a tavaszi ültetése javasolt a fagyérzékenysége miatt, mert a friss (őszi) ültetés mindig érzékenyebb a téli hidegre. Jó vízelvezetésű talajra van szüksége, mert a pangó vizet nem bírja, ezért ha kertünk talaja kötött (agyagos), ebben az esetben folyami (szürke) homokkal kevert talajjal földeljük be ültetéskor. Öntözést kíván a nyári hónapokban, mert nálunk lényegesen nedvesebb éghajlatról származik és ha nem kapja meg nyáron a számára a növekedéshez szükséges vízmennyiséget, akkor a nyári aszályos időszak helyett a növekedési időszak áttevődik az őszi hónapokra, ezáltal a friss hajtásoknak nincs ideje beérni, ami a télállóságát rontja.

 

7b-9b USDA-zónaCornus florida (Virágos som) - 3950 Ft

Észak-Amerikából származó nagyméretű bokor, vagy kisebb fa, fő díszét az apró virágzatait övező négy nagy hófehér, vagy rózsás árnyalatú, mutatós fellevél adja. Az egyik legszebb virágos fa! Kissé savanyúbb talajban, félárnyékban fejlődik a legszebben.


5b-9b USDA-zónaCornus kousa var. chinensis (Kínai csillagsom) - 2250 Ft

A Távol-Keletről (Kína, Koreai-félsziget, Japán) származó csillagsom, csillag alakú virágairól kapta a nevét, melyek a fajtársainál később, nyáron nyílnak és a virágzás akár másfél hónapig is eltarthat. A nemzetségének egyik legnagyobb virágairól van szó! Díszértékét fokozza az ősszel nagy tömegben érő és ehető termései, melyek egy kerekded eperre emlékeztetnek. Szépségének taglalása ezzel nem fejeződött be, mert élénkpiros késő őszi lombszíne lenyűgöző!

 


6a-9b USDA-zónaCortaderia selloana 'Pumila' (Alacsony pampafű) - 2950 Ft

A faj (selloana) névadója Friedrich Sellow, egy német felfedező aki a 19. század elején fedezte fel Dél-Amerikában (Argentínában). A Cortaderia selloana 'Pumila' (Alacsony pampafű) a pampafűvek legtűrőképesebb, legtélállóbb változata! Haragoszöld lombozata kisebb bokrot alkot, virágszárai is alacsonyabbak, bugái viszont alig kisebbek, mint nagyobb termetű rokonánál! Napos helyen, jó vízáteresztő talajban csodálatos szoliter! Egy kifejlett bokor akár 60 db óriási bugát is hozhat! Származási helyének éghajlata a szárazföldi (kontinentális) mérsékelt öv, forró száraz nyárral és hideg, kemény téllel. Erdős puszták, füves puszták öve. Nálunk lényegesen naposabb, melegebb éghajlatról származik, ezért kertünk azon részére ültessük, ahol a lehető legtöbb napfény éri. Jó vízelvezetésű talajra van szüksége, mert a pangó vizet nem bírja, ezért ha kertünk talaja kötött (agyagos), ebben az esetben folyami (szürke) homokkal kevert talajjal földeljük be ültetéskor. Öntözést kíván a nyári hónapokban, mert nálunk lényegesen nedvesebb éghajlatról származik és ha nem kapja meg nyáron a számára a növekedéshez szükséges vízmennyiséget, akkor a nyári aszályos időszak helyett a növekedési időszak áttevődik az őszi hónapokra, ezáltal a friss hajtásoknak nincs ideje beérni, ami a télállóságát rontja.

 

7a-9b USDA-zóna

 

 Corylus colurna (Törökmogyoró) - 1150 Ft

Kutatások támasztják alá, hogy a törökmogyoróban is megvan a diófélék minden pozitív tulajdonsága. Édességeink egyik nem elhanyagolható hozzávalója. Manapság már nemcsak termése miatt ültetjük, hanem díszértéke sem elhanyagolható tényező a kerttervezésekkor. Közönséges méretű, szabályos tojásdad alakú koronát nevelő lombhullató fa. Kiváló nagyvárosi parkokba, kertekbe mert a szennyezett levegőt jól tűri. Mindemellett a talajokban sem válogat, de a nedvesebb talajokat jobban kedveli. Napos helyre ültessük.

 

4b-9b USDA-zónaCryptomeria japonica (Japán szugifenyő) - 1250 Ft

A Cryptomeria japonica (Japán szugifenyő) a természetes élőhelyén (Japán: Honshutól Kyushuig) gigantikus méretű fává is nőhet, kivételesen a 64 m magasságot és a 7 méteres törzsátmérőt is elérheti! Általában 20-30 méteres lesz idős korára, a törzse fiatalon sima, rostos, később bordázott, barnásvöröses színű. Szórt állású, ár alakú levelei sarlószerűen a hajtástengely felé görbülnek. A Távol-Keleten nemcsak dísznövényként, hanem erdészetileg is igen fontos faj, fája puha, könnyű, a nedvességnek jól ellenáll. Japánban, Kínában és Új-Zélandon előszeretettel erdősítenek vele, ezen országokban óriási, kiterjedt állományai vannak, de Angliában és a Kaukázustól délre is kísérleteznek vele. Hazánkban is telepíthető, sőt kedvezőbb adottságú helyeken igen szépen fejlődik. Kertészetünktől néhány km-re, a szomszéd falu egyik portáján mintegy 10 méteres, haragoszöld lombú, gyönyörű, életerős példány található! Fiatalon a szobafenyőre emlékeztető, igen dekoratív, különleges hangulatot árasztó növény. Rengeteg változata ismert.

 

5a-10a USDA-zónaCupressus macrocarpa (Monterey ciprus) - 3450 Ft

A Cupressus macrocarpa (Monterey ciprus) a világ legkisebb elterjedési területű fenyői közé tartozik! Kalifornia csendes-óceáni partvidékéről származik, azon belül is a San Francisco-tól nem messze eső Monterey-öbölnél található két védett területen vannak még természetes állományai (Cypress Point és Point Lobos). Akár 20-30 méteres magasságot is elérő ciprus a nemzetségének többi fajától eltérően, alakját úgy lehetne a legegyszerűbben leírni, hogy épp olyan széles, mint magas. Nálunk csak az ország legenyhébb telű területein ültethető a szabadba, mert főleg fiatalkorában elég fagyérzékeny. Származási helyének éghajlata a télen esős, nyáron száraz mediterrán területek – télen több-kevesebb faggyal – kemény lombú, örökzöld növényzettel. Nálunk lényegesen naposabb, melegebb éghajlatról származik, ezért kertünk azon részére ültessük, ahol a lehető legtöbb napfény éri. Mivel főleg fiatal korában érzékeny az erősebb fagyokra, érdemes a kert legvédettebb részére ültetni. A ház déli falának védelmében nem érik a hideg, északi szelek, amik hűtő és szárító hatásuknál fogva tovább növelik a téli fagykárokat. Elsősorban a tavaszi ültetése javasolt a fagyérzékenysége miatt, mert a friss (őszi) ültetés mindig érzékenyebb a téli hidegre. Ültetést követő első télen takarást igényel, mert a természetes élőhelyén a mi teleinknél enyhébb telekhez szokott és fiatal korában már a – 15 oC is jelentős károkat okozhat.

 

7b-11a USDA-zónaElaeagnus umbellata (Pirostermésű ezüstfa) - 1450 Ft

Sűrű koronájú, 3-5 m magas lombhullató cserje, mely a Távol-Keletről (Kína, Japán) származik. Tövises és sűrű ágrendszerével kiváló sövénynövény! Tavasszal nyíló sárgás-fehér virágai nagyon illatosak. Ősszel érő ehető, lédús termései előbb sárgák, majd teljesen éretten piros színűek. Hazájában főleg szárított formában fogyasztják rágható magjával együtt, mely nagyon gazdag antioxidánsokban!

 

5a-9b USDA-zónaEriobotrya japonica (Japán naspolya) - 1250 Ft

A mediterrán világ egyik legelterjedtebb gyümölcse. Származási helye Kelet- és Dél-Ázsia. Dísznövénynek is igen mutatós örökzöld növény, mely sűrű, gömbölyű koronát fejleszt, hatalmas levelei kemények, fényesek, sötétzöldek és lándzsásak. Fehér virágai igen hosszú ideig nyílnak ősszel és erősen mézillatúak. Gyümölcsei a következő év tavaszán érnek be, éretten sárgák, szilva nagyságúak, kellemes illatúak, leveses húsúak. Védett helyen a szabadba is kiültethetők a többéves példányai, de edényben is kiválóan nevelhető, sőt így biztosabban terem.

 

8a-10a USDA-zónaEucalyptus parvifolia (Kislevelű eukaliptusz) - 3250 Ft

Az egyik legjobb hidegtűrésű (-18 °C-ig) eukaliptusz, ami ráadásul nagyon jó szárazságtűréssel és mésztűréssel párosul! Szinte kötelező kipróbálni az ország enyhébb telű területein.

 

7b-10a USDA-zóna

 Euonymus europaeus (Csíkos kecskerágó) - 2450 Ft

Az Euonymus europaeus (Csíkos kecskerágó) hazánkban is honos, nagy termetű, paraléces vesszőjű bokor, legfőbb dísze ősszel a nagy tömegű, papsapka alakú, kárminvörös termés, bennük a narancsos árnyalatú magokkal. Sötétzöld lombozata ősszel gyönyörű liláspirosra színeződik.

 

3b-9b USDA-zónaEuonymus fortunei 'Coloratus' (Télre liluló kúszó kecskerágó) - 2490 Ft

Az Euonymus fortunei 'Coloratus' (Télre liluló kúszó kecskerágó) félárnyékos helyet kedvelő, laposan a talajra fekvő gyors növekedésű talajtakaró cserje. 2-3 cm-es örökzöld levelei ősztől tavaszig lilára színeződnek.

 

5a-9b USDA-zónaEuonymus fortunei 'Emerald Gaiety' (Fehértarka kúszó kecskerágó) - 750 Ft

Az Euonymus fortunei 'Emerald Gaiety' (Fehértarka kúszó kecskerágó) jellemzően fél méteres örökzöld törpecserje, levelei fehér szegélyűek, ősszel kissé rózsaszínesek lesznek. Kiváló talajtakaró.

 

5a-9a USDA-zónaEuonymus fortunei 'Emerald'n Gold' (Arany kúszó kecskerágó) - 890 Ft

Az Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold' (Arany kúszó kecskerágó) kezdetben felfelé törő, majd később oldalirányban terjedő 1 m magas örökzöld cserje. Smaragdzöld levelei széles aranysárga szegélyűek, télen pirosasra színeződnek. Talajtakarónak és alacsony sövénynek kitűnően alkalmas.


6a-9b USDA-zóna
Euonymus japonicus 'Aureomarginatus' (Aranysárga japán kecskerágó) - 1290 Ft

Az Euonymus japonicus 'Aureomarginatus' (Aranysárga japán kecskerágó) a japán kecskerágók egy nagyon szép és ezáltal népszerű fajtája, melynek levelei jelentik a fő vonzerejét azzal, hogy leveleinek szélei élénksárgák, míg a levélközép sötétzöld. Ez az örökzöld cserje sűrű lombjával és lombszínével egész évben üde színfoltja lehet a kertünknek. Kiválóan alkalmas sövénynövénynek!

 

7a-9b USDA-zóna Fagus sylvatica (Bükk) - 990 Ft

A Fagus sylvatica (Bükk) 20-25 m-es, terebélyes, szürke törzsű fa, fénylő sötétzöld, hullámos élű levelekkel. Igen szép, nemes habitusú növény, tágas terek gyönyörű szoliter növénye. Középhegységeink magasabb térszíneinek, északi oldalainak megszokott erdőalkotója. Magja ehető, kellemes ízű! Gyönyörű az őszi lombszíne!

 

5a-8b USDA-zónaForsythia x intermedia ’Weber’s Bronx’ (’Weber’s Bronx’ pompás aranyfa) - 1290 Ft

A Forsythia x intermedia ’Weber’s Bronx’ (’Weber’s Bronx’ pompás aranyfa) egy alacsonyabb, zömökebb növekedésű, szép virágú fajta. Mindkét szülő (Forsythia suspensa x Forythia viridissima), mint kínai fajok, származási helyüknek éghajlata a hűvös mérsékelt öv (szűkebb értelemben vett mérsékelt öv), egész éven át kielégítő csapadékkal, télen erősebb fagyokkal. Ez az öv a lombhullató mérsékelt övi erdők területe. Ültetéskor talajjavítás javasolt, mert kifejezetten a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajokban érzi jól magát. Kifejezetten igénytelen növény, ezért a telepítést követően gondozásra nem szorul.

 

5a-8b USDA-zónaGymnocladus dioicus (Vasfa, Kentucky kávéfa) - 2950 Ft

A Gymnocladus dioicus (Vasfa, Kentucky kávéfa) Észak-Amerikából származó díszfa, érdekessége, hogy jókora, bab nagyságú magvait az első kivándorlók pörkölve fogyasztották, kávé helyett. 20-25 méteresre megnövő, lombhullató növény. Kétszeresen szárnyalt levelei elérhetik a 30-80 cm-es hosszúságot is. A levélkék fonáka kezdetben szőrözött. Őszi lombszíne csodálatos aranysárga, egyedülálló látványt biztosítva a növénynek. Kétlaki virágai zöldes-fehéres színűek.

 

6a-9b USDA-zónaHamamelis virginiana (Nagylevelű varázsmogyoró, Virginiai varázsmogyoró) - 1950 Ft

Európába mintegy 100 évvel ezelőtt került át Észak-Amerikából, ahol a Mississippitől keletre, Kanada déli határvidékétől, dél felé egészen Floridáig él. Angol nyelvterületeken boszorkánymogyorónak hívják, mely nevet a csodatevő tulajdonságainak köszönhet. Ősidők óta használták az amerikai indiánok sebek gyógyítására. Kivonata csillapítja a viszketést, frissíti a bőrt (bőrlemosó tonikok alapanyaga), segít elállítani a vérzést, ezért after shave-knek is gyakori összetevője. Felfelé törő, laza, de szabályos ágrendszerű cserje, mely a 3-4 méteres magasságot ritkán haladja meg. Sárga virágai a többi varázsmogyorótól eltérően, nem tél végétől nyílnak, hanem már lombhullást megelőzően, késő ősztől!

 

5a-9b USDA-zónaHedera helix 'Glacier' (Gleccser borostyán) - 2450 Ft

A Hedera helix 'Glacier' (Gleccser borostyán) egy nagyon dekoratív, háromszög alakú, ezüstös szürke és krémfehér foltokkal tarkított örökzöld levelű borostyán. Nagyon könnyen alkalmazkodó, ellenálló fajtáról van szó. Kiválóan alkalmas csupasz falak befuttatására, vagy akár talajtakaróként történő alkalmazására. A Királyi Kertészeti Társaság (Royal Horticultural Society) egy nagyon tekintélyes díjban (Award of Garden Merit) részesítette.

 

6a-9b USDA-zónaHelleborus foetidus (Atlanti örökzöld hunyor) - 1250 Ft

Körülbelül 80 cm magasra növő örökzöld évelő, mely Nyugat-Európában, Nagy –Britanniától, Franciaországon és Spanyolországon keresztül egészen Portugáliáig honos. Ez a mészkedvelő hunyor, lehajló, kehely alakú, sárgászöld virágaival nagyon feltűnő látványt jelentenek tél végén és kora tavasszal, amikor még hiányoznak a színek a tájból. A virágai sziromleveleinek széle gyakran bíbor színűek. Nyugat-Európában a kertészeti felhasználása egyre fokozódik. Ami csak fokozhatja a népszerűségét a kiváló szárazságtűrése.

 

6b-9b USDA-zónaHelwingia chinensis (Kínai gyöngylevél) - 1250 Ft

A Helwingia chinensis (Kínai gyöngylevél) egy nagyon szép, hosszú, keskeny levelű, örökzöld cserje Dél-Kínából. Fiatal levelei vöröses árnyalatúak. A növényvilágban igen ritka, különleges tulajdonsága a gyöngylevélnek, hogy a virágai és azt követően a termései is a leveleken vannak! Porzós és termős növények külön-külön is rendelhetők!

 

7a-9b USDA-zónaHelwingia japonica (Japán gyöngylevél) - 890 Ft

Kevés olyan érdekes nemzetség van, mint a gyöngylevél.... A Helwingia japonica (Japán gyöngylevél) levelén terem mint a csodabogyó a levélszerű cladodiumjain, azaz, levélszerűen módosult hajtásain. Csakhogy itt a szár módosulása levéllé nem egyértelmű, hiszen a termő szárak levélként hullanak le. Különös esete a botanikának: az évente - nyugalmi időszakra - de van több ilyen növény a növényvilágban, mindjárt a legismertebbek közül a mocsári ciprus és a kínai óriásfenyő lágy tűszerű levelei vékony hajtásokkal együtt fejlődnek.

 

7b-10a USDA-zóna

 Hippophae rhamnoides (Homoktövis) - 990 Ft

2-3 m magas szárazságtűrő igénytelen, kissé tövises cserje, keskeny, ezüstös levelei nagyon mutatós lombozatot alkotnak. Bőven termő narancssárga bogyója fontos C-vitamin forrás. Virágai nem feltűnőek, a szél porozza őket.

 

5b-9b USDA-zóna
Ilex verticillata (Korall magyal) - 1950 Ft

Egy 2-3 m magasra megnövő, lombhullató magyal, Észak-Amerika keleti (Kanada déli részétől egészen Floridáig) partvidékéről, mely annak ellenére, hogy lombhullató cserje, mégis télen mutatja a legszebb arcát. Tűzpiros bogyói tél végéig díszítik a növényt és vonzzák a tekintetet. Sövénynek is kiváló!

 

4b-9b USDA-zónaItea virginica (Virginiai ördögfűz) - 1750 Ft

Nagyon szép lombhullató, félörökzöld cserje, mely az USA délkeleti részéről származik. Amerika egyik legkedveltebb díszcserjéje, melynek illatos, fehér virágai késő tavasszal-kora nyáron nyílnak. A leglátványosabb mégis ősszel, amikor lombja élénk bordóra színeződik!

 


6a-9b USDA-zónaJuglans nigra (Fekete dió) - 790 Ft

Hazájában, Észak-Amerika keleti részén (Massachusetts és Texas között) a magassága elérheti akár az 50 métert is. Spirálisan szórt állású, páratlanul szárnyasan összetett, fűrészes szélű levelei vannak. Csonthéjasra emlékeztető zárt kupacsú, durván bordázott makktermése 5 cm átmérőjű, szabályos gömb alakú és az ősz második felében érik be. Fája keresett a bútoripar számára.

 

5a-9b USDA-zónaJuniperus chinensis 'Aurea' (Arany kínai boróka) - 1950 Ft

A Juniperus chinensis 'Aurea' (Arany kínai boróka) aranysárga lombú, lassú növekedésű, oszlopos formájú boróka, mely nagyon ellenálló az éghajlati szélsőségek (nagyobb téli lehűlések, nyári aszály) szempontjából és a talajok szempontjából sem igényes. 

 

4a-9b USDA-zónaJuniperus chinensis 'Blue Alps' (Kék Alpok kínai boróka) - 1490 Ft

A Juniperus chinensis 'Blue Alps' (Kék Alpok kínai boróka) oldalágai elállóak, gyorsan és erősen felfelé növekszik, lombszíne kékeszöld, a hajtásvégek erősen bókolók. Széles bokor lesz.

 

5a-9b USDA-zónaJuniperus chinensis 'Keteleeri' (Kínai jegenyeboróka) - 1450 Ft

A Juniperus chinensis 'Keteleeri' (Kínai jegenyeboróka) a legszebb sövénynövények egyike! Télen-nyáron zöldek (nem színeződnek), öntözést fenntartást nem igényelnek, hőállók, színpompásak. Enyhe nyírással feszes, különben laza, játékos falat formál. Megnőhet 8-10 m-es, keskeny kúp alakú, tömött ágrendszerű, sötétzöld lombú, impozáns megjelenésű boróka, melynek a tömegesen fejlődő kékes tobozbogyók is szép díszei. Betegségekkel szemben rendkívül ellenálló, csodálatos szoliter.

 

5a-9b USDA-zónaJuniperus foetidissima (Szagos boróka) - 2490 Ft

A Juniperus foetidissima (Szagos boróka) Törökországban és a környező területeken honos, igen jó szárazságtűrésű faj, hihetetlen tűrőképességét jelzi, hogy olyan helyeken (sokszor szinte a kopár sziklában!) is megél, ahol fű is már csak itt-ott található. Lombja zöld színű, de a napfényben ezüstösen csillogó. Kezdetben kúpos, később kiszélesedő, kerekded koronájú, vastag törzsű fa. Tobozbogyói csaknem feketére érnek. A borókák fája igen ellenálló, kellemes illatát megmunkálás után is megtartja, elsősorban dísztárgyak készítésére használják. Törökországi (Taurusz-hegység) maggyűjtésből származó magoncokat postázunk!

 

6a-9b USDA-zónaJuniperus macropoda (Turkesztáni boróka) - 2500 Ft

A Juniperus macropoda (Turkesztáni boróka) természetes élőhelye a Himalája nyugati részén található, ahol egészen 4000 méteres tengerszint feletti magasságig előfordul. 

 

7a-9b USDA-zónaJuniperus sabina 'Mas' (Mas nehézszagú boróka) - 1490 Ft

A Juniperus sabina 'Mas' (Mas nehézszagú boróka) az alapfajnak egy szép, szabályos növekedésű, szürkés árnyalatú, pikkelyleveles formája. Erőteljes növésű és igénytelen talajtakaró örökzöld.

 

5a-9b USDA-zónaJuniperus virginiana (Virginiai boróka) - 1950 Ft

A Juniperus virginiana (Virginiai boróka) az USA-ban óriási területen megtalálható, 37 államban, elsősorban az atlanti-, keleti területeken őshonos faj, általában szárazabb felföldeken, sziklás, köves, sok esetben meszes talajokon fordul elő. Hazájában keleti vörös cédrusnak (Eastern Red Cedar) nevezik. Általában zárt, oszlopos-kúpos alakú fa, mely gyengébb termőhelyeken inkább nagyobb bokor, de optimális körülmények közt a 30 méteres magasságot és a méteres törzsátmérőt is eléri. Lombozata többnyire mutatós szürkészöld. Értékes fája miatt nagy becsben tartják, erdészetileg művelik, többek között karácsonyfának is termesztik (USA!), és hatalmas mennyiségben dolgozzák fel (pl. ceruzának). Tartóssága miatt kerítésoszlopnak és kültéri szerkezetekhez egyaránt alkalmas, de szép rózsaszínes árnyalata és kellemes, aromás illata miatt beltéren is előszeretettel használják. Ruhásszekrényekhez, gardróbokhoz kiváló, mert illatával elriasztja a molyokat. Rendkívül edzett, nagy tűrőképességű faj, nemcsak Amerikában, hanem hazánkban is érdemes volna szélesebb körben elterjeszteni. Szélfogó sávok, erózió elleni védelem, és gyengébb termőhelyek fásítása céljára kiválóan alkalmas. Nagy tömegben fejlődő, hamvaskékre, majd feketésre érő tobozbogyóit a kisemlősök és a madarak előszeretettel fogyasztják. Rengeteg haszna mellett dísznövényként is csodálatos.

 

4a-9b USDA-zónaKoelreuteria paniculata (Csörgőfa, Aranyesőfa) - 1450 Ft

A Koelreuteria paniculata (Csörgőfa, Aranyesőfa) a szappanfafélék családjába tartozó, Kínából és a Koreai-félszigetről származó lombhullató fa. Fő vonzerejét a nyáron, nagy virágbugákban nyíló sárga virágai jelentik. Felfújt hólyagra emlékeztető termései egész télen díszítik a fát.

 

6b-9b USDA-zóna
Laburnum anagyroides (Aranyeső) - 850 Ft

Nagy méretű (4-5 méter), gyors növekedésű bokor, vagy kisebb fa, mely május-júniusban tömegesen hozza látványosan szép, aranysárga, 10-20 cm-es fürtökben fejlődő virágait. Fiatal hajtásai, leveleinek fonáka selyemszőröktől ezüstösek. Meleg, napos helyet kedvel, a szárazságot jól tűri. A Laburnum fajok minden része, így a virág is mérgező, megenni, megkóstolni nem szabad!

 

5a-9a USDA-zónaLarix olgensis (Olgai vörösfenyő) - 3450 Ft

A Larix olgensis (Olgai vörösfenyő) az európai vörösfenyőtől (Larix decidua) kisebb és kevesebb pikkelyű tobozai által különböztethetők meg. Kína északkeleti részéről, Mandzsúriában és a Koreai-félszigetről származik, ahol egészen 1800 méteres tengerszint feletti magasságig megtalálható. Karcsú formáját, hosszasan felhajló oldalágai teszik még különlegesebbé. Jellemzően 20 m magasra nő meg. Őszi lombszíne gyönyörű aranysárga!

 

4a-8b USDA-zónaLigustrum japonicum (Japán fagyal) - 3100 Ft

A Ligustrum japonicum (Japán fagyal) a nemzetség legszebb örökzöld faja. Fényes, világoszöld, merev levelei nagyon dekoratívak. Nagy virágbugái egész nyáron nyílnak.

 

7b-10a USDA-zónaLigustrum lucidum (Fényes levelű fagyal) - 1950 Ft

A Ligustrum lucidum (Fényes levelű fagyal) őshazája Kína középső-, a Koreai-félsziget déli- és Japán déli részén található. A fagyal nemzettség legnagyobb fajáról van szó, mely nemritkán eléri a 20 méteres magasságot is! Örökzöld lombjával és bugákban nyíló illatos hófehér virágaival az egyik legnépszerűbb dísznövény az egész meleg-mérsékelt övben. A Földközi-tenger térségében és Nyugat-Európában nagyon szép példányokat találhatunk belőle.


7b-10a USDA-zóna Ligustrum obtusifolium (Amúri fagyal) - 1250 Ft

A Ligustrum obtusifolium (Amúri fagyal) a Távol-Keletről (Japán, Korea, Kína) származó cserjét, ágas-bogas, félörökzöld lombja teszi kiváló sövénynövénnyé. Tojásdad alakú leveleit nálunk is megtartja az enyhébb teleken. Késő tavasszal, kora nyáron erős illatú, fehér virágai beborítják az egész növényt, melyekből eleinte zöld, majd sötétkék színű termések fejlődnek.

 

6a-9b USDA-zónaLigustrum ovalifolium (Télizöld fagyal) - 1950 Ft

A Ligustrum ovalifolium (Télizöld fagyal) 3-4 m-es örökzöld bokorrá nőhet, nagyon illatos, fehér virágzatait június elején hozza. Kiváló, jól nyírható, sűrű sövénynövény. A fagyalok az orgona közeli rokonai.

 

6a-9b USDA-zónaLigustrum texanum 'Silver Star' (Fehértarka japán fagyal) - 1690 Ft

A Ligustrum texanum 'Silver Star' (Fehértarka japán fagyal) egy nagyon látványos, fehértarka levelű, örökzöld cserje! Sövénynek is kiváló!

 

7a-10a USDA-zónaLindera benzoin (Vad szegfűszeg) - 2450 Ft

A Lindera benzoin (Vad szegfűszeg) egy 3 m magasra megnövő lombhullató cserje, mely Észak-Amerika keleti részéről származik. Szép sárga virágai áprilisban nyílnak, majd csak ezt követően hozza a leveleit. Fiatal levelei és ősszel érő gyümölcse aromás illóolajakat tartalmaznak, melyből sok helyen teát főznek Észak-Amerikában, de igazából arról híres, hogy bogyótermését az igazi szegfűbors helyettesítésére használják.

 

5b-10b USDA-zónaLiquidambar styraciflua (Ámbrafa) - 2750 Ft

A Liquidambar styraciflua (Ámbrafa) az USA Mississippitől keletre eső területéről, illetve Mexikó hegyvidéki területeiről származik. 20 m magasra növő díszfa. Szép alakja és intenzív őszi lomszíne miatt értékes. Fiatal hajtásai és ágai paralécesek. Származási helyének éghajlata a hűvös mérsékelt öv (szűkebb értelemben vett mérsékelt öv), egész éven át kielégítő csapadékkal, télen erősebb fagyokkal. Ez az öv a lombhullató mérsékelt övi erdők területe. Fontos hogy a magas vízigénye mellett a magas hőigénye is ki legyen elégítve, ezért a kert egy félárnyékos részére ültessük, vagy ha napos helyre kerül, akkor a nyár szárazabb időszakaiban öntözzük. Ültetéskor talajjavítás javasolt, mert kifejezetten a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajokban érzi jól magát. Kifejezetten igénytelen növény, ezért a telepítést követően gondozásra nem szorul.

 

5b-9b USDA-zónaLiriodendron tulipifera (Amerikai tulipánfa) - 2250 Ft

Erőteljes növekedésű, terebélyes lombhullató fa. Levelei (melyek tulipán alakúak) ősszel szép sárgára színeződnek. Nagy tulipán alakú, zöldes-fehér vagy sárgás színű virágai nyáron nyílnak, a virágok torkában narancs-piros rajzolat található. Gyors növekedése és értékes (puha, könnyű, jól megmunkálható) fája miatt elsősorban az Egyesült Államokban, erdészetileg nagy arányban telepítik, de Ivánc mellett, a Rába-ártéren hazánkban is végeztek kísérleti telepítést. Bár jó haszonfa, nálunk inkább nagy díszértéke miatt kedvelt. Valóban különleges növény, hazánkban is sok helyen találhatók több évszázados, óriási példányai. Őshazájában (USA keleti partvidéke) közel 60 méteres magasságot és 3 m törzsátmérőt érhet el!

 

5a-9b USDA-zónaLiriope muscari (Gyöngyikés gyepliliom) - 950 Ft

A Liriope muscari (Gyöngyikés gyepliliom) rendkívül látványos, örökzöld talajtakaró a Távol-Keletről. A nyár második felében nyílnak füzér szerű, lilás virágai. Hosszú, keskeny, örökzöld levelei nagyon mutatósak.

 

7a-10a USDA-zónaLonicera involucrata (Sárgavesszejű lonc) - 1450 Ft

Európában még ritka cserje, mely Észak-Amerikában őshonos, Alaszkától Kanadán keresztül, egészen Kaliforniáig. Nyáron tömegesen nyílnak káprázatos sárgás virágai, melyek kiegészülnek piros fellevelekkel. Később a virágok helyén fényes lila, fekete termései jelennek meg. Sűrű lombjával népszerű sövénynövény az USA-ban!

 

4a-9b USDA-zónaLonicera nitida 'Maigrün' (Terülő mirtuszlonc) - 1450 Ft

A Lonicera nitida 'Maigrün' (Terülő mirtuszlonc) 50-80 cm-nél magasabbra ritkán nő meg, de oldal irányba már nagyobb területeket is befuthat. Elterülő növésű, sűrű ágú örökzöld cserje. Lombozata télen is élénk, fényeszöld. Kiváló talajtakaró.

 

6b-9b USDA-zónaLonicera x heckrotti 'Goldflame' (Goldflame kúszó lonc) - 1750 Ft

A Lonicera x heckrotti 'Goldflame' (Goldflame kúszó lonc) támrendszer mellett akár 5 méterig is felkúszó, mutatós kapaszkodócserje, narancs-piros virágai nagyon kellemes illatúak. Enyhébb teleken megmarad a lombja!

 

6a-9b USDA-zónaLonicera x tellmanniana (Magyar lonc) - 2900 Ft

A Lonicera x tellmanniana (Magyar lonc) erős növésű, 5-6 méterre kúszó, sötétzöld lombú cserje, aranysárga virágai nyár elején végálló örvökben nyílnak.

 

5a-9b USDA-zónaMagnolia grandiflora 'Alta' (Alta örökzöld liliomfa) - 6950 Ft

Felfelé törekvő, sűrű lombú örökzöld fa, mely formájának köszönhetően ültethető kisebb kertekbe is, sőt az Egyesült Államokban még sövénynek is ültetik. Hosszúkás, sötétzöld leveleinek fonákja rozsdabarna színű. Az egyik legjobb a hidegtűrése (-28 Celsius fokig) az örökzöld liliomfák között!

 

6a-9b USDA-zónaMagnolia grandiflora 'D.D. Blanchard' (D.D. Blanchard örökzöld nagyvirágú liliomfa) - 6950 Ft

Végre sikerült hozzájutnunk ehhez a gyönyörű növényhez, az amerikai faiskolák bestselleréhez, mely hazánkban is nagy jövő előtt áll! A D.D. Blanchard fajta sok szempontból is a Magnolia grandiflorák egyik legjobbja! Csodálatos sűrű lombozatú, piramis alakú, 8-9 méter magas örökzöld fa, hófehér, illatos virágai két tenyér nagyságúak, az eddig ismert legnagyobb virág 30 cm átmérőjű volt(!!!). Levelei csillogó haragoszöldek, a fonákjuk vörösbarnán molyhos, és ami a legfontosabb, Európában már számos helyen kiültetett példányai gond nélkül elviselték a mínusz 27 fokos hideget is! Kiemelnénk a hónyomással szembeni ellenállóságát, amely nem minden fajtánál jó, s bizony nagy havazás esetén letördelheti kedves fáink ágait. A D.D. Blanchard fajta ágai is és levélnyelei is rugalmasak, így a hó egyszerűen lecsúszik róluk. Ha meg is áll rajta a hó, olvadáskor az ágak eredeti helyzetükbe állnak vissza, ellentétben számos másik fajtával, ahol sok ág letörik, de jó esetben is a korona tavaszra kinyílik, mint a tubarózsa, s csak komoly visszavágással nevelhetünk ismét sűrű, zárt koronát. A kert első számú, szemet gyönyörködtető dísze!


6b-10a USDA-zónaMagnolia grandiflora 'Edith Bogue' (Edith Bogue örökzöld nagyvirágú liliomfa) - 7950 Ft

A világ legtélállóbb örökzöld nagyvirágú magnóliája! Miss Edith A. Bogue-ról kapta a nevét, akinek a kertjében fedezték fel ezt a gyönyörű fává növő példányt. Az ok, hogy a fél világ a csodájára jár, az abból ered, hogy a 1920 körül ültetett növény New Jersey-ben lévő Montclair kisvárosban található, ahol a majd 100 év alatt a hőmérő higanyszála többször is -30 Celsius fok körül járt, amit mindig sérülés nélkül vészelt át. Miss Edith A. Bogue több példányból álló gyűjteményéből a leghidegebb tél (-31) után csak ez az egy példány maradt meg. Az USA északi államaiban a legnépszerűbb az örökzöld liliomfák közül!

 

6a-10a USDA-zóna Magnolia kobus (Japán liliomfa) - 990 Ft

Rendkívül szép, tavasszal virágzó, lombhullató díszfa. Tenyérnyi virágai hófehérek, kellemes illatúak, lombfakadás előtt nyílnak.

 

6a-9b USDA-zóna Mahoberberis aquisargentii (Mahoborbolya) - 1850 Ft

A Mahoberberis aquisargentii (Mahoborbolya) a Mahonia aquifolium és a Berberis sargentii kereszteződéséből származó örökzöld cserje. Fiatal hajtásain a levelek szinte a magyalra emlékeztetőek, míg az idősebbeken egyszerű tojásdadok.

 

6b-10a USDA-zónaMyrica pensylvanica (Viaszmirtusz) - 2950 Ft

Észak-Amerika keleti partvidékéről (a kanadai Új-Foundlandtól, déli irányba egészen Észak-Karolináig) származó félörökzöld cserje. Ez a kifejezetten dekoratív, sűrű ágrendszerű cserje ritkán haladja meg a 3-4 méteres magasságot ezért hazájában sokszor ültetik sövénynek. Aromás levelei és egzotikus megjelenése délszaki hangulatot teremt a kerteknek! A korai amerikai telepesek kifejezetten illatos gyertyaviaszt és szappant főztek a terméséből.

 

6b-9b USDA-zónaNerium oleander ’Villa Romaine’ (Télálló leander)(!) - 2450 Ft

Közismert mediterrán eredetű bokor, mely edényben, dézsában tartható és fagymentes teleltetést igényel. Enyhe, de kellemes illatú, gyönyörű rózsaszín virágait egész nyáron szakadatlanul hozza. Őshazája a Földközi tenger környéke, de már Magyarországon is igen kedvelt dísze a kerteknek!

E fajtája a világon fagytűrés alapján nemesített változatok egyik legjobbika, a nemesítő cég szerint mínusz 15 fokot is elvisel! Igazi különlegesség!

 

7b-10a USDA-zónaNerium oleander 'Cavalaire' (Rózsaszín virágú télálló leander) - 2450 FtOlea europaea 'Aglandaou' (Aglandaou olajfa) - 1950 Ft

Ezzel a fajtával az ország melegebb területein igazi mediterrán hangulatot adhatunk a kertünknek. A franciák egyik legtélállóbb fajtája, amit Provanceban 700-800 m tengerszintfeletti magasságig telepítenek. 

 

7b-10a USDA-zóna Olea europaea 'Cornicabra' (Cornicabra olajfa) - 2250 Ft

Toledo környékéről származó fajta, melyet leginkább az olaja miatt termesztenek és Spanyolország olajfaállományának 12%-át adja. A leghidegtűrőbb (-15 Celsius fokig) spanyol fajta!

 

8a-10b USDA-zóna Olea europaea 'Frantoio' (Frantoio olasz olajfa) - 2450 Ft

Az olaszok legtélállóbb fajtája, melyet egészen zord termőhelyeken is sikeresen nevelnek!

 

7b-10a USDA-zónaPhysocarpus opulifolius 'Luteus' (Sárgalombú hólyagvessző) - 1790 Ft

A Physocarpus opulifolius 'Luteus' (Sárgalombú hólyagvessző) labdarózsára emlékeztető alacsonyabb termetű bokor. Levelei nagyon szép aranysárgák, a nyár folyamán kissé visszazöldülők.

 

4a-8b USDA-zónaPhysocarpus opulifolius (Hólyagvessző) - 1450 Ft

A Physocarpus opulifolius (Hólyagvessző) 2-3 m magas félgömb alakú, lombhullató cserje, melynek lenyűgöző fehér virágai kora nyáron nyílnak. Virágai mellett, a szép, szabályos ívű ágazata, lombjának sárga őszi színe a magyarázat arra, hogy miért olyan népszerű kerti növény az USA-ban. Nagyon ellenálló növény!

 

5b-9a USDA-zónaPicea glauca (Kanadai szürke luc, Szürke luc) - 1850 Ft

A Picea glauca (Kanadai szürke luc, Szürke luc) Észak-Amerika legnagyobb elterjedésű fenyője, amivel a világon az előkelő harmadik helyet foglalja el. Nála csak az eurázsiai erdeifenyő és a szibériai luc természetes elterjedése nagyobb. Közepes termetű, szürkés lombú fa, kúpos formával. 

 

3a-8b USDA-zónaPinus armandii (Kínai dió-selyemfenyő) - 7950 Ft

A Pinus armandii (Kínai dió-selyemfenyő) a Himalájai selyemfenyőhöz hasonló megjelenésű, de lombozata sötét olajzöld, tobozai rövidebbek, vaskosabbak, magjai nagyok, ehetők. Hazánkban igen ritka, különleges, de edzett, kipróbálásra érdemes, szép növény. Ehető magjai miatt, melyek a mandulafenyőéhez hasonlóan használhatók, különösen érdekes! Kínában kedvelt csemege!

 

6a-10a USDA-zónaPinus durangensis - 4950 Ft

Természetes élőhelye a mexikói Sierra Madre Occidental északi részén (Északnyugat-Mexikó), 1400-2800 m tengerszint feletti magasságban található. Nevét az egyik mexikói államról, Durango államról kapta. Szabályos lombkoronája és 20 cm-es tűlevelei teszik nagyon tetszetőssé!

 

 

7b-10a USDA-zónaPinus engelmannii (Apacsfenyő) - 6950 Ft

A fajnevét (engelmannii) George Engelmann (1809-1884) amerikai botanikus után kapta, aki 1848-ban fedezte fel. A 40 cm-es tűleveleivel lélegzetelállító látványt nyújt. Az egyik legszebb fenyő, melyet nálunk is lehet ültetni!

 

7b-10a USDA-zónaPinus glabra - 3750 Ft

A Pinus glabra az USA délkeleti részéről (Dél-Karolinától Floridáig, illetve nyugati irányba Louisianáig terjed) származik. Homogén állományokat nemigen alkot, hanem inkább elszórtan van jelen vegyes lombú erdőkben. Nagyon szép formája miatt kedvelt parkfa az Egyesült Államokban.

 

7a-10b USDA-zónaPinus halepensis (Aleppói fenyő) - 2450 Ft

A Pinus halepensis (Aleppói fenyő) igazi mediterrán faj, vastag törzsű, szélesen elágazó, szabálytalan koronájú fa lesz. Vékony, világoszöld tűi könnyed, csak szórt árnyékot adó lombozatot alkotnak. A mediterrán vidékeken kedvelt dísz- és erdészeti növény, fája igen magas gyantatartalmú, nehéz, tartós. Dísznövénynek csodálatos, hazánkban inkább védett helyekre szokták telepíteni, bár egyes példányai zordabb fekvésben is meglepően jól szerepelnek!

 

8a-10b USDA-zónaPinus hartwegii (Háromtűs szirti aztékfenyő, Hartweg fenyő) - 4950 Ft

Közép-Amerikai faj, mely jellemzően Mexikóban él, de délkeleti irányba Guatemalán keresztül Hondurasig megtalálható. Karl Theodor Hartweg (1812-1871) német botanikus fedezte fel 1838-ban, amióta felfedezőjének nevét őrzi. Kifejezetten nagy magasságban (2500-4300 m) él Közép-Amerika legnagyobb hegyein, egészen az erdőhatárig, aminek jó hidegtűrését köszönheti. Nagyon közeli rokona a Pinus montezumae (Azték fenyő)-nek melyet joggal tartanak a világ egyik legszebb fenyőjének. Kicsit rövidebb tűleveleivel és kisebb, fekete (nem barna) tobozaival tér el az Azték fenyőtől.

 

7a-10a USDA-zónaPinus laricio (Korzikai fekete fenyő) - 3450 Ft

A Pinus laricio (Korzikai fekete fenyő) ahogy a neve is elárulja Korzika szigetéről származik és a fekete fenyők rokoni körébe tartozik. Sokáig a latin neve is árulkodott erről, mint Pinus nigra ssp. corsicana. Korzika belső, hegyvidéki területein él, viszonylag távol a partoktól, ahol már komolyabb hidegekkel is találkozik, ezért nyugodtan ültethető Magyarország egész területén. A nálunk ismert osztrák feketefenyőnél, hosszabb és világos zöld tűleveleivel különböztethető meg. 

 

6b-10a USDA-zónaPinus pinaster (Tengerparti fenyő, Parti fenyő) - 3150 Ft

A Pinus pinaster (Tengerparti fenyő) Franciaország dél-atlanti partvidékétől, Spanyolországon és Portugálián át, egészen Marokkóig honos, de Máltán is vannak őshonos állományai. Könnyen felismerhető, magas egyenes törzséről, vöröses kérgéről, illetve hosszú, vastag tűleveleiről. Gyors növekedése miatt elsősorban a mediterrán térség nyugati részén fontos erdészeti faj.

 

7a-10b USDA-zónaPinus pseudostrobus (Mexikói álselyemfenyő) - 5950 Ft

Az álselyemfenyők névadó faja (pseudostrobus), mert selymes, finom tűi ellenére nem magános edénynyalábú. Természetes élőhelye Mexikó középső részétől egészen Guatemaláig terjed és akár 3200 méteres magasságig is megtalálható. Szép, szabályos koronájával és 20-25 cm-es tűleveleivel nagyon szép dísze lehet kertjeinknek.

 

8a-10b USDA-zóna  Pinus wallichiana (Himalájai selyemfenyő) - 2450 Ft

A Pinus wallichiana (Himalájai selyemfenyő) az egyik legszebb fenyő! Lombja lágy, selymes, tűi hosszúak, lehajlók. Gyorsan nő, az erősen szeles helyek kivételével mindenütt szépen fejlődik. Nagy méretű tobozai is igen mutatósak. Származási helyének éghajlata a meleg-temperált mérsékelt öv (nedves szubtrópus), egész évben bőséges csapadékkal, télen kisebb-nagyobb fagyokkal: a babérlombú erdőségek hazája. Fontos hogy a magas vízigénye mellett a magas hőigénye is ki legyen elégítve, ezért a kert egy félárnyékos részére ültessük. Ültetéskor talajjavítás javasolt, mert kifejezetten a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajokban érzi jól magát. Öntözést kíván a nyári hónapokban, mert nálunk lényegesen nedvesebb éghajlatról származik és ha nem kapja meg nyáron a számára a szükséges vízmennyiséget, akkor sokat veszít a szépségéből.

 

6a-9b USDA-zónaPittosporum tobira (Kínai enyvesmag) - 1490 Ft

A Pittosporum tobira (Kínai enyvesmag) a Föld szubtrópusi területein, így a Földközi-tenger környékén is nagyon népszerű ez a Távol-Keletről származó örökzöld cserje. Szoliterként és sövénynövényként is egyaránt telepítik. Fagytűrése miatt nálunk csak az ország legenyhébb területein lehet kipróbálni a szabadba ültetését, de dézsásként is könnyen tartható.

 

8a-10b USDA-zónaPrunus americana (Amerikai szilva) - 1550 Ft

A Sziklás-hegységtől keletre eső alacsonyabb térszínek kisebb fája, mely Kanada déli részétől Floridáig majd mindenhol megtalálható. Észak-Amerikában egyaránt ültetik mint dísznövény és mint gyümölcstermő haszonfa. Fogyasztják mint frissgyümölcs, de készítenek belőle lekvárt és még bort is. Hajdanán az indiánok gyümölcsét ették és a gyökeréből piros festéket nyertek ki.

 

4b-9b USDA-zónaPrunus capuli (Mexikói cseresznye) - 4950 Ft

A Prunus capuli (Mexikói cseresznye) hazája Közép-Amerikában (Mexikó, Guatemala) van, ahonnan a gyarmati időkben egész Latin-Amerikában elterjedt, de azon belül is leginkább az Andok országaiban (Kolumbia, Ecuador, Peru, Bolívia, Chile) termesztik. Legtipikusabban a tengerszint felett 2-3000 m-es magasságban érzi a legjobban magát a trópusokon. Európában szinte alig ismert, pedig egy olyan télizöld fáról van szó, mely ahogy a neve is utal rá, megjelenésében és ízében is a cseresznyéhez hasonló termést hoz és még nálunk is télállónak mondható, mert a fügéhez hasonlóan -15 és -18 fok körül van a hidegtűrésének a határa. A terméseit fürtökben hozza és a nyár közepére érnek be. A capuli név azték eredetű, de jelentése ismeretlen. Egy igazi különlegesség!

 

7b-10b USDA-zónaPrunus padus (Zelnicemeggy vagy Zselnicemeggy) - 1450 Ft

A Prunus padus (Zelnicemeggy vagy Zselnicemeggy) a Földközi-tenger térségét leszámítva, Európa egész területén megtalálható a természetben. Nálunk nagyon régre visszavezethető, amikor már kedvelt kerti növényünk volt. Fehér virágai április-májusban nyílnak, amikor a környezetének levegőjét nagyon kellemes illattal tölti ki.

 

4a-9b USDA-zónaPseudotsuga menziesii (Amerikai duglászfenyő, Oregoni duglászfenyő, Közönséges duglászfenyő) - 990 Ft

A világ leghatalmasabb termetű fái közé tartozik. A Csendes-óceánhoz közeli, bő csapadékú területeken, mélyrétegű talajokon 100 méteres magasságot és 13 méteres törzskerületet is elér. A Parti-hegységen és a Cascade-hegységen át benyomul a mediterrán éghajlatú Kaliforniába, de ott már csak magasabb hegységi övben találja meg a létfeltételeit. Egész közeli rokona a kolorádó duglásznak, de attól zöld lombozata és eltérő igényei határozottan megkülönböztetik. Nedves, párás termőhelyeken találja meg nálunk feltételeit.

 

5a-8b USDA-zónaPyracantha 'Orange Glow' (Narancsvörös bogyójú tűztövis) - 1350 Ft

A Pyracantha 'Orange Glow' (Narancsvörös bogyójú tűztövis) az egyik legszebb narancssárga termésű fajtája a tűztöviseknek. Kiváló sövénynövény!

 

7a-9b USDA-zóna

Pyracantha 'Soleil d Or' (Citromsárga bogyójú tűztövis) - 1350 Ft

A Pyracantha 'Soleil d Or' (Citromsárga bogyójú tűztövis) az egyik legszebb citromsárga termésű fajtája a tűztöviseknek. Kiváló sövénynövény!

 

7a-9b USDA-zóna

Quercus falcata (Sallangoslevelű tölgy) - 3450 Ft

Az USA délkeleti részéről származó 20-25 méteres magasságot is elérő, szabályos koronájú, lombhullató fa, mely a vörös tölgyek közé tartozik, a gyönyörű őszi lombszínének köszönhetően. Az európai tölgyektől nagyban különböző levélformája (mélyen karéjosak) kifejezetten egzotikussá teszi. Fényes levelei 20 cm hosszúak és 15 cm szélesek, míg fonákjuk ezüstösen szőrös. Amerikában nagyon népszerű parkfa!

 

7a-9b USDA-zónaQuercus ilex (Magyaltölgy) - 1750 Ft

A Quercus ilex (Magyaltölgy) egy örökzöld, gömbölyded koronájú fa. Fényes, sötétzöld levelei fiatalon ezüstös zöldek, kissé molyhosak. Védett helyre ültethető, nagy díszértékű növény, kérge is érdekes, sötétbarna, kis kockákra hasadozó, olyan, mint egy nagy hengeres csoki. Csodálatos látvány!

 

7b-10a USDA-zónaQuercus lyrata (Lantlevelű tölgy) - 3950 Ft

Az USA délkeleti részéről származó lombhullató fa, mely jellemzően 15-20 magas. Makkja körülbelül 2-3 cm hosszú, vékony kupacsa szinte teljesen körülöleli a sötétbarna termést. A latin fajneve (lyrata) arra utal, hogy levelei nagyon hasonlítanak az ősi hangszerre, a lantra (lyre). Szabályos, kerekded lombja miatt kedvelt díszfa a Mississippitől keletre.

 

6a-9b USDA-zónaQuercus palustris (Amerikai mocsártölgy) - 1850 Ft

Természetes elterjedésének nagy területe, USA-Kanada határvidékétől (Niagara-vízesés) délre egészen Alabama északi részéig, jól mutatja rendkívül tág tűrőképességét. Levele nagyon hasonlít a Quercus rubra (Vörös tölgy) leveléhez, de annál mélyebben karéjos és ősszel éppen olyan élénk vörös színben pompázik. Érett makkjai hosszanti irányban csíkozottak. Szép szabályos lombjával kiváló szoliter!

 


6a-9b USDA-zónaQuercus phellos (Fűzlevelű tölgy) - 3950 Ft

Természetes élőhelyén az USA délkeleti részén, elérheti a 20-30 méteres magasságot, de kultúrában ritkán haladja meg a 15-20 méteres magasságot. A tölgyek közül a legszebbek közé tartozik, amit szabályos lombjának és ahogy a neve is utal rá, hosszúkás (10 cm hosszú, 2,5 cm széles), a fűzfához hasonló leveleinek köszönhet. Sima, idővel lemezesen töredező kérge, nagyon szép kontrasztot jelent üdezöld lombjával. Ősszel aranysárga színben pompázik a lombja. Nagyon kedvelt díszfa az USA-ban!

 

7a-9b USDA-zónaQuercus rotundifolia/ Quercus ballota (Kerek levelű magyaltölgy) - 2250 Ft

A Quercus rotundifolia (Kerek levelű magyaltölgy) a magyal tölgy (Quercus ilex) délnyugat-európai (Dél-Franciaországtól a Pireneusi-félszigeten át az Atlasz-hegységig) alfajáról van szó, de manapság már önálló fajként kezelik. A magyal tölgytől kerekded leveleivel és hamvaskék leveleivel különböztethető meg. Makkján tartott spanyol sertések húsából készül a világhírű spanyol sonka (Jamon Serrano). Akár 15 méter magasra is megnövő örökzöld fa!

 

7b-10b USDA-zónaRhapidophyllum hystrix (Kék tűpálma) - 9750 Ft

A világ legtélállóbb pálmája, mely mínusz 25 fokot is elvisel a legcsekélyebb károsodás nélkül! A télálló egzotikumok gyűjtőinek álma ez az USA-ban honos ritkaság. Ellenállósága mellett szépsége is figyelemre méltó. Levelei legyező alakúak, ezüstös fonákkal, s az alapjuknál hosszú, fekete, tűhegyes tövisekkel, melyek áthatolhatatlanná teszik az egyébként sarjakat is nevelő, nagy bokorrá fejlődő növényt. Napos, vagy félárnyékos helyen, enyhén savanyú talajon fejlődik a legszebben. 3 éves koráig télire takarjuk.

 

7a-9b USDA-zónaRhodotypos scandens (Hósziromcserje) - 2250 Ft

A Távol-Keletről (Kína, Korea, Japán) származó, sűrű ágrendszerű, lombhullató cserje, mely ritkán haladja meg a 2 méteres magasságot. Legfőbb díszértékét a késő tavasszal nyíló fehér virágai jelentik. Tág tűrőképességű, jó alkalmazkodó képességű, sövénynek is tökéletesen alkalmas cserje!

 

 

5a-9b USDA-zónaRhus aromatica (Kanadai szömörce) - 1750 Ft

Nagy természetes elterjedése (Kanadától Mexikóig) jelzi jó alkalmazkodó képességét. Koratavasszal (március-április) nyílnak nagyon szép sárga virágai, melyet piros termések követnek. Terméséből frissítő teát készítenek. Levele, de még hajtásai is citrus illatúak. Észak-Amerikában gyakran ültetik sövénynek. Ősszel bíborvörös színben pompázik a lombja.

 

4b-9b USDA-zónaRibes sanguineum 'King Edward VII' (Vérvörös ribiszke) - 2250 Ft

A Ribes sanguineum 'King Edward VII' (Vérvörös ribiszke) legfeljebb 1,5 méteres kerekded bokor, melyet áprilisban rengeteg ragyogó vörös virágfürt borít el.

 

5a-8b USDA-zónaRosmarinus officinalis (Rozmaring) - 950 Ft

1-1,5 m magas, mediterrán származású örökzöld cserje. Levele aromás illatú, ami elmaradhatatlan része a mediterrán konyhának. Kékes virágai kora tavasztól nyílnak.

 

7a-10a USDA-zónaRubus odoratus (Illatos szeder) - 2250 Ft

Észak-Amerika keleti partvidékéről (Kanada déli részétől a Mexikói öbölig) származó lombhullató cserje, mely 2-3 m magasra is megnőhet. Levelei hasonlítanak a juhar 5 ujjas leveléhez és nem ritkán 20-25 cm hosszúra is megnőnek. Sok fajtársától eltérően nincsenek tövisei! Nagyon finom gyümölcsei nyár végén – kora ősszel érnek. Nemcsak terméséért, hanem mint dísznövény is ültetik hosszú virágzási ideje (június-augusztus) miatt.

 

5a-9b USDA-zónaSequoia sempervirens (Tengerparti mamutfenyő) - 2450 Ft

Észak-Kalifornia óceánparti övezetéből származó Sequoia sempervirens (Tengerparti mamutfenyő) a Sequoia nemzetség egyetlen élő képviselője, a világ legnagyobb magasságát elérő fája: az eddig talált legnagyobb példány 111,4 méter magas („National Geography” fa). Lombozata a tiszafáéra emlékeztető, míg koronája oszlopszerűen kúpos. Csak védett fekvésbe ültessük!

 

7b-9b USDA-zónaSorbaria sorbifolia (Tollas gyöngyvessző) - 790 Ft

A Sorbaria sorbifolia (Tollas gyöngyvessző) az Uraltól Japánig nagy területeken honos, 1,5 m magasra növő, összetett levélzetű  díszcserje. Fehér bugavirágzatai július-augusztusban nyílnak. Vízigényes faj, nedvesebb területek, vízpartok növényesítésére kiváló!

 

4a-8b USDA-zónaSpiraea douglasii - 1950 Ft

Észak-Amerika nyugati partvidékéről (Alaszkától Kaliforniáig) származó, gyönyörű lombhullató cserje. Fő vonzerejét a nyár elején nyíló lilás-rózsaszínes virágai jelentik. Az USA-ban nagyon népszerű dísznövény mind kisebb kertekben, mind parkokban, nagyobb foltokban ültetve.

 

 

4b-9b USDA-zónaSpiraea nipponica (Nippon gyöngyvessző, Felkelő Nap gyöngyvessző) - 1950 Ft

A Spiraea nipponica (Nippon gyöngyvessző) a Távol-Keletről származó, lombhullató cserje az egyik legnépszerűbb növény a maga nemében a világon. Ovális levelei szórt állásúak és szélükön fűrészes mintázatúak. Az igazi díszértékét a tavaszi virágözön jelenti, amikor a félgömb alakú sátorvirágzatban nyíló fehér virágok teljesen beborítják a növényt.

 

6a-9b USDA-zóna
Staphylea pinnata (Mogyorós hólyagfa) - 1750 Ft

A Staphylea pinnata (Mogyorós hólyagfa) Délkelet-Európában, azon belül is az Alpoktól, a Balkán-félszigeten és Kis-Ázsián keresztül a Kaukázusig honos lombhullató cserje, vagy kisebb fa. Páratlanul, szárnyasan összetett levélzet alkotja a lombját. Illatos, fehér (rózsás vagy sárgás beütéssel) virágai késő tavasszal bugavirágzatokban nyílnak. Ősszel kétrekeszű, hólyagos toktermések díszítik a fát.

 

5a-9b USDA-zónaStephanandra tanakae (Gyöngyvesszőkoszorú) - 1950 Ft

A Stephanandra tanakae (Gyöngyvesszőkoszorú) narancs-barna vesszőjű, kis termetű bokor, de ideális termőhelyen 3 m is lehet, fehér virágai júniusban fürtökben nyílnak, őszi lombszíne sárga.

 

5a-9b USDA-zónaStranvaesia davidiana var. undulata - 2250 Ft

Nyugat-Kínából származó, dekoratív, örökzöld cserje. Hosszúkás-lándzsás (6-8 cm), hullámos szélű levelei tavaszi kihajtáskor pirosas színben pompáznak, majd sötétzöldre színeződnek nyár derekára. Dekoratív megjelenését tovább fokozzák a tavasszal nyíló fehér virágai, illetve az ősszel érő piros termései. Kiváló szoliter!

 

7a-9b USDA-zóna Symphoricarpos chenaultii (Kislevelű hóbogyó) - 950 Ft

A Symphoricarpos chenaultii (Kislevelű hóbogyó) a Symphoricarpos microphyllus és a Symphoricarpos orbiculatus keresztezéséből származó 1-1,5 méter magasra növő lombhullató cserje . Apró, fehér, csoportosan nyíló virágai egész nyáron nyílnak. Ősszel pedig lilás színű bogyós termései adják a legfontosabb díszértékét. Minden szempontból nagyon strapabíró növény!

 

5a-8b USDA-zónaSyringa meyeri 'Palibin' (Törpe orgona) - 1590 Ft

A Syringa meyeri 'Palibin' (Törpe orgona) a kedvenc orgonánk kicsinyített mása, 1,5 m-es, kedves kis tömött bokor, mely lilásrózsaszín virágzatait májusban hozza.

 

5a-9b USDA-zónaSyringa reticulata var. mandshurica (Mandzsúriai orgona) - 1290 Ft

A Syringa reticulata var. mandshurica (Mandzsúriai orgona) egy kifejezetten ellenálló, nagyon szép cserje, mely ahogy a neve is utal rá, Észak-Kínából, azon belül is Mandzsúriából származik. Illatos, fehér virágai nyár elején nyílnak, ami a mi orgona-szezonunk meghosszabbítását jelentheti.

 

5a-9b USDA-zónaTaxodium distichum (Mocsárciprus) - 1950 Ft

Élénkzöld lombozatú, gyors növekedésű, különleges megjelenésű, nagy termetű lombhullató fa, őshazájában (az USA délkeleti része) főként nedves, mocsaras, állandóan, vagy időszakosan elárasztott termőhelyeken él, itt érdekes, lélegző gyökerei is kialakulnak. Legszebb hazai állománya Hévízen található, ahol a tó körüli ingoványon gyönyörű, szinte mesebeli állományt telepítettek belőle.

 

6a USDA-zónaThuja occidentalis 'Ericoides' (Ericoides nyugati tuja) - 2450 Ft

A Thuja occidentalis 'Ericoides' (Ericoides nyugati tuja) a nyugati tuja széles, tojásdad bokorrá fejlődő fiatalkori /csak tűlevelű/ alakja. Lombozata érdekes, kissé hamvas-sötétzöld.

 

4a-9b USDA-zónaThuja orientalis / Platycladus orientalis, Biota orientalis (Keleti tuja, keleti életfa, keletciprus) - 990 Ft

A Thuja orientalis / Platycladus orientalis, Biota orientalis (Keleti tuja, keleti életfa, keletciprus) kezdetben kúpos, vagy karcsú oszlopos alakú, később többtörzsű kisebb fává nő. Őshazája Koreától Tibetig terjed, itt az idősebb fák a 20 méteres magasságot is elérik. Lombja nagyon szép élénkzöld. Jól fejlődik, a szárazságot jól tűri, nyírható, így sövénynek is kiváló! A két képen is látható vastag törzsű, ős-öreg példány Pécsett a Donátusban található! Köztudatban lévő nevei (Thuja orientalis, Platycladus orientalis, Biota orientalis) közül a Platycladus orientalis a jelenleg érvényes, hivatalos megnevezés.

 

5a-9b USDA-zónaThuja plicata 'Atrovirens' (Haragoszöld piramis óriástuja) - 1950 Ft

A Thuja plicata 'Atrovirens' (Haragoszöld piramis óriástuja) mély sötétzöld pikkelylevelű, az alapfajhoz nagyrészt hasonló fajta. Kiváló sövénynövény!

 

6a-9a USDA-zónaThuja plicata (Óriás életfa) - 2250 Ft

A Thuja plicata (Óriás életfa) Alaszka déli részének partvidékétől, Kalifornia északi, hegyvidéki területéig terjed a természetes élőhelye. Washington államban található Olympic Nemzeti Parkban, nem ritkák a 70 méteres példányai! Egy igazi óriás!

 

6b-9b USDA-zónaThujopsis dolabrata var. hondai (Japán hiba, hibatuja) - 2550 Ft

A Thujopsis dolabrata var. hondai (Japán hiba, hibatuja) Japánból származik, azon belül is Honshu sziget északi részéről.  Az észak-amerikai  Nyugati tuja (Thuja occidentalis) közeli rokona, de pikkelylevelei sokkal robosztusabbak, vaskosabbak.

 

6a-9b USDA-zónaTrachelospermum asiaticum (Ázsiai jázmin) - 1950 Ft

A Távol-Keletről (Koreai-félsziget, Japán) származó, gyönyörű örökzöld cserje, melynek fantasztikusan illatos, jázminéra emlékeztető, sárgásfehér virágai egész nyáron nyílnak. Nemzetségének leghidegtűrőbb faja, mely kiválóan alkalmas kerítések, falak befuttatására, vagy mint talajtakaró.

 

7b-9b USDA-zóna

Trachycarpus fortunei (Kínai kenderpálma) - 2950 Ft

A Trachycarpus fortunei (Kínai kenderpálma) Kína keleti részén honos legyező pálma Magyarország melegebb részein is sikerrel termeszthető. Az ország több pontján 2-4 m-es példányok találhatóak, melyek már többször bizonyították télállóságukat. Közepes fény- és vízigényű faj. A nálunk kapható pálmák 2001 óta vannak a szabadban, magról neveltük és télen egyszerű fólia takarás alatt nőttek (a fólia alatt sokszor hidegebbet mértünk mint az ágyások körül, ahol szabadon mozgott a levegő – a fólia gyakorlatilag csak a hótól, hónyomástól óvta a fiatal növényeket. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ezek már magyarországi pálmák. Az olaszországi meghajtatott növények ezt a méretet három év alatt elérik, lágy szövetűek, ezért érthető, hogy Magyarországon fagyérzékenyebbek mint az itthon nevelt, lassabban növő tömörebb edénynyaláb-rendszerű, sűrűbb levélállású növények. 

 

7b-10a USDA-zónaViburnum plicatum (Redős bangita) - 1950 Ft

A Viburnum plicatum (Redős bangita) ahogy a neve is utal rá, levelei erősen redőzöttek, ami nagyon jellegzetes megjelenést ad a növénynek. Őszi lombszíneződése csak tovább fokozza lombjának a díszértékét. Fehér, félgömb alakú virágzata, május-júniusban nagy mennyiségben nyílik.

 

6a-9b USDA-zóna

 Viburnum rhytidophyllum (Ráncoslevelű bangita) - 1150 Ft

A Viburnum rhytidophyllum (Ráncoslevelű bangita) 2-3 méteres terebélyes örökzöld cserje, igen nagy méretű levelei az erek mentén mélyen ráncosak, lefelé csüngők, csillogóan fényes sötétzöldek. Tenyérnyi nagy, fehér virágzatai tavasszal díszítik. Parkok látványos szolitere.

 

6a-9b USDA-zónaViburnum trilobum (Háromkaréjú bangita) - 1250 Ft

Természetes elterjedési területe érdekes véletlennek köszönhetően az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig az USA-Kanadai határvidék mindkét oldalán pár száz km-es sávban fut végig. Közeli rokona, illetve nagyon hasonlít az eurázsiai Viburnum opulus (Kányabangita)-ra és gyakran kezelik egy természetes változataként. Késő tavasszal – kora nyáron hozza a bangitákra jellemző fehér, tányérszerű virágait, melyekből őszre piros, bogyós termések fejlődnek. Metszés nélkül is sűrű ágrendszer és 2-3 méteres magasság jellemzi, így kiváló sövénynövénynek is! Ősszel vörös lombszíne, míg télen az ágakon maradó piros termések jelentik a díszértékét. Termését Észak-Amerikában lekvár, illetve friss gyümölcs formájában fogyasztják. Magas a C-vitamin tartalma!

 

4a-8b USDA-zónaVinca major (Nagy meténg) - 690 FtVinca minor (Kis meténg) - 890 Ft

A Vinca minor (Kis meténg) a talajt 15 cm vastagságban beborító örökzöld kúszónövény, égszínkék virágai áprilisban nyílnak. Árnyékos, üdébb helyek kiváló talajtakarója.

 

5a-9b USDA-zónaVitis 'Angéla' (Bioszőlő Angéla) - 1190 Ft

Nagyfürtű fehér szőlő, bogyója is nagy méretű, húsa ropogós, kellemes, harmonikus édes-savas ízű. Kemény húsának köszönhetően jól szállítható. Peronoszpórával és lisztharmattal szemben toleráns, botrítiszre csak rendkívül csapadékos őszi időjárás mellett hajlamos. Szeptemberben érik. (Szabad gyökérrel, gondosan csomagolva küldjük!)Vitis 'Bolgár Rezi' (Bioszőlő Bolgár Rezi) - 1190 Ft

Bolgár eredetű, késői érésű, fehér csemegeszőlő, nagy bogyói hengeres alakúak, zöldesfehér színűek, kellemes harmonikus ízűek. Erős bogyóhéja miatt nem rothadékony, jó a gombabetegségekkel szembeni ellenállóképessége. Fürtjei tömöttek, nagy méretűek, mutatósak. (Szabad gyökérrel, gondosan csomagolva küldjük!)Vitis 'Eszter' (Bioszőlő Eszter) - 1190 Ft

A Vitis 'Eszter' (Bioszőlő 'Eszter') igen korán, már augusztus elején (egyes években már július végén!) érik, fürtje tömött, közepes méretű, a bogyó kék színű, közepes nagyságú, húsos, kellemesen édes-savas aromájú. Peronoszpórával és lisztharmattal szembeni ellenállósága igen jó, a botritiszes rothadásra sem hajlamos. (Szabad gyökérrel, gondosan csomagolva küldjük!)Vitis 'Fanny' (Bioszőlő Fanny) - 1190 Ft

Szeptember közepén érő fehér csemegeszőlő. Fürtje és bogyója is nagy, íze kellemes édes. Betegségekkel szemben jó ellenállóságot mutat. (Szabad gyökérrel, gondosan csomagolva küldjük!)

Vitis 'Lilla' (Bioszőlő Lilla) - 1190 Ft

Augusztus végén, szeptember elején érő fajta, fürtjei és bogyói is nagyok, mutatósak, a bogyók színe fehér, ízük kellemes, édes-savas, harmonikus. (Szabad gyökérrel, gondosan csomagolva küldjük!)

Vitis 'Moldova' (Bioszőlő Moldova) - 1190 Ft

A betegségekkel szemben jó toleranciát mutató, jó termésbiztonságú, október első felében érő csemegeszőlő. Fürtje nagy, mutatós, bogyói nagyok, sötétkékek. Rendkívül piacos, gyönyörű termésű, ízletes fajta. (Szabad gyökérrel, gondosan csomagolva küldjük!)Vitis 'Palatina' (Bioszőlő Palatina) - 1190 Ft

Ez a hazai nemesítésű rezisztens csemegeszőlőfajta Kozma Pál és munkatársai munkáját dicsérik, mert nagy, tetszetős fürtjei mellett a termésbiztonsága is kiváló (betegségekkel szemben kifejezetten ellenálló). Augusztus második felében szedhető! (Szabad gyökérrel, gondosan csomagolva küldjük!)

 Vitis 'Sarolta' (Bioszőlő Sarolta) - 1190 Ft

Rendkívül mutatós, nagy fürtű csemegeszőlő, bogyói igen nagyok, gömbölyűek, vagy kissé ovális alakúak, fehéressárga színűek, a hús igen kellemes, muskotályos ízű, ropogós, magja apró! (Szabad gyökérrel, gondosan csomagolva küldjük!) Vitis 'Suzy' (Bioszőlő Suzy) - 1190 Ft

A Vitis 'Suzy' (Bioszőlő 'Suzy') szeptember második felében érő fehér csemegeszőlő, bogyói közepes méretűek, fürtje laza, hosszúkás alakú. Gombabetegségekkel szemben ellenálló, jó fagytűrésű fajta. (Szabad gyökérrel, gondosan csomagolva küldjük!)

Vitis 'Sztrasenszkij' (Bioszőlő 'Sztrasenszkij') - 1190 Ft

Üzbegisztánból származó fajta, gyönyörű szilvakék színű, nagy, kerek bogyójú fajta. Fürtjei hosszúkásak, kimondottan nagy méretűek.

Wisteria floribunda 'Rosea' (Rózsaszín virágú japán lilaakác) - 3250 Ft

A Wisteria floribunda 'Rosea' (Rózsaszín virágú japán lilaakác) elbűvölő rózsaszín fürtvirágzata kora tavasszal nyílik, a napos helyeket kedveli. Erőteljes növekedésű futónövény. Származási helyének éghajlata a meleg-temperált mérsékelt öv (nedves szubtrópus), egész évben bőséges csapadékkal, télen kisebb-nagyobb fagyokkal: a babérlombú erdőségek hazája. Fontos hogy a magas vízigénye mellett a magas hőigénye is ki legyen elégítve, ezért a kert egy félárnyékos részére ültessük, vagy ha napos részre kerül, akkor a nyár aszályosabb időszakaiban lehetőleg öntözzük. Jó vízelvezetésű talajra van szüksége, mert a pangó vizet nem bírja, ezért ha kertünk talaja kötött (agyagos), ebben az esetben folyami (szürke) homokkal kevert talajjal földeljük be ültetéskor. Kifejezetten igénytelen növény, ezért a telepítést követően gondozásra nem szorul.

 

6b-9b USDA-zóna

 

 

 Yucca rostrata - 2500 Ft

A Yucca rostrata egy gyönyörű, szabályos gömbös üstökű, keskeny, ezüstszürke levelű jukka, mely 1-4,5 méter magasra is megnőhet. Eredeti élőhelyén Észak-Mexikóban és Texasban a félsivatagi táj legmagasabb növényei. A legszebb félsivatagi jukka! Védett helyre ültessük.


7b-10b USDA-zónaZelkova carpinifolia (Kaukázusi gyertyánszil) - 1150 Ft

A Zelkova carpinifolia (Kaukázusi gyertyánszil) ahogy a neve is elárulja, a Kaukázusból és tág környékéről származik (Törökország, Grúzia, Azerbajdzsán, Örményország, Irán). Lassú növekedésű, de hosszú életű, ezért a természetes élőhelyén nem ritkák a 30 m magas példányok sem. Szabályos lombja és szép őszi lombszíne (narancssárgás) miatt egyre kedveltebb parkfa Nyugat-Európában. 

 

6a-9b USDA-zóna