Treemail dísznövény katalógus -Abies firma (Momi jegenyefenyő) - 2950 Ft

Az Abies firma (Momi jegenyefenyő) Japán középső és déli hegyvidéki területeiről származik. Szép szabályos formájának köszönhetően nagyon szép kerti díszünk lehetne, de egyenlőre ritkaságnak számít nálunk. Származási helyének éghajlata a magas hegységek területei, változó, magashegységi éghajlattal, változó magashegységi növényzettel. Fontos hogy a magas vízigénye mellett a magas hőigénye is ki legyen elégítve, ezért a kert egy félárnyékos részére ültessük. Különösen száraz alföldi területeinken az őszi ültetés az előnyösebb, hogy az első nagyobb tavaszi szárazságig a növények már jól begyökeresedhessenek. Öntözést kíván a nyári hónapokban, mert nálunk lényegesen nedvesebb éghajlatról származik és ha nem kapja meg nyáron a számára a növekedéshez szükséges vízmennyiséget, akkor a nyári aszályos időszak helyett a növekedési időszak áttevődik az őszi hónapokra, ezáltal a friss hajtásoknak nincs ideje beérni, ami a télállóságát rontja.

 

6a-9b USDA-zónaAbies nordmanniana (Kaukázusi jegenyefenyő) - 990 Ft

Az Abies nordmanniana (Kaukázusi jegenyefenyő) igen szép formájú, termetes fává nő. Széles tűi a színükön fénylő sötétzöldek, a fonákukon ezüstösek. Párás környezetben, jó talajon igen gyorsan fejlődik. Vágott zöldnek és karácsonyfának is kiváló.

 

5a-9b USDA-zónaAcer grosseri (Kínai karélyos juhar) - 3450 Ft

Az Acer grosseri (Kínai karélyos juhar) ősszel rózsaszín, illetve citromsárga lombjával és nem mellékesen a fáknál ritkaságszámba menő sima, kígyóbőrszerű kérge miatt különleges dísze lehet kertjeinknek. Származási helyének éghajlata a hűvös mérsékelt öv (szűkebb értelemben vett mérsékelt öv), egész éven át kielégítő csapadékkal, télen erősebb fagyokkal. Ez az öv a lombhullató mérsékelt övi erdők területe. Fontos hogy a magas vízigénye mellett a magas hőigénye is ki legyen elégítve, ezért a kert egy félárnyékos részére ültessük. Ültetéskor talajjavítás javasolt, mert kifejezetten a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajokban érzi jól magát. Öntözést kíván a nyári hónapokban, mert nálunk lényegesen nedvesebb éghajlatról származik és ha nem kapja meg nyáron a számára a növekedéshez szükséges vízmennyiséget, akkor a nyári aszályos időszak helyett a növekedési időszak áttevődik az őszi hónapokra, ezáltal a friss hajtásoknak nincs ideje beérni, ami a télállóságát rontja.

 

6a-9b USDA-zóna

 Acer monspessulanum (Francia juhar) - 2500 Ft

Az Acer monspessulanum (Francia juhar) a mediterrán térségből származó, kis, sűrű, kerek koronájú lombhullató fa. Fényes zöld levelei tenyeres erezetűek. Lassú növekedésű, ritkán haladja meg a 15 méteres magasságot.. A többi juharfajtától a kis három-karéjos levelei különböztetik meg. Érdekessége, hogy csak késő ősszel hullajtja le leveleit, az első erősebb fagyok után. Származási helyének éghajlata a télen esős, nyáron száraz mediterrán területek – télen több-kevesebb faggyal. Nálunk lényegesen naposabb, melegebb éghajlatról származik, ezért kertünk azon részére ültessük, ahol a lehető legtöbb napfény éri. Jó vízelvezetésű talajra van szüksége, mert a pangó vizet nem bírja, ezért ha kertünk talaja kötött (agyagos), ebben az esetben folyami (szürke) homokkal kevert talajjal földeljük be ültetéskor. Kifejezetten igénytelen növény, ezért a telepítést követően gondozásra nem szorul.

 

7a-10b USDA-zónaAcer opalus (Opáljuhar) - 2500 Ft

Az Acer opalus (Opáljuhar) terebélyes lombhullató fa, melynek levélnyelei piros színűek, amelyet kiemelnek zöld karéjos levelei. Lombszíne ősszel élénk sárgára változik. A fa keménysége miatt a mediterrán országok asztalosai fáját széles körben használják. Élőhelye Olaszországtól Spanyolországig húzódó domb-és hegyvidéki régió. Származási helyének éghajlata a hűvös mérsékelt öv (szűkebb értelemben vett mérsékelt öv), egész éven át kielégítő csapadékkal, télen erősebb fagyokkal. Ez az öv a lombhullató mérsékelt övi erdők területe. Fontos hogy a magas vízigénye mellett a magas hőigénye is ki legyen elégítve, ezért a kert egy félárnyékos részére ültessük. Szinte minden talajtípusban jól érzi magát, de jó vízelvezetésű talajra van szüksége, mert a pangó vizet nem bírja, ezért ha kertünk talaja kötött (agyagos), ebben az esetben folyami (szürke) homokkal kevert talajjal földeljük be ültetéskor. Kifejezetten igénytelen növény, ezért a telepítést követően gondozásra nem szorul.

 

6a-9b USDA-zónaAcer palmatum (Japán juhar) - 1450 Ft

Az Acer palmatum (Japán juhar) sűrűn szeldelt levelei és őszi mélyvörös lombszínének köszönhetően az egyik legszebb szoliter cserje. A japán juharoknak nemcsak a leveleik, hanem az alakjuk is különleges, ezért gyakran bonsait is nevelnek belőle. Lombszíne egyes fajtáknál más és más tavasszal, nyáron és ősszel: zöld, narancs, bordó és bíbor árnyalatokat képzeljünk el. Viszonylag lassan nő, ezért tökéletes megoldás lehet kis kertek esetében. Magassága 3-4 méteres magasságot ritkán haladja meg. Érzékeny a déli tűző napsütésre, ezért lehetőleg félárnyékba ültessük. Savanyú talajokat részesíti előnyben és ezt lehetőleg tartsuk is szem előtt, mert csak így fogja bebizonyítani, miért is olyan népszerű az egész világon.

 

7a-10a USDA-zónaAcer platanoides (Korai juhar) - 1150 Ft

Az Acer platanoides (Korai juhar) nevét onnan kapta, hogy virágai az elsők között nyílnak. A természetes élőhelye majdnem lefedi teljes Európát, Görögország északi részétől, egészen Skandinávia déli részéig. A Kárpát-medencében főleg a középhegységeinkben található meg a természetben, de mint kedvelt parkfa, a városokban is gyakran találkozhatunk vele. Kerekded koronáján, 3-7 karéjra tagolt levelei átellenesen helyezkednek el az ágakon. Ősszel gyönyörű látványt jelent az aranysárga lombja! Származási helyének éghajlata a hűvös mérsékelt öv (szűkebb értelemben vett mérsékelt öv), egész éven át kielégítő csapadékkal, télen erősebb fagyokkal. Ez az öv a lombhullató mérsékelt övi erdők területe. Ültetéskor talajjavítás javasolt, mert kifejezetten a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajokban érzi jól magát. Kifejezetten igénytelen növény, ezért a telepítést követően gondozásra nem szorul.

 

5a-8b USDA-zónaAcer rubrum (Vörös juhar, Vöröslevelű juhar) - 990 Ft

Az Acer rubrum (Vöröslevelű juhar) Észak-Amerika keleti partvidékéről származik és innen hódította meg az egész mérsékelt övet. A legnagyobb példányok elérik a 25 méteres magasságot is. 3-5 karéjú leveleinek szélei fogazottak. Ősszel sárgára, majd vörösre színeződik a lombja. Törzse sötétszürke színű és kifejezetten sima tapintású. Származási helyének éghajlata a hűvös mérsékelt öv (szűkebb értelemben vett mérsékelt öv), egész éven át kielégítő csapadékkal, télen erősebb fagyokkal. Ez az öv a lombhullató mérsékelt övi erdők területe. Fontos hogy a magas vízigénye mellett a magas hőigénye is ki legyen elégítve, ezért a kert egy félárnyékos részére ültessük. Ültetéskor talajjavítás javasolt, mert kifejezetten a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajokban érzi jól magát. Kifejezetten igénytelen növény, ezért a telepítést követően gondozásra nem szorul.

 

5a-8b USDA-zónaActinidia deliciosa (chinensis) 'Hayward' (Hayward kivi) - 1750 Ft

Az Actinidia deliciosa (chinensis) ’Hayward’ (Hayward kivi) gyönyörű, nagy termésű változat, a világ egyik legnépszerűbb kivi fajtája! Csak porzófajtával együtt ültetve terem! Egy porzós növény 2-3 termős példány porzásához elegendő. Származási helyének éghajlata a meleg-temperált mérsékelt öv (nedves szubtrópus), egész évben bőséges csapadékkal, télen kisebb-nagyobb fagyokkal: a babérlombú erdőségek hazája. Fontos hogy a magas vízigénye mellett a magas hőigénye is ki legyen elégítve, ezért a kert egy félárnyékos részére ültessük. Ültetéskor talajjavítás javasolt, mert kifejezetten a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajokban érzi jól magát. A vezérhajtás kinevelésére időnként metszéssel be kell segítenünk. Öntözést kíván a nyári hónapokban, mert nálunk lényegesen nedvesebb éghajlatról származik és ha nem kapja meg nyáron a számára a növekedéshez szükséges vízmennyiséget, akkor a nyári aszályos időszak helyett a növekedési időszak áttevődik az őszi hónapokra, ezáltal a friss hajtásoknak nincs ideje beérni, ami a télállóságát rontja.  

http://www.terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/kivi.html oldalon az alábbiakat találtuk róla:
"Napjaink sztár gyümölcse. Nem véletlenül, hiszen tízszer több C-vitamin van benne, mint egy almában. A szőlőhöz hasonló kúszó cserje, mindenütt termelhető, ahol a szőlő is megél. Fagyérzékenysége a csemegeszőlőkével egyezik meg. A fiatal példányokat erős fagyok esetén célszerű a földre ledöntve takarni, idősebb példányok teljesen fagyállóak. Robusztus, erőteljes növekedésű, ujjnyi vastag hajtásokkal, tengernyi, kerek szőrös levelekkel, nagy, 3 cm átmérőjű hófehér virágokkal. Metszeni, permetezni nem kell, kapálni tilos. Nálunk is tökéletesen beérik, mivel utóérő gyümölcs. Terméseit az erősebb fagyok előtt szedjük le és utóérés után - amikor megpuhul (december elejétől, április végéig)- fogyaszthatjuk. Egy tő 800-1000 db-ot is képes teremni. A saját termésű kivink sokkal édesebb és kellemesebb ízű, mint a boltban vásárolt, mivel érettebben szedjük le. Az ültetést követő harmadik évben fordul termőre."
Ezeket annyival egészíteném ki, hogy metszeni nem árt, de csak szakszerűen érdemes, mert hozzáértés nélkül a metszéssel könnyen odavész az az évi termés is. A metszés lényege, hogy a hosszú, indaszerű vesszőket nem szabad visszakurtítani, csak a számukat megritkítani, ha túlságosan buján növekednének. A gyümölcsök tárolásával kapcsolatos hazai tapasztalatok nagyon biztatóak!: ha a teljes érés előtt szedjük le a termést, tehát már majdnem éretten, csak kissé éretlenül, még keményen, akkor hűvös pincében, vagy akár egy fűtetlen, de fagymentes garázsban is hónapokig tárolhatjuk! A betárolt gyümölcsöt rendszeresen ellenőrizzük, óvatosan megérintjük, és az utóérésben előrehaladott terméseket együk meg, amelyek már kissé puhábbak. Egyes gazdáknak sikerült közel 6 hónapig tárolniuk a kivit! Az biztos, hogy az egyik legkézenfekvőbb téli vitaminforrás! Egyszerű, vegyszermentes termeszthetősége és könnyű tárolhatósága miatt komoly vétek nem foglalkozni vele!
Megdöbbentő a következő adat: 2009. októberében egy letenyei (nem Olaszország, nem Új-Zéland, stb!) magánkert egyetlen leánykivijéről közel 240 kilogramm, vagyis majdnem negyed tonna termést szüreteltek!!!

 


6b-9b USDA-zónaActinidia deliciosa (chinensis) 'Tomuri' (Tomuri porzós kivi) - 1950 Ft

Az Actinidia deliciosa (chinensis) 'Tomuri' (Tomuri porzós kivi) származási helyének éghajlata a meleg-temperált mérsékelt öv (nedves szubtrópus), egész évben bőséges csapadékkal, télen kisebb-nagyobb fagyokkal: a babérlombú erdőségek hazája. Fontos hogy a magas vízigénye mellett a magas hőigénye is ki legyen elégítve, ezért a kert egy félárnyékos részére ültessük. Ültetéskor talajjavítás javasolt, mert kifejezetten a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajokban érzi jól magát. A vezérhajtás kinevelésére időnként metszéssel be kell segítenünk. Öntözést kíván a nyári hónapokban, mert nálunk lényegesen nedvesebb éghajlatról származik és ha nem kapja meg nyáron a számára a növekedéshez szükséges vízmennyiséget, akkor a nyári aszályos időszak helyett a növekedési időszak áttevődik az őszi hónapokra, ezáltal a friss hajtásoknak nincs ideje beérni, ami a télállóságát rontja. A legnépszerűbb termő kivi Actinidia deliciosa/chinensis 'Hayward', legnépszerűbb porzója.

 

7a-9b USDA-zónaAesculus arguta (Texaszi vadgesztenye) - 2750 Ft

Az Aesculus arguta (Texaszi vadgesztenye) ahogy a neve is utal rá, Texasból származik. A legidősebb, legnagyobb példányok sem haladják meg a 15 méteres magasságot. A legfontosabb megkülönböztető jele, nem sokkal a lombfakadást követően megjelenő, világossárga virágai. Nagyon jó mésztűrő. Származási helyének éghajlata a meleg-temperált mérsékelt öv (nedves szubtrópus), a vegetációs időszakban bőséges csapadékkal, télen kisebb-nagyobb fagyokkal. Nálunk lényegesen naposabb, melegebb éghajlatról származik, ezért kertünk azon részére ültessük, ahol a lehető legtöbb napfény éri. Jó vízelvezetésű talajra van szüksége, mert a pangó vizet nem bírja, ezért ha kertünk talaja kötött (agyagos), ebben az esetben folyami (szürke) homokkal kevert talajjal földeljük be ültetéskor. Kifejezetten igénytelen növény, ezért a telepítést követően gondozásra nem szorul, de a nyári öntözést, fokozottabb növekedéssel meghálálja.

 

6b-10b USDA-zónaAesculus glabra (Ohioi vadgesztenye) - 4950 Ft

Az Aesculus glabra (Ohioi vadgesztenye) természetes élőhelye a Nagy-Tavaktól egészen Texasig terjed, mely faj könnyen lecserélheti a nálunk közönséges vadgesztenyét. Itt az ideje kibővíteni a vadgesztenyével kapcsolatos ismereteinket! Sajnos a mindannyiunk által ismert és szeretett közönséges vadgesztenyét egyre több ártalom pusztítja (kórokozók, kártevők, környezeti ártalmak), így korábban gyönyörű fáink gyakran már nyár közepére elveszítik díszítő értéküket, lombozatuk félig leszáradva csúfoskodik az ágakon. Szerencsére itt a megoldás! A vadgesztenye eddig ismeretlen, más tájakról származó, az ártalmakkal szemben kiváló ellenállóságot tanúsító, szintén igen nagy díszértékkel bíró fajai és ezek csodálatos, legújabb fajtái! Ilyen az itt kínált ohioi vadgesztenye is, mely makkegészséges, csillogóan fényes sötétzöld lombozatával, az azt megkoronázó fehér virágzatokkal, illetve pazar tűzvörös őszi lombszínével méltán helyettesíti, sőt, talán túl is szárnyalja közismertebb rokonát! Származási helyének éghajlata a meleg-temperált mérsékelt öv (nedves szubtrópus), a vegetációs időszakban bőséges csapadékkal, télen kisebb-nagyobb fagyokkal. A vegetációs időszakot tekintve a miénknél melegebb éghajlatról származik, ezért kertünk azon részére ültessük, ahol a lehető legtöbb napfény éri. Jó vízelvezetésű talajra van szüksége, mert a pangó vizet nem bírja, ezért ha kertünk talaja kötött (agyagos), ebben az esetben folyami (szürke) homokkal kevert talajjal földeljük be ültetéskor. Kifejezetten igénytelen növény, ezért a telepítést követően gondozásra nem szorul, de a nyári öntözést, fokozottabb növekedéssel meghálálja. 

 

5b-10a USDA-zónaAlnus glutinosa (Enyves éger) - 1290 Ft

Az Alnus glutinosa (Enyves éger) természetes élőhelye szinte egész Európát lefedi, csak Skandinávia északi része jelent kivételt. Vizes élőhelyek egyik legtipikusabb fásszárú faja. Gyors növekedésű és akár a 20 m-es magasságot is elérheti. Kiválóan bírja a szennyezett levegőt, ezért előszeretettel ültetik városokban, forgalmas utak mentén. Származási helyének éghajlata a hűvös mérsékelt öv (szűkebb értelemben vett mérsékelt öv), egész éven át kielégítő csapadékkal, télen erősebb fagyokkal. Ez az öv a lombhullató mérsékelt övi erdők területe. Különösen száraz alföldi területeinken az őszi ültetés az előnyösebb, hogy az első nagyobb tavaszi szárazságig a növények már jól begyökeresedhessenek. Kifejezetten igénytelen növény, ezért a telepítést követően gondozásra nem szorul.

 

5a-8b USDA-zónaAucuba japonica 'Crotonifolia' (Tarka levelű japán babérsom) - 990 Ft

Az Aucuba japonica 'Crotonifolia' (Tarka levelű japán babérsom) sárgatarka leveleivel az egyik legszebb nálunk ültethető örökzöld cserje. Származási helyének éghajlata a meleg-temperált mérsékelt öv (nedves szubtrópus), egész évben bőséges csapadékkal, télen kisebb-nagyobb fagyokkal: a babérlombú erdőségek hazája. Fontos hogy a magas vízigénye mellett a magas hőigénye is ki legyen elégítve, ezért a kert egy félárnyékos részére ültessük. Elsősorban a tavaszi ültetése javasolt a fagyérzékenysége miatt, mert a friss (őszi) ültetés mindig érzékenyebb a téli hidegre. Ültetéskor talajjavítás javasolt, mert kifejezetten a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajokban érzi jól magát. Öntözést kíván a nyári hónapokban, mert nálunk lényegesen nedvesebb éghajlatról származik és ha nem kapja meg nyáron a számára a növekedéshez szükséges vízmennyiséget, akkor a nyári aszályos időszak helyett a növekedési időszak áttevődik az őszi hónapokra, ezáltal a friss hajtásoknak nincs ideje beérni, ami a télállóságát rontja.

 

7b-10a USDA-zónaAucuba japonica (Japán babérsom) - 850 Ft

Japánban és Kínában honos örökzöld cserje, mely kertjeink árnyékos, félárnyékos zugaiban is jól fogja magát érezni, ahol más növény csak szenvedne a kevés napfénytől. A nagy örökzöld levelei délies hangulatot eredményeznek a kertnek.


7b-10b USDA-zónaAzalea 'Hino Crimson' (Hino Crimson Azálea) - 1750 Ft

Nagyon mutatós kis (minden irányba kb 1 méter) örökzöld cserje, mely a tavasz derekán (április-május) elragadó látványt jelent karmazsinvörös virágtengerével. Ősszel a lombja bronzvörösre színeződik. Nemzetségének egyik legjobb hidegtűrésű fajtája. Kiváló szoliter, illetve sövénynövény!

6a-9b USDA-zóna Azalea 'Orange Beauty' (Orange Beauty Azálea) - 1750 Ft

Ennek az örökzöld cserjének a méretéből nem fakad, mert ritkán nő meg 1 méternél magasabbra és ennél szélesebbre, de a hatás, amit virágzáskor (április-május) jelent, az hatalmas. Vörös-narancs színű virágai szinte teljesen eltakarják a lombját! 

7a-9b USDA-zóna Buddleia japonica (Japán nyári orgona) - 2250 Ft

A Buddleia japonica (Japán nyári orgona) egy igazi ritkaság Japánból, amit nálunk egyenlőre csak néhány botanikus kertben láthatunk. Ez lombhullató, sűrű ágrendszerű cserje, egész nyáron ontja lila virágait.

 

7b-10a USDA-zónaBuxus microphylla (Kislevelű puszpáng) - 1950 Ft

A Buxus microphylla (Kislevelű puszpáng) ideális sövénynövény, látványos bonsai, vagy dézsában is jól mutató örökzöld kis cserje. Jól viseli a metszést. Kicsi, sötétzöld, hosszúkás levelei igen sűrű, dús lombozatot alkotnak. Lassan nő, a végső magassága 1-1,5 méter között van. Virágai áprilisban és májusban nyílnak. Származási helyének éghajlata a hűvös mérsékelt öv (szűkebb értelemben vett mérsékelt öv), egész éven át kielégítő csapadékkal, télen erősebb fagyokkal. Ez az öv a lombhullató mérsékelt övi erdők területe. Fontos hogy a magas vízigénye mellett a magas hőigénye is ki legyen elégítve, ezért a kert egy félárnyékos részére ültessük. Fiatal korában öntözést kíván a nyári hónapokban, mert nálunk lényegesen nedvesebb éghajlatról származik. Kifejezetten igénytelen növény, ezért a telepítést követően gondozásra nem szorul.

 

6b-9b USDA-zóna

 Calocedrus decurrens (Kaliforniai gyantásciprus) - 1290 Ft

A Calocedrus decurrens (Kaliforniai gyantásciprus) az USA csendes-óceáni partvidékének hegyvidéki övezetében, Kaliforniában és Oregonban, nagy területeken honos fenséges növény. Hazai arborétumokban is sok idős, robusztus méretű példánya található. Karcsú oszlopos alakját hosszú évtizedeken át tartja, koronája csak később szélesedik ki. Kérge eleinte bordóvörös, később szürkésbarnára vált át. Fényes, üdezöld színű hajtásai pikkelylevelűek, tujára emlékeztetők. Származási helyének éghajlata a télen esős, nyáron száraz mediterrán területek – télen több-kevesebb faggyal – kemény lombú, örökzöld növényzettel. Nálunk lényegesen naposabb, melegebb éghajlatról származik, ezért kertünk azon részére ültessük, ahol a lehető legtöbb napfény éri. Jó vízelvezetésű talajra van szüksége, mert a pangó vizet nem bírja, ezért ha kertünk talaja kötött (agyagos), ebben az esetben folyami (szürke) homokkal kevert talajjal földeljük be ültetéskor. Kifejezetten igénytelen növény, ezért a telepítést követően gondozásra nem szorul.


6a-10b USDA-zónaCarpinus cordata (Szívlevelű gyertyán) - 1450 Ft

A Carpinus cordata (Szívlevelű gyertyán) hazájában (Japán, Kína, Koreai-félsziget) akár 15 m magasra is képes megnőni, de kultúrában ritkán találkozni 5-10 méternél nagyobb példányokkal. Tojásdad alakú leveleit valóban jellemezhetnénk szív alakkal, amire a neve is utal, de az előbbivel közelebb járunk a valósághoz.

 

5a-9b USDA-zónaCarpinus orientalis (Keleti gyertyán) - 1150 Ft

A Carpinus orientalis (Keleti gyertyán) természetes élőhelye a Balkán-félszigettől keleti irányba, Kis-Ázsián és a Kaukázuson keresztül egészen Észak-Iránig található. Jórészt a száraz déli oldalakon fordul elő, a karsztbokorerdők jellemző faja. Hazánkban egyedül a Vértesben fordul elő és a hozzánk legközelebbi komolyabb állományai az Al-Dunánál, illetve a Fruska Gorán vannak. Érdekes barkavirágzata, április-májusban nyílik. Jó vízelvezetésű talajra van szüksége, mert a pangó vizet nem bírja, ezért ha kertünk talaja kötött (agyagos), ebben az esetben folyami (szürke) homokkal kevert talajjal földeljük be ültetéskor. Kifejezetten igénytelen növény, ezért a telepítést követően gondozásra nem szorul.

 

6a-9b USDA-zónaCassia marilandica (Marylandi kasszia) - 1450 Ft

A Cassia marilandica (Marylandi kasszia) az USA délkeleti részéről származó, 1-1,5 méter magasra megnövő lágyszárú évelő növény, melynek egész nyáron nyílnak a kifejezetten dekoratív, sárga virágai. Tulajdonképpen alig megkülönböztethető a Cassia herbecarpa (Vad kasszia) fajtársától, amíg nem jelennek meg a terméseik. Fontos hogy a magas vízigénye mellett a magas hőigénye is ki legyen elégítve, ezért a kert egy félárnyékos részére ültessük. Ültetéskor talajjavítás javasolt, mert kifejezetten a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajokban érzi jól magát. Kifejezetten igénytelen növény, ezért a telepítést követően gondozásra nem szorul.

 

4b-10a USDA-zónaCedrus deodara 'Simla' (Szimla himalájai cédrus) - 7900 Ft

A Cedrus deodara 'Simla' (Szimla himalájai cédrus) nagy fává nő meg, ágai vékonyabbak, lehajlók, a csúcs bókoló. Lombja zöld, vagy kékes árnyalatú, a friss hajtások világosak, lágyak, ívesen lehajlók. Rendkívül impozáns megjelenésű, szép fa, Iharosberényben kb. két évszázados, gigantikus méretű példánya látható a kastélyparkban. Fája igen tartós, vízben és szárazon is ellenálló, emiatt Indiában (itt található az őshazája) komoly erdészeti jelentőséggel bír, de máshol is ültetik ebből a célból. Semmi sem magyarázza, hogy közparkjainkból miért hiányzik a libanoni és atlasz cédrusokkal (és persze jónéhány egyéb impozáns örökzölddel) együtt, úgy tűnik városi főkertészeink nehezen szakítanak a néhány közönséges lombos fafajjal, illetve pár, gyakorlatilag gyomnövény-kategóriába tartozó cserjefajjal való parkosítás „nemes” hagyományával! Tágasabb kertekből nem hiányozhat! Az itt kínált növények magjait Dr. Debreczy Zsolt hozta India északnyugati részéről, Himachal Pradesh államból a Simla-hágóról (2800 m tengerszint feletti magasság!), a himalájai cédrus egyik legzordabb termőhelyéről!!! Származási helyének éghajlata a magas hegységek területei, változó, magashegységi éghajlattal, változó magashegységi növényzettel. Fontos hogy a magas vízigénye mellett a magas hőigénye is ki legyen elégítve, ezért a kert egy félárnyékos részére ültessük, vagy a nyári öntözéséről gondoskodjunk az ültetést követő pár évben. Kifejezetten igénytelen növény, ezért a telepítést követően gondozásra nem szorul.

 

6b-10a USDA-zónaCeltis australis (Déli ostorfa) - 2150 Ft

A Celtis australis (Déli ostorfa) átellenesen szórt állású levelei már egzotikus hangulatot ad a Déli ostorfának. Levelei hosszúkásan lándzsásak és szélük fűrészes, illetve fonákuk világoszöld színűek. 1 cm átmérőjű, csonthéjas termései gömbölyűek. A mediterrán térségben gyakran találkozhatunk vele. Hazánkban egyenlőre csak a déli országrészben ültetik tömegesen (Pécs belvárosa), pedig mindenhol adottak a természeti feltételek. Származási helyének éghajlata a télen esős, nyáron száraz mediterrán területek – télen több-kevesebb faggyal – kemény lombú, örökzöld növényzettel. Nálunk lényegesen naposabb, melegebb éghajlatról származik, ezért kertünk azon részére ültessük, ahol a lehető legtöbb napfény éri. Jó vízelvezetésű talajra van szüksége, mert a pangó vizet nem bírja, ezért ha kertünk talaja kötött (agyagos), ebben az esetben folyami (szürke) homokkal kevert talajjal földeljük be ültetéskor. Kifejezetten igénytelen növény, ezért a telepítést követően gondozásra nem szorul.

 

7a-10a USDA-zónaCeltis douglasii (Douglas ostorfa) - 1250 Ft

A Celtis douglasii (Douglas ostorfa) Észak-Amerika nyugati feléről származó kisebb, lombhullató fa, melynek levelei erősen bordázottak, amiről könnyen felismerhető. Származási helyének éghajlata a szárazföldi (kontinentális) mérsékelt öv, forró száraz nyárral és hideg, kemény téllel. Erdős puszták, füves puszták öve. Nálunk lényegesen naposabb, melegebb éghajlatról származik, ezért kertünk azon részére ültessük, ahol a lehető legtöbb napfény éri. Jó vízelvezetésű talajra van szüksége, mert a pangó vizet nem bírja, ezért ha kertünk talaja kötött (agyagos), ebben az esetben folyami (szürke) homokkal kevert talajjal földeljük be ültetéskor. Kifejezetten igénytelen növény, ezért a telepítést követően gondozásra nem szorul.

 

6a-9a USDA-zónaChaenomeles cathayensis (Kínai birs) - 2490 Ft

A Chaenomeles cathayensis (Kínai birs) Közép-Kínából származó, 3-4 m magasra megnövő lombhullató cserje, melyet leginkább az áprilisban nyíló csodálatos virágai miatt ültetnek és örvend nagy népszerűségnek a Távol-Keleten. A nemzetségében a legnagyobb gyümölcsökkel büszkélkedhet, de leginkább csak gyógyászati célból használják a hazájában, mert kicsi az élvezeti értéke. Származási helyének éghajlata a meleg-temperált mérsékelt öv (nedves szubtrópus), egész évben bőséges csapadékkal, télen kisebb-nagyobb fagyokkal: a babérlombú erdőségek hazája. Fontos hogy a magas vízigénye mellett a magas hőigénye is ki legyen elégítve, ezért a kert egy félárnyékos részére ültessük. Ültetéskor talajjavítás javasolt, mert kifejezetten a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajokban érzi jól magát. Öntözést kíván a nyári hónapokban, mert nálunk lényegesen nedvesebb éghajlatról származik és ha nem kapja meg nyáron a számára a növekedéshez szükséges vízmennyiséget, akkor a nyári aszályos időszak helyett a növekedési időszak áttevődik az őszi hónapokra, ezáltal a friss hajtásoknak nincs ideje beérni, ami a télállóságát rontja.

 

6a-9b USDA-zóna

 

 Chamaecyparis lawsoniana (Oregoni hamisciprus) - 1750 Ft

A Chamaecyparis lawsoniana (Oregoni hamisciprus) az USA nyugati partvidékéről (Oregon és Kalifornia határrégiójából), a Csendes-óceán partközeli térségéből származik. Nagyon szép, szabályos kúp alakú, bókoló csúcsú, sötétzöld lombú hamisciprus. Kiváló sövénynövény! Elsősorban az ország nyugati felében található meg nagyobb számban, ahol nem olyan aszályosak a nyarak, mert arra, főleg fiatalabb korában érzékeny. Származási helyének éghajlata a télen esős, nyáron száraz mediterrán területek – télen több-kevesebb faggyal – kemény lombú, örökzöld növényzettel. Fontos hogy a magas vízigénye mellett a magas hőigénye is ki legyen elégítve, ezért a kert egy félárnyékos részére ültessük. Tápanyagban szegényebb talaj esetében ültetéskor talajjavítás javasolt, mert kifejezetten a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajokban érzi jól magát. Öntözést kíván a nyári hónapokban, mert nálunk lényegesen nedvesebb éghajlatról származik és ha nem kapja meg nyáron a számára a növekedéshez szükséges vízmennyiséget, akkor a nyári aszályos időszak helyett a növekedési időszak áttevődik az őszi hónapokra, ezáltal a friss hajtásoknak nincs ideje beérni, ami a télállóságát rontja.

 

6b-9b USDA-zónaChoisya 'Aztec Pearl' (Aztec Pearl mexikói narancsvirág) - 1950 Ft

A nemzetség egy Jacques Denis Choisy nevű svájci botanikusról kapta a nevét. Az alapfajtól, Choisya ternata (Mexikói narancsvirág) keskenyebb leveleivel és tömöttebb, sűrűbb lombjával különböztethető meg. A Choisya 'Aztec Pearl' (Aztec Pearl mexikói narancsvirág) 2-3 m magasra megnövő örökzöld cserje, mely mexikói származása ellenére hazánk enyhébb telű vidékein teljesen télálló. Örökzöld levelei hármas csoportokba rendeződnek. Nagyon kellemes, narancs illatú virágai tavasszal (április-május) nyílnak. Az alapfajnál még jobb a télállósága! Származási helyének éghajlata a szubtrópusi forró, száraz területekből kiemelkedő hegyvidékekre jellemző forró vegetációs időszak kevés csapadékkal és viszonylag enyhe telek, gyenge téli fagyokkal. Nálunk lényegesen naposabb, melegebb éghajlatról származik, ezért kertünk azon részére ültessük, ahol a lehető legtöbb napfény éri. Mivel főleg fiatal korában érzékeny az erősebb fagyokra, érdemes a kert legvédettebb részére ültetni. A ház déli falának védelmében nem érik a hideg, északi szelek, amik hűtő és szárító (örökzöldek esetében lehet jelentős) hatásuknál fogva tovább növelik a téli fagykárokat. Elsősorban a tavaszi ültetése javasolt a fagyérzékenysége miatt, mert a friss (őszi) ültetés mindig érzékenyebb a téli hidegre. Jó vízelvezetésű talajra van szüksége, mert a pangó vizet nem bírja, ezért ha kertünk talaja kötött (agyagos), ebben az esetben folyami (szürke) homokkal kevert talajjal földeljük be ültetéskor. Öntözést kíván a nyári hónapokban, mert nálunk lényegesen nedvesebb éghajlatról származik és ha nem kapja meg nyáron a számára a növekedéshez szükséges vízmennyiséget, akkor a nyári aszályos időszak helyett a növekedési időszak áttevődik az őszi hónapokra, ezáltal a friss hajtásoknak nincs ideje beérni, ami a télállóságát rontja.

 

7b-9b USDA-zónaChoisya ternata (Mexikói narancsvirág) - 1450 Ft

A Choisya ternata (Mexikói narancsvirág) 2-3 m magasra megnövő örökzöld cserje és ahogy nevéből is kiderül Mexikóból származik. Származása ellenére hazánk enyhébb telű vidékein teljesen télállónak bizonyult. Örökzöld levelei hármas csoportokba rendeződnek. Nagyon kellemes, narancs illatú virágai nyár elején nyílnak. A nemzetség egy Jacques Denis Choisy nevű svájci botanikusról kapta a nevét. Származási helyének éghajlata a szubtrópusi forró, száraz területekből kiemelkedő hegyvidékekre jellemző forró vegetációs időszak kevés csapadékkal és viszonylag enyhe telek, gyenge téli fagyokkal. Nálunk lényegesen naposabb, melegebb éghajlatról származik, ezért kertünk azon részére ültessük, ahol a lehető legtöbb napfény éri. Mivel főleg fiatal korában érzékeny az erősebb fagyokra, érdemes a kert legvédettebb részére ültetni. A ház déli falának védelmében nem érik a hideg, északi szelek, amik hűtő és szárító (örökzöldek esetében lehet jelentős) hatásuknál fogva tovább növelik a téli fagykárokat. Elsősorban a tavaszi ültetése javasolt a fagyérzékenysége miatt, mert a friss (őszi) ültetés mindig érzékenyebb a téli hidegre. Jó vízelvezetésű talajra van szüksége, mert a pangó vizet nem bírja, ezért ha kertünk talaja kötött (agyagos), ebben az esetben folyami (szürke) homokkal kevert talajjal földeljük be ültetéskor. Öntözést kíván a nyári hónapokban, mert nálunk lényegesen nedvesebb éghajlatról származik és ha nem kapja meg nyáron a számára a növekedéshez szükséges vízmennyiséget, akkor a nyári aszályos időszak helyett a növekedési időszak áttevődik az őszi hónapokra, ezáltal a friss hajtásoknak nincs ideje beérni, ami a télállóságát rontja.

 

7b-9b USDA-zóna

 Cornus mas (Húsos som) - 890 Ft

A Cornus mas (Húsos som) terebélyes, 3-5 méteres bokor, kora tavasszal, lombfakadás előtt nyíló sárga virágzatai igen mutatósak. Korai virágzása miatt az első mézelő növény egyike. Skarlátpiros színű, fényes termései édes-savanykásak, túléretten nyersen is fogyasztható, de finom lekvárt, szörpöt, bort és pálinkát is készíthetünk belőle. Régóta része az emberi táplálkozásnak, sok C-vitamint tartalmaz, ezért aszalva télen felér egy C-vitamin bombával. Edzett, tűrőképes növény, meleg fekvést, meszes talajt kedvel. Fája igen tömör, jól esztergálható, keresett cikk. Sövénynek is alkalmas. Érdekessége, hogy nálunk honos faj, amiről egyes földrajzi neveink is árulkodnak, gondoljunk csak Somogy megyére vagy Som községre. Származási helyének éghajlata a hűvös mérsékelt öv (szűkebb értelemben vett mérsékelt öv), egész éven át kielégítő csapadékkal, télen erősebb fagyokkal. Ez az öv a lombhullató mérsékelt övi erdők területe. Kifejezetten igénytelen növény, ezért a telepítést követően gondozásra nem szorul.

 

5a-9b USDA-zónaCortaderia selloana 'Pumila' (Alacsony pampafű) - 2950 Ft

A faj (selloana) névadója Friedrich Sellow, egy német felfedező aki a 19. század elején fedezte fel Dél-Amerikában (Argentínában). A Cortaderia selloana 'Pumila' (Alacsony pampafű) a pampafűvek legtűrőképesebb, legtélállóbb változata! Haragoszöld lombozata kisebb bokrot alkot, virágszárai is alacsonyabbak, bugái viszont alig kisebbek, mint nagyobb termetű rokonánál! Napos helyen, jó vízáteresztő talajban csodálatos szoliter! Egy kifejlett bokor akár 60 db óriási bugát is hozhat! Származási helyének éghajlata a szárazföldi (kontinentális) mérsékelt öv, forró száraz nyárral és hideg, kemény téllel. Erdős puszták, füves puszták öve. Nálunk lényegesen naposabb, melegebb éghajlatról származik, ezért kertünk azon részére ültessük, ahol a lehető legtöbb napfény éri. Jó vízelvezetésű talajra van szüksége, mert a pangó vizet nem bírja, ezért ha kertünk talaja kötött (agyagos), ebben az esetben folyami (szürke) homokkal kevert talajjal földeljük be ültetéskor. Öntözést kíván a nyári hónapokban, mert nálunk lényegesen nedvesebb éghajlatról származik és ha nem kapja meg nyáron a számára a növekedéshez szükséges vízmennyiséget, akkor a nyári aszályos időszak helyett a növekedési időszak áttevődik az őszi hónapokra, ezáltal a friss hajtásoknak nincs ideje beérni, ami a télállóságát rontja.

 

7a-9b USDA-zóna

 

 Cryptomeria japonica (Japán szugifenyő) - 1250 Ft

A Cryptomeria japonica (Japán szugifenyő) a természetes élőhelyén (Japán: Honshutól Kyushuig) gigantikus méretű fává is nőhet, kivételesen a 64 m magasságot és a 7 méteres törzsátmérőt is elérheti! Általában 20-30 méteres lesz idős korára, a törzse fiatalon sima, rostos, később bordázott, barnásvöröses színű. Szórt állású, ár alakú levelei sarlószerűen a hajtástengely felé görbülnek. A Távol-Keleten nemcsak dísznövényként, hanem erdészetileg is igen fontos faj, fája puha, könnyű, a nedvességnek jól ellenáll. Japánban, Kínában és Új-Zélandon előszeretettel erdősítenek vele, ezen országokban óriási, kiterjedt állományai vannak, de Angliában és a Kaukázustól délre is kísérleteznek vele. Hazánkban is telepíthető, sőt kedvezőbb adottságú helyeken igen szépen fejlődik. Kertészetünktől néhány km-re, a szomszéd falu egyik portáján mintegy 10 méteres, haragoszöld lombú, gyönyörű, életerős példány található! Fiatalon a szobafenyőre emlékeztető, igen dekoratív, különleges hangulatot árasztó növény. Rengeteg változata ismert.

 

5a-10a USDA-zónaCupressocyparis leylandii 'Naylor's Blue' (Kék leyland-ciprus) - 1790 Ft

A Cupressocyparis leylandii 'Naylor's Blue' (Kék leyland-ciprus) ezüst-kék lombszínével egyike a legszebb Leyland-ciprusoknak. Kúp alakú, kezdetben lassú, később gyors növekedésű, koronája kissé laza. Virágzat nagyon ritkán található rajta. Nyírott, vagy nyíratlan (magas) sövénynek kiválóan alkalmas! Kifejezetten igénytelen növény, ezért a telepítést követően gondozásra nem szorul.

 

6b-9b USDA-zónaCupressus glabra (Simakérgű arizónai ciprus) - 2950 Ft

A Cupressus glabra (Simakérgű arizónai ciprus) származási helyének éghajlata a szubtrópusi forró, száraz területek, csaknem teljesen eső nélkül, gyenge téli fagyokkal. A sivatagi, félsivatagi pozsgás növények birodalma. Nálunk lényegesen naposabb, melegebb éghajlatról származik, ezért kertünk azon részére ültessük, ahol a lehető legtöbb napfény éri. Jó vízelvezetésű talajra van szüksége, mert a pangó vizet nem bírja, ezért ha kertünk talaja kötött (agyagos), ebben az esetben folyami (szürke) homokkal kevert talajjal földeljük be ültetéskor. Kifejezetten igénytelen növény, ezért a telepítést követően gondozásra nem szorul.

 

7a-10a USDA-zónaCupressus macrocarpa (Monterey ciprus) - 3450 Ft

A Cupressus macrocarpa (Monterey ciprus) a világ legkisebb elterjedési területű fenyői közé tartozik! Kalifornia csendes-óceáni partvidékéről származik, azon belül is a San Francisco-tól nem messze eső Monterey-öbölnél található két védett területen vannak még természetes állományai (Cypress Point és Point Lobos). Akár 20-30 méteres magasságot is elérő ciprus a nemzetségének többi fajától eltérően, alakját úgy lehetne a legegyszerűbben leírni, hogy épp olyan széles, mint magas. Nálunk csak az ország legenyhébb telű területein ültethető a szabadba, mert főleg fiatalkorában elég fagyérzékeny. Származási helyének éghajlata a télen esős, nyáron száraz mediterrán területek – télen több-kevesebb faggyal – kemény lombú, örökzöld növényzettel. Nálunk lényegesen naposabb, melegebb éghajlatról származik, ezért kertünk azon részére ültessük, ahol a lehető legtöbb napfény éri. Mivel főleg fiatal korában érzékeny az erősebb fagyokra, érdemes a kert legvédettebb részére ültetni. A ház déli falának védelmében nem érik a hideg, északi szelek, amik hűtő és szárító hatásuknál fogva tovább növelik a téli fagykárokat. Elsősorban a tavaszi ültetése javasolt a fagyérzékenysége miatt, mert a friss (őszi) ültetés mindig érzékenyebb a téli hidegre. Ültetést követő első télen takarást igényel, mert a természetes élőhelyén a mi teleinknél enyhébb telekhez szokott és fiatal korában már a – 15 oC is jelentős károkat okozhat.

 

7b-11a USDA-zónaElaeagnus ebbingei 'Gilt Edge' (Tarkalevelű ezüstfa) - 1450 Ft

Az Elaeagnus ebbingei 'Gilt Edge' (Tarkalevelű ezüstfa) egzotikus megjelenésű, dús lombozatú, örökzöld cserje. Levelei fényesek, aranysárga szegélyűek. Védett helyre ültessük, de látványos színhatású lombozatával edényes növénynek is alkalmas.

 

7a-9b USDA-zónaElaeagnus umbellata (Pirostermésű ezüstfa) - 1450 Ft

Sűrű koronájú, 3-5 m magas lombhullató cserje, mely a Távol-Keletről (Kína, Japán) származik. Tövises és sűrű ágrendszerével kiváló sövénynövény! Tavasszal nyíló sárgás-fehér virágai nagyon illatosak. Ősszel érő ehető, lédús termései előbb sárgák, majd teljesen éretten piros színűek. Hazájában főleg szárított formában fogyasztják rágható magjával együtt, mely nagyon gazdag antioxidánsokban!

 

5a-9b USDA-zónaEriobotrya japonica (Japán naspolya) - 1250 Ft

A mediterrán világ egyik legelterjedtebb gyümölcse. Származási helye Kelet- és Dél-Ázsia. Dísznövénynek is igen mutatós örökzöld növény, mely sűrű, gömbölyű koronát fejleszt, hatalmas levelei kemények, fényesek, sötétzöldek és lándzsásak. Fehér virágai igen hosszú ideig nyílnak ősszel és erősen mézillatúak. Gyümölcsei a következő év tavaszán érnek be, éretten sárgák, szilva nagyságúak, kellemes illatúak, leveses húsúak. Védett helyen a szabadba is kiültethetők a többéves példányai, de edényben is kiválóan nevelhető, sőt így biztosabban terem.

 

8a-10a USDA-zónaEuonymus europaeus (Csíkos kecskerágó) - 2450 Ft

Az Euonymus europaeus (Csíkos kecskerágó) hazánkban is honos, nagy termetű, paraléces vesszőjű bokor, legfőbb dísze ősszel a nagy tömegű, papsapka alakú, kárminvörös termés, bennük a narancsos árnyalatú magokkal. Sötétzöld lombozata ősszel gyönyörű liláspirosra színeződik.

 

3b-9b USDA-zónaEuonymus fortunei 'Coloratus' (Télre liluló kúszó kecskerágó) - 2490 Ft

Az Euonymus fortunei 'Coloratus' (Télre liluló kúszó kecskerágó) félárnyékos helyet kedvelő, laposan a talajra fekvő gyors növekedésű talajtakaró cserje. 2-3 cm-es örökzöld levelei ősztől tavaszig lilára színeződnek.

 

5a-9b USDA-zónaEuonymus fortunei 'Emerald Gaiety' (Fehértarka kúszó kecskerágó) - 750 Ft

Az Euonymus fortunei 'Emerald Gaiety' (Fehértarka kúszó kecskerágó) jellemzően fél méteres örökzöld törpecserje, levelei fehér szegélyűek, ősszel kissé rózsaszínesek lesznek. Kiváló talajtakaró.

 

5a-9a USDA-zónaEuonymus fortunei 'Emerald'n Gold' (Arany kúszó kecskerágó) - 890 Ft

Az Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold' (Arany kúszó kecskerágó) kezdetben felfelé törő, majd később oldalirányban terjedő 1 m magas örökzöld cserje. Smaragdzöld levelei széles aranysárga szegélyűek, télen pirosasra színeződnek. Talajtakarónak és alacsony sövénynek kitűnően alkalmas.


6a-9b USDA-zóna
Euonymus fortunei 'Vegetus' (Vegetus kúszó kecskerágó) - 850 Ft

Az Euonymus fortunei 'Vegetus' (Vegetus kúszó kecskerágó) kiválóan alkalmas falak takarására, befuttatására és örökzöld növényként egész évre jelent megoldást.

 

7a-9b USDA-zónaEuonymus japonicus 'Aureomarginatus' (Aranysárga japán kecskerágó) - 1290 Ft

Az Euonymus japonicus 'Aureomarginatus' (Aranysárga japán kecskerágó) a japán kecskerágók egy nagyon szép és ezáltal népszerű fajtája, melynek levelei jelentik a fő vonzerejét azzal, hogy leveleinek szélei élénksárgák, míg a levélközép sötétzöld. Ez az örökzöld cserje sűrű lombjával és lombszínével egész évben üde színfoltja lehet a kertünknek. Kiválóan alkalmas sövénynövénynek!

 

7a-9b USDA-zóna Fagus sylvatica (Bükk) - 990 Ft

A Fagus sylvatica (Bükk) 20-25 m-es, terebélyes, szürke törzsű fa, fénylő sötétzöld, hullámos élű levelekkel. Igen szép, nemes habitusú növény, tágas terek gyönyörű szoliter növénye. Középhegységeink magasabb térszíneinek, északi oldalainak megszokott erdőalkotója. Magja ehető, kellemes ízű! Gyönyörű az őszi lombszíne!

 

5a-8b USDA-zónaForsythia x intermedia ’Weber’s Bronx’ (’Weber’s Bronx’ pompás aranyfa) - 1290 Ft

A Forsythia x intermedia ’Weber’s Bronx’ (’Weber’s Bronx’ pompás aranyfa) egy alacsonyabb, zömökebb növekedésű, szép virágú fajta. Mindkét szülő (Forsythia suspensa x Forythia viridissima), mint kínai fajok, származási helyüknek éghajlata a hűvös mérsékelt öv (szűkebb értelemben vett mérsékelt öv), egész éven át kielégítő csapadékkal, télen erősebb fagyokkal. Ez az öv a lombhullató mérsékelt övi erdők területe. Ültetéskor talajjavítás javasolt, mert kifejezetten a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajokban érzi jól magát. Kifejezetten igénytelen növény, ezért a telepítést követően gondozásra nem szorul.

 

5a-8b USDA-zónaGymnocladus dioicus (Vasfa, Kentucky kávéfa) - 3950 Ft

A Gymnocladus dioicus (Vasfa, Kentucky kávéfa) Észak-Amerikából származó díszfa, érdekessége, hogy jókora, bab nagyságú magvait az első kivándorlók pörkölve fogyasztották, kávé helyett. 20-25 méteresre megnövő, lombhullató növény. Kétszeresen szárnyalt levelei elérhetik a 30-80 cm-es hosszúságot is. A levélkék fonáka kezdetben szőrözött. Őszi lombszíne csodálatos aranysárga, egyedülálló látványt biztosítva a növénynek. Kétlaki virágai zöldes-fehéres színűek.

 

6a-9b USDA-zónaHamamelis vernalis (Varázsmogyoró) - 1250 Ft

A Hamamelis vernalis (Varázsmogyoró) az USA középső, Mississippi vidékéről származó kifejezetten szép cserje, melyet leginkább a télen (január-február) nyíló, illatos virágaiért szeretnek. A sárgás-narancsos virágai az első enyhébb téli napokon kinyílnak és egészen március végéig folyamatosan nyílnak! Az őszi lombja aranysárga színben tündököl.

 

5a-9b USDA-zóna Hedera helix 'Glacier' (Gleccser borostyán) - 1850 Ft

A Hedera helix 'Glacier' (Gleccser borostyán) egy nagyon dekoratív, háromszög alakú, ezüstös szürke és krémfehér foltokkal tarkított örökzöld levelű borostyán. Nagyon könnyen alkalmazkodó, ellenálló fajtáról van szó. Kiválóan alkalmas csupasz falak befuttatására, vagy akár talajtakaróként történő alkalmazására. A Királyi Kertészeti Társaság (Royal Horticultural Society) egy nagyon tekintélyes díjban (Award of Garden Merit) részesítette.

 

6a-9b USDA-zónaHelleborus foetidus (Atlanti örökzöld hunyor) - 1250 Ft

Körülbelül 80 cm magasra növő örökzöld évelő, mely Nyugat-Európában, Nagy –Britanniától, Franciaországon és Spanyolországon keresztül egészen Portugáliáig honos. Ez a mészkedvelő hunyor, lehajló, kehely alakú, sárgászöld virágaival nagyon feltűnő látványt jelentenek tél végén és kora tavasszal, amikor még hiányoznak a színek a tájból. A virágai sziromleveleinek széle gyakran bíbor színűek. Nyugat-Európában a kertészeti felhasználása egyre fokozódik. Ami csak fokozhatja a népszerűségét a kiváló szárazságtűrése.

 

6b-9b USDA-zónaHelwingia chinensis (Kínai gyöngylevél) - 1250 Ft

A Helwingia chinensis (Kínai gyöngylevél) egy nagyon szép, hosszú, keskeny levelű, örökzöld cserje Dél-Kínából. Fiatal levelei vöröses árnyalatúak.

 

7a-9b USDA-zónaHelwingia japonica (Japán gyöngylevél) - 890 Ft

Kevés olyan érdekes nemzetség van, mint a gyöngylevél.... A Helwingia japonica (Japán gyöngylevél) levelén terem mint a csodabogyó a levélszerű cladodiumjain, azaz, levélszerűen módosult hajtásain. Csakhogy itt a szár módosulása levéllé nem egyértelmű, hiszen a termő szárak levélként hullanak le. Különös esete a botanikának: az évente - nyugalmi időszakra - de van több ilyen növény a növényvilágban, mindjárt a legismertebbek közül a mocsári ciprus és a kínai óriásfenyő lágy tűszerű levelei vékony hajtásokkal együtt fejlődnek.

 

7b-10a USDA-zóna

 Jasminum nudiflorum (Téli jázmin) - 1190 Ft

A Jasminum nudiflorum (Téli jázmin) alacsony, szétterülő, zöld vesszőjű cserje, kis sárga virágai egyesével már télen is, kora tavasszal pedig tömegesen nyílnak. Nagyon kevés növények egyike, melyik szabadföldben, a mi éghajlatunkon is télen virágzik. Szint visz a téli, kopár tájba!

 

6a-9b USDA-zónaJuglans nigra (Fekete dió) - 790 Ft

Hazájában, Észak-Amerika keleti részén (Massachusetts és Texas között) a magassága elérheti akár az 50 métert is. Spirálisan szórt állású, páratlanul szárnyasan összetett, fűrészes szélű levelei vannak. Csonthéjasra emlékeztető zárt kupacsú, durván bordázott makktermése 5 cm átmérőjű, szabályos gömb alakú és az ősz második felében érik be. Fája keresett a bútoripar számára.

 

5a-9b USDA-zónaJuniperus chinensis 'Aurea' (Arany kínai boróka) - 1950 Ft

A Juniperus chinensis 'Aurea' (Arany kínai boróka) aranysárga lombú, lassú növekedésű, oszlopos formájú boróka, mely nagyon ellenálló az éghajlati szélsőségek (nagyobb téli lehűlések, nyári aszály) szempontjából és a talajok szempontjából sem igényes. 

 

4a-9b USDA-zónaJuniperus chinensis 'Blue Alps' (Kék Alpok kínai boróka) - 1490 Ft

A Juniperus chinensis 'Blue Alps' (Kék Alpok kínai boróka) oldalágai elállóak, gyorsan és erősen felfelé növekszik, lombszíne kékeszöld, a hajtásvégek erősen bókolók. Széles bokor lesz.

 

5a-9b USDA-zónaJuniperus chinensis 'Keteleeri' (Kínai jegenyeboróka) - 1450 Ft

A Juniperus chinensis 'Keteleeri' (Kínai jegenyeboróka) a legszebb sövénynövények egyike! Télen-nyáron zöldek (nem színeződnek), öntözést fenntartást nem igényelnek, hőállók, színpompásak. Enyhe nyírással feszes, különben laza, játékos falat formál. Megnőhet 8-10 m-es, keskeny kúp alakú, tömött ágrendszerű, sötétzöld lombú, impozáns megjelenésű boróka, melynek a tömegesen fejlődő kékes tobozbogyók is szép díszei. Betegségekkel szemben rendkívül ellenálló, csodálatos szoliter.

 

5a-9b USDA-zónaJuniperus foetidissima (Szagos boróka) - 2490 Ft

A Juniperus foetidissima (Szagos boróka) Törökországban és a környező területeken honos, igen jó szárazságtűrésű faj, hihetetlen tűrőképességét jelzi, hogy olyan helyeken (sokszor szinte a kopár sziklában!) is megél, ahol fű is már csak itt-ott található. Lombja zöld színű, de a napfényben ezüstösen csillogó. Kezdetben kúpos, később kiszélesedő, kerekded koronájú, vastag törzsű fa. Tobozbogyói csaknem feketére érnek. A borókák fája igen ellenálló, kellemes illatát megmunkálás után is megtartja, elsősorban dísztárgyak készítésére használják. Törökországi (Taurusz-hegység) maggyűjtésből származó magoncokat postázunk!

 

6a-9b USDA-zónaJuniperus macropoda (Turkesztáni boróka) - 2500 Ft

A Juniperus macropoda (Turkesztáni boróka) természetes élőhelye a Himalája nyugati részén található, ahol egészen 4000 méteres tengerszint feletti magasságig előfordul. 

 

7a-9b USDA-zónaJuniperus sabina 'Mas' (Mas nehézszagú boróka) - 1490 Ft

A Juniperus sabina 'Mas' (Mas nehézszagú boróka) az alapfajnak egy szép, szabályos növekedésű, szürkés árnyalatú, pikkelyleveles formája. Erőteljes növésű és igénytelen talajtakaró örökzöld.

 

5a-9b USDA-zónaJuniperus virginiana (Virginiai boróka) - 1950 Ft

A Juniperus virginiana (Virginiai boróka) az USA-ban óriási területen megtalálható, 37 államban, elsősorban az atlanti-, keleti területeken őshonos faj, általában szárazabb felföldeken, sziklás, köves, sok esetben meszes talajokon fordul elő. Hazájában keleti vörös cédrusnak (Eastern Red Cedar) nevezik. Általában zárt, oszlopos-kúpos alakú fa, mely gyengébb termőhelyeken inkább nagyobb bokor, de optimális körülmények közt a 30 méteres magasságot és a méteres törzsátmérőt is eléri. Lombozata többnyire mutatós szürkészöld. Értékes fája miatt nagy becsben tartják, erdészetileg művelik, többek között karácsonyfának is termesztik (USA!), és hatalmas mennyiségben dolgozzák fel (pl. ceruzának). Tartóssága miatt kerítésoszlopnak és kültéri szerkezetekhez egyaránt alkalmas, de szép rózsaszínes árnyalata és kellemes, aromás illata miatt beltéren is előszeretettel használják. Ruhásszekrényekhez, gardróbokhoz kiváló, mert illatával elriasztja a molyokat. Rendkívül edzett, nagy tűrőképességű faj, nemcsak Amerikában, hanem hazánkban is érdemes volna szélesebb körben elterjeszteni. Szélfogó sávok, erózió elleni védelem, és gyengébb termőhelyek fásítása céljára kiválóan alkalmas. Nagy tömegben fejlődő, hamvaskékre, majd feketésre érő tobozbogyóit a kisemlősök és a madarak előszeretettel fogyasztják. Rengeteg haszna mellett dísznövényként is csodálatos.

 

4a-9b USDA-zónaKoelreuteria paniculata (Csörgőfa, Aranyesőfa) - 1150 Ft

A Koelreuteria paniculata (Csörgőfa, Aranyesőfa) a szappanfafélék családjába tartozó, Kínából és a Koreai-félszigetről származó lombhullató fa. Fő vonzerejét a nyáron, nagy virágbugákban nyíló sárga virágai jelentik. Felfújt hólyagra emlékeztető termései egész télen díszítik a fát.

 

6b-9b USDA-zóna
Laburnum anagyroides (Aranyeső) - 750 Ft

Nagy méretű (4-5 méter), gyors növekedésű bokor, vagy kisebb fa, mely május-júniusban tömegesen hozza látványosan szép, aranysárga, 10-20 cm-es fürtökben fejlődő virágait. Fiatal hajtásai, leveleinek fonáka selyemszőröktől ezüstösek. Meleg, napos helyet kedvel, a szárazságot jól tűri. A Laburnum fajok minden része, így a virág is mérgező, megenni, megkóstolni nem szabad!

 

5a-9a USDA-zónaLarix olgensis (Olgai vörösfenyő) - 3450 Ft

A Larix olgensis (Olgai vörösfenyő) az európai vörösfenyőtől (Larix decidua) kisebb és kevesebb pikkelyű tobozai által különböztethetők meg. Kína északkeleti részéről, Mandzsúriában és a Koreai-félszigetről származik, ahol egészen 1800 méteres tengerszint feletti magasságig megtalálható. Karcsú formáját, hosszasan felhajló oldalágai teszik még különlegesebbé. Jellemzően 20 m magasra nő meg. Őszi lombszíne gyönyörű aranysárga!

 

4a-8b USDA-zónaLigustrum japonicum (Japán fagyal) - 3100 Ft

A Ligustrum japonicum (Japán fagyal) a nemzetség legszebb örökzöld faja. Fényes, világoszöld, merev levelei nagyon dekoratívak. Nagy virágbugái egész nyáron nyílnak.

 

7b-10a USDA-zónaLigustrum lucidum (Fényes levelű fagyal) - 1950 Ft

A Ligustrum lucidum (Fényes levelű fagyal) őshazája Kína középső-, a Koreai-félsziget déli- és Japán déli részén található. A fagyal nemzettség legnagyobb fajáról van szó, mely nemritkán eléri a 20 méteres magasságot is! Örökzöld lombjával és bugákban nyíló illatos hófehér virágaival az egyik legnépszerűbb dísznövény az egész meleg-mérsékelt övben. A Földközi-tenger térségében és Nyugat-Európában nagyon szép példányokat találhatunk belőle.


7b-10a USDA-zóna Ligustrum obtusifolium (Amúri fagyal) - 1250 Ft

A Ligustrum obtusifolium (Amúri fagyal) a Távol-Keletről (Japán, Korea, Kína) származó cserjét, ágas-bogas, félörökzöld lombja teszi kiváló sövénynövénnyé. Tojásdad alakú leveleit nálunk is megtartja az enyhébb teleken. Késő tavasszal, kora nyáron erős illatú, fehér virágai beborítják az egész növényt, melyekből eleinte zöld, majd sötétkék színű termések fejlődnek.

 

6a-9b USDA-zónaLigustrum ovalifolium (Télizöld fagyal) - 1950 Ft

A Ligustrum ovalifolium (Télizöld fagyal) 3-4 m-es örökzöld bokorrá nőhet, nagyon illatos, fehér virágzatait június elején hozza. Kiváló, jól nyírható, sűrű sövénynövény. A fagyalok az orgona közeli rokonai.

 

6a-9b USDA-zónaLigustrum texanum 'Silver Star' (Fehértarka japán fagyal) - 1690 Ft

A Ligustrum texanum 'Silver Star' (Fehértarka japán fagyal) egy nagyon látványos, fehértarka levelű, örökzöld cserje! Sövénynek is kiváló!

 

7a-10a USDA-zónaLindera benzoin (Vad szegfűszeg) - 1950 Ft

A Lindera benzoin (Vad szegfűszeg) egy 3 m magasra megnövő lombhullató cserje, mely Észak-Amerika keleti részéről származik. Szép sárga virágai áprilisban nyílnak, majd csak ezt követően hozza a leveleit. Fiatal levelei és ősszel érő gyümölcse aromás illóolajakat tartalmaznak, melyből sok helyen teát főznek Észak-Amerikában, de igazából arról híres, hogy bogyótermését az igazi szegfűbors helyettesítésére használják.

 

5b-10b USDA-zónaLiquidambar orientalis (Keleti ámbrafa) - 3790 Ft

A Liquidambar orientalis (Keleti ámbrafa) Törökország égei-tengeri partvidékének déli része, illetve a Görögországhoz tartozó, de a török partoktól nem messze eső szigetek, mint Rodosz jelenti a természetes élőhelyét. Szabályos, zárt lombját, 5 karéjú, cizellált levelek alkotják, ami különlegessé teszi a növényt. A legszebb látványt ősszel nyújtja, amikor a lombja először sárgára, majd aranysárgára színeződik.

 

6b-10a USDA-zónaLiquidambar styraciflua (Ámbrafa) - 2750 Ft

A Liquidambar styraciflua (Ámbrafa) az USA Mississippitől keletre eső területéről, illetve Mexikó hegyvidéki területeiről származik. 20 m magasra növő díszfa. Szép alakja és intenzív őszi lomszíne miatt értékes. Fiatal hajtásai és ágai paralécesek. Származási helyének éghajlata a hűvös mérsékelt öv (szűkebb értelemben vett mérsékelt öv), egész éven át kielégítő csapadékkal, télen erősebb fagyokkal. Ez az öv a lombhullató mérsékelt övi erdők területe. Fontos hogy a magas vízigénye mellett a magas hőigénye is ki legyen elégítve, ezért a kert egy félárnyékos részére ültessük, vagy ha napos helyre kerül, akkor a nyár szárazabb időszakaiban öntözzük. Ültetéskor talajjavítás javasolt, mert kifejezetten a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajokban érzi jól magát. Kifejezetten igénytelen növény, ezért a telepítést követően gondozásra nem szorul.

 

5b-9b USDA-zónaLiriope muscari (Gyöngyikés gyepliliom) - 950 Ft

A Liriope muscari (Gyöngyikés gyepliliom) rendkívül látványos, örökzöld talajtakaró a Távol-Keletről. A nyár második felében nyílnak füzér szerű, lilás virágai. Hosszú, keskeny, örökzöld levelei nagyon mutatósak.

 

7a-10a USDA-zónaLonicera henryi (Borostáslevelű lonc) - 2750 Ft

A Lonicera henryi (Borostáslevelű lonc) Kína középső részéről, a Jangce vidékéről származik. Sötétzöld, lándzsás levelekből álló lombozata örökzöld, hajtásai szőrös-molyhosak. Vöröses virágai június-júliusban nyílnak. Félárnyékos, üde fekvést szeret, kerítések, fali rácsok befuttatására is kiváló. Egy kifejezetten szép kúszónövény!

 

6b-9b USDA-zóna

 

 Lonicera nitida 'Maigrün' (Terülő mirtuszlonc) - 1450 Ft

A Lonicera nitida 'Maigrün' (Terülő mirtuszlonc) 50-80 cm-nél magasabbra ritkán nő meg, de oldal irányba már nagyobb területeket is befuthat. Elterülő növésű, sűrű ágú örökzöld cserje. Lombozata télen is élénk, fényeszöld. Kiváló talajtakaró.

 

6b-9b USDA-zónaLonicera x heckrotti 'Goldflame' (Goldflame kúszó lonc) - 1750 Ft

A Lonicera x heckrotti 'Goldflame' (Goldflame kúszó lonc) támrendszer mellett akár 5 méterig is felkúszó, mutatós kapaszkodócserje, narancs-piros virágai nagyon kellemes illatúak. Enyhébb teleken megmarad a lombja!

 

6a-9b USDA-zónaLonicera x tellmanniana (Magyar lonc) - 2900 Ft

A Lonicera x tellmanniana (Magyar lonc) erős növésű, 5-6 méterre kúszó, sötétzöld lombú cserje, aranysárga virágai nyár elején végálló örvökben nyílnak.

 

5a-9b USDA-zónaMagnolia grandiflora 'Alta' (Alta örökzöld liliomfa) - 6950 Ft

Felfelé törekvő, sűrű lombú örökzöld fa, mely formájának köszönhetően ültethető kisebb kertekbe is, sőt az Egyesült Államokban még sövénynek is ültetik. Hosszúkás, sötétzöld leveleinek fonákja rozsdabarna színű. Az egyik legjobb a hidegtűrése (-28 Celsius fokig) az örökzöld liliomfák között!

 

6a-9b USDA-zónaMagnolia grandiflora 'D.D. Blanchard' (D.D. Blanchard örökzöld nagyvirágú liliomfa) - 6950 Ft

Végre sikerült hozzájutnunk ehhez a gyönyörű növényhez, az amerikai faiskolák bestselleréhez, mely hazánkban is nagy jövő előtt áll! A D.D. Blanchard fajta sok szempontból is a Magnolia grandiflorák egyik legjobbja! Csodálatos sűrű lombozatú, piramis alakú, 8-9 méter magas örökzöld fa, hófehér, illatos virágai két tenyér nagyságúak, az eddig ismert legnagyobb virág 30 cm átmérőjű volt(!!!). Levelei csillogó haragoszöldek, a fonákjuk vörösbarnán molyhos, és ami a legfontosabb, Európában már számos helyen kiültetett példányai gond nélkül elviselték a mínusz 27 fokos hideget is! Kiemelnénk a hónyomással szembeni ellenállóságát, amely nem minden fajtánál jó, s bizony nagy havazás esetén letördelheti kedves fáink ágait. A D.D. Blanchard fajta ágai is és levélnyelei is rugalmasak, így a hó egyszerűen lecsúszik róluk. Ha meg is áll rajta a hó, olvadáskor az ágak eredeti helyzetükbe állnak vissza, ellentétben számos másik fajtával, ahol sok ág letörik, de jó esetben is a korona tavaszra kinyílik, mint a tubarózsa, s csak komoly visszavágással nevelhetünk ismét sűrű, zárt koronát. A kert első számú, szemet gyönyörködtető dísze!


6b-10a USDA-zónaMagnolia grandiflora 'Edith Bogue' (Edith Bogue örökzöld nagyvirágú liliomfa) - 7950 Ft

A világ legtélállóbb örökzöld nagyvirágú magnóliája! Miss Edith A. Bogue-ról kapta a nevét, akinek a kertjében fedezték fel ezt a gyönyörű fává növő példányt. Az ok, hogy a fél világ a csodájára jár, az abból ered, hogy a 1920 körül ültetett növény New Jersey-ben lévő Montclair kisvárosban található, ahol a majd 100 év alatt a hőmérő higanyszála többször is -30 Celsius fok körül járt, amit mindig sérülés nélkül vészelt át. Miss Edith A. Bogue több példányból álló gyűjteményéből a leghidegebb tél (-31) után csak ez az egy példány maradt meg. Az USA északi államaiban a legnépszerűbb az örökzöld liliomfák közül!

 

6a-10a USDA-zóna Mahoberberis aquisargentii (Mahoborbolya) - 1850 Ft

A Mahoberberis aquisargentii (Mahoborbolya) a Mahonia aquifolium és a Berberis sargentii kereszteződéséből származó örökzöld cserje. Fiatal hajtásain a levelek szinte a magyalra emlékeztetőek, míg az idősebbeken egyszerű tojásdadok.

 

6b-10a USDA-zónaMahonia aquifolium (Kerti mahónia) - 990 Ft

A Mahonia aquifolium (Kerti mahónia) Alaszka déli partvidékétől Kalifornia északi részéig fordul elő a természetben, de a leggyakrabban Oregon államban találkozhatunk vele. Hivatalosan is Oregon állam növénye, még az állam címerében is láthatjuk! Embermagasságúra is megnövő örökzöld cserje, szárnyasan összetett, kissé fogazott szélű, fénylő sötétzöld, télre kissé bepirosodó levelekkel. Aranysárga virágai áprilisban tömött fürtökben nyílnak, még szebbé varázsolva ezzel a növényt. Kedvelt vágózöld.

 

6b-9b USDA-zónaPhotinia serrulata/serratifolia (Tajvani korallberkenye) - 1450 Ft

A Photinia serrulata/serratifolia (Tajvani korallberkenye) egy kifejezetten szép, akár 10 méter magasra is megnövő örökzöld fa, melynek pirosas-barna kérge lemezekben hámló. Fogazott, sötétzöld levelei fiatal korukban pirosas színűek. Fehér virágai késő tavasszal nyílnak, melyet gömb alakú, piros gyümölcsök követnek.

 

7b-10a USDA-zónaPhysocarpus opulifolius 'Luteus' (Sárgalombú hólyagvessző) - 1790 Ft

A Physocarpus opulifolius 'Luteus' (Sárgalombú hólyagvessző) labdarózsára emlékeztető alacsonyabb termetű bokor. Levelei nagyon szép aranysárgák, a nyár folyamán kissé visszazöldülők.

 

4a-8b USDA-zónaPhysocarpus opulifolius (Hólyagvessző) - 890 Ft

A Physocarpus opulifolius (Hólyagvessző) 2-3 m magas félgömb alakú, lombhullató cserje, melynek lenyűgöző fehér virágai kora nyáron nyílnak. Virágai mellett, a szép, szabályos ívű ágazata, lombjának sárga őszi színe a magyarázat arra, hogy miért olyan népszerű kerti növény az USA-ban. Nagyon ellenálló növény!

 

5b-9a USDA-zónaPicea glauca (Kanadai szürke luc, Szürke luc) - 1250 Ft

A Picea glauca (Kanadai szürke luc, Szürke luc) Észak-Amerika legnagyobb elterjedésű fenyője, amivel a világon az előkelő harmadik helyet foglalja el. Nála csak az eurázsiai erdeifenyő és a szibériai luc természetes elterjedése nagyobb. Közepes termetű, szürkés lombú fa, kúpos formával. 

 

3a-8b USDA-zónaPicea pungens (Ezüstfenyő) - 1450 Ft

A Picea pungens (Ezüstfenyő) 20-30 méter magasra növő, keskeny kúp alakú fenyő. Levelei szép szürkészöldek, merevek, szúrósak. Idős kérge durván pikkelyes, szürke, érett hajtásai sárgásbarnák. Tobozai 5-12 cm-esek, hosszúkás alakúak.
Hazánkban elterjedt Picea változatok közül a legvárostűrőbb és a legdekoratívabb faj.

 

3b-9a USDA-zónaPicea sitchensis (Szitka luc) - 3500 Ft

A Picea sitchensis (Szitka luc) Észak-Amerika nyugati részén, Alaszkától dél felé egészen Kaliforniáig terjed a Szitka luc természetes élőhelye. Az összes lucfenyő közül a legészakabbra hatol, így például az óceáni klímájú Kodiak-szigetig, ahol már csak bokros termetű. Dél felé, a tenger mentén viszont hatalmas méretű példányai vannak az „Olympic” Nemzeti parkban, ahol 7-12 méteres kerületű törzsei láthatók. Fáját speciális célokra használják fel, kiváló minőségű zongora, gitár, evező stb. készíthető belőle. Óceáni klímához szokott, ami párás, nedves környezetet foglal magába, ezért mélyrétegű nedves talajokat szeret. Száraz helyen is megél, de ott nem tud kiteljesedni és lehet, hogy nem a legszebb formáját adja.

 

5a-9b USDA-zónaPinus aristata (Gyantástűjű szálkásfenyő) - 3950 Ft

A Pinus aristata (Gyantástűjű szálkásfenyő) viszonylag kisebb termetű, de igen hosszú életű növény. Élettartama 1000 években mérhető, több példány kora meghaladta a 4000 évet! Sötétzöld tűinek fonáka ezüstös, ezáltal a lomb ezüstös árnyalatot kap, melynek további érdekességei a tűkön kiváló gyantacseppek, melyek a lombozatot fehéren pöttyözötté teszik. Szélesen felfelé törő koronájú, mutatós fa.

 

5a-9b USDA-zónaPinus armandii (Kínai dió-selyemfenyő) - 5950 Ft

A Pinus armandii (Kínai dió-selyemfenyő) a Himalájai selyemfenyőhöz hasonló megjelenésű, de lombozata sötét olajzöld, tobozai rövidebbek, vaskosabbak, magjai nagyok, ehetők. Hazánkban igen ritka, különleges, de edzett, kipróbálásra érdemes, szép növény. Ehető magjai miatt, melyek a mandulafenyőéhez hasonlóan használhatók, különösen érdekes! Kínában kedvelt csemege!

 

6a-10a USDA-zónaPinus glabra - 2750 Ft

A Pinus glabra az USA délkeleti részéről (Dél-Karolinától Floridáig, illetve nyugati irányba Louisianáig terjed) származik. Homogén állományokat nemigen alkot, hanem inkább elszórtan van jelen vegyes lombú erdőkben. Nagyon szép formája miatt kedvelt parkfa az Egyesült Államokban.

 

7a-10b USDA-zónaPinus halepensis (Aleppói fenyő) - 2450 Ft

A Pinus halepensis (Aleppói fenyő) igazi mediterrán faj, vastag törzsű, szélesen elágazó, szabálytalan koronájú fa lesz. Vékony, világoszöld tűi könnyed, csak szórt árnyékot adó lombozatot alkotnak. A mediterrán vidékeken kedvelt dísz- és erdészeti növény, fája igen magas gyantatartalmú, nehéz, tartós. Dísznövénynek csodálatos, hazánkban inkább védett helyekre szokták telepíteni, bár egyes példányai zordabb fekvésben is meglepően jól szerepelnek!

 

8a-10b USDA-zónaPinus laricio (Korzikai fekete fenyő) - 2950 Ft

A Pinus laricio (Korzikai fekete fenyő) ahogy a neve is elárulja Korzika szigetéről származik és a fekete fenyők rokoni körébe tartozik. Sokáig a latin neve is árulkodott erről, mint Pinus nigra ssp. corsicana. Korzika belső, hegyvidéki területein él, viszonylag távol a partoktól, ahol már komolyabb hidegekkel is találkozik, ezért nyugodtan ültethető Magyarország egész területén. A nálunk ismert osztrák feketefenyőnél, hosszabb és világos zöld tűleveleivel különböztethető meg. 

 

6b-10a USDA-zónaPinus pinaster (Tengerparti fenyő, Parti fenyő) - 3150 Ft

A Pinus pinaster (Tengerparti fenyő) Franciaország dél-atlanti partvidékétől, Spanyolországon és Portugálián át, egészen Marokkóig honos, de Máltán is vannak őshonos állományai. Könnyen felismerhető, magas egyenes törzséről, vöröses kérgéről, illetve hosszú, vastag tűleveleiről. Gyors növekedése miatt elsősorban a mediterrán térség nyugati részén fontos erdészeti faj.

 

7a-10b USDA-zónaPinus ponderosa (Sziklás-hegységi sárgafenyő) - 1850 Ft

A Pinus ponderosa (Sziklás-hegységi sárgafenyő) egy jól alkalmazkodó, gyors növekedésű fenyő, mely egyenes törzsű, hatalmas fává fejlődik, a Pinus fajok közül magasságban csak az amerikai cukorfenyő (P. lambertiana) előzi meg. 72 méter magas és 2,5 méter törzsátmérőjű példánya is ismert! Hosszú, akár 30 cm-es tűivel, viszonylag nagy tobozaival és mutatós, látványos habitusával igen értékes faj. Az USA-ban gazdaságilag is rendkívül nagy jelentőségű, hiszen sárgás árnyalatú fája az asztalosipar egyik kedvelt alapanyaga. Hazánkban már csodálatos példányai díszlenek, de nagyon érdemes lenne sokkal szélesebb körben is elterjeszteni, illetve erdészetileg is telepíteni. Külleme alapján a feketefenyő és a himalájai selyemfenyő közti átmenet.

 

5a-9b USDA-zónaPinus torreyana (San Diego-i mandulafenyő, Torrey-fenyő) - 4500 Ft

A Pinus torreyana (San Diego-i mandulafenyő, Torrey-fenyő) a 30 cm hosszúságot is elérő szürkészöld tűleveleivel rendkívül elegáns, dús lombú, gyors növekedésű, felfelé ívelő ágrendszerű fenyő. San Diego mellett alig több mint 3000 példány maradt fenn ebből a fajból. A terület szigorúan védett, ezért magot csak rendkívüli engedéllyel lehet szerezni.

 

7b-10a USDA-zónaPinus wallichiana (Himalájai selyemfenyő) - 1450 Ft

A Pinus wallichiana (Himalájai selyemfenyő) az egyik legszebb fenyő! Lombja lágy, selymes, tűi hosszúak, lehajlók. Gyorsan nő, az erősen szeles helyek kivételével mindenütt szépen fejlődik. Nagy méretű tobozai is igen mutatósak. Származási helyének éghajlata a meleg-temperált mérsékelt öv (nedves szubtrópus), egész évben bőséges csapadékkal, télen kisebb-nagyobb fagyokkal: a babérlombú erdőségek hazája. Fontos hogy a magas vízigénye mellett a magas hőigénye is ki legyen elégítve, ezért a kert egy félárnyékos részére ültessük. Ültetéskor talajjavítás javasolt, mert kifejezetten a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajokban érzi jól magát. Öntözést kíván a nyári hónapokban, mert nálunk lényegesen nedvesebb éghajlatról származik és ha nem kapja meg nyáron a számára a szükséges vízmennyiséget, akkor sokat veszít a szépségéből.

 

6a-9b USDA-zónaPistacia terebinthus (Terpentin pisztácia) - 1550 Ft

A Pistacia terebinthus (Terpentin pisztácia) 5 méteresre megnövő, bőrszerű, szárnyasan összetett levelű, lombhullató kisebb fa vagy bokor. Virágai zöldestől a bíborpirosig változnak, lombfakadással egy időben bugákban jelennek meg, ilyenkor a cserje igen mutatós. Az egész növény áthatóan terpentin illatú.


7b-10a USDA-zónaPittosporum tobira (Kínai enyvesmag) - 1490 Ft

A Pittosporum tobira (Kínai enyvesmag) a Föld szubtrópusi területein, így a Földközi-tenger környékén is nagyon népszerű ez a Távol-Keletről származó örökzöld cserje. Szoliterként és sövénynövényként is egyaránt telepítik. Fagytűrése miatt nálunk csak az ország legenyhébb területein lehet kipróbálni a szabadba ültetését, de dézsásként is könnyen tartható.

 

8a-10b USDA-zónaPoncirus trifoliata (Télálló citrom, vadcitrom) - 1150 Ft

A Poncirus trifoliata (Télálló citrom, vadcitrom) az egyetlen, igazán télálló citrusféle, japán citromnak is mondják, pedig észak-Kínából származik. Csillogóan fényeszöld levelei 3 levélkéből állnak, a növény 2-3 méteres csupa tövis bokorrá fejlődik (tövisei hatalmasak, 5-10cm-esek is lehetnek!), sövénynek is kiváló! (Ha megunta a kertjéből való állandó lopásokat, hívja segítségül a vadcitromot! Egy afrikai akáciabozót kutyafüle ehhez képest!) 3-5 cm átmérőjű, édesen illatos, hófehér virágai májusban tömegesen nyílnak. Őszre érnek be a 4-5 cm-es, gömbölyű, sárga termései, melyek ugyan javarészt magból állnak, de a levük pl. teába csavarva fogyasztható. Napos, meleg helyet kedvel. Citrustermesztő országokban a citrusok alanyának is használják, egyes narancs- és mandarinfajták nálunk is szépen fejlődtek rajta.


6a-9b USDA-zónaPrunus lusitanica (Portugál babérmeggy) - 2250 Ft

A Prunus lusitanica (Portugál babérmeggy) az Ibériai-félszigeten honos, nagyobb cserjévé, vagy kisebb fává fejlődő, fénylő sötétzöld lombú, örökzöld növény. Hófehér virágai nagyon kellemes, erős illatúak, hosszú fürtökben, nyár elején nyílnak, a belőlük fejlődő termések eleinte korallpirosak, majd feketés-lilára érnek. Védett fekvésben igen jelentős díszértékű növény lesz, de nevelhetjük edényben is, teraszok, balkonok gyönyörű dísze!


7a-10a USDA-zónaPrunus padus (Zelnicemeggy vagy Zselnicemeggy) - 1450 Ft

A Prunus padus (Zelnicemeggy vagy Zselnicemeggy) a Földközi-tenger térségét leszámítva, Európa egész területén megtalálható a természetben. Nálunk nagyon régre visszavezethető, amikor már kedvelt kerti növényünk volt. Fehér virágai április-májusban nyílnak, amikor a környezetének levegőjét nagyon kellemes illattal tölti ki.

 

4a-9b USDA-zónaPyracantha 'Orange Glow' (Narancsvörös bogyójú tűztövis) - 1350 Ft

A Pyracantha 'Orange Glow' (Narancsvörös bogyójú tűztövis) az egyik legszebb narancssárga termésű fajtája a tűztöviseknek. Kiváló sövénynövény!

 

7a-9b USDA-zóna

Pyracantha 'Soleil d Or' (Citromsárga bogyójú tűztövis) - 1350 Ft

A Pyracantha 'Soleil d Or' (Citromsárga bogyójú tűztövis) az egyik legszebb citromsárga termésű fajtája a tűztöviseknek. Kiváló sövénynövény!

 

7a-9b USDA-zóna

Quercus cerris (Csertölgy) - 890 Ft

A Quercus cerris (Csertölgy) természetes élőhelye Dél-Európában és Kis-Ázsiában található. Sötétszürke kérge mélyen barázdált. Ritkán, de elérheti a 25-30 méteres magasságot is. Nálunk a középhegységeink déli oldalán található szubmediterrán társulások egyik legtipikusabb faja.

 

5b-9b USDA-zónaQuercus ilex (Magyaltölgy) - 1750 Ft

A Quercus ilex (Magyaltölgy) egy örökzöld, gömbölyded koronájú fa. Fényes, sötétzöld levelei fiatalon ezüstös zöldek, kissé molyhosak. Védett helyre ültethető, nagy díszértékű növény, kérge is érdekes, sötétbarna, kis kockákra hasadozó, olyan, mint egy nagy hengeres csoki. Csodálatos látvány!

 

7b-10a USDA-zónaQuercus libani (Libanoni tölgy) - 1250 Ft

A Quercus libani (Libanoni tölgy) Kis-Ázsiában (a mai Törökországban) és a Közel-Keleten (Szíria, Libanon, Irak, Irán) honos lombhullató tölgy. A leveleinek a felső része sötétzöld, míg az alsó fele, a fonákja halványabb, szürkészöld. Szép, szabályos lombja miatt Dél- és Nyugat-Európában kedvelt díszfa. A megpörkölt makkjait kávépótlóként használják a Közel-Keleten. Nagyon jó szárazságtűrő!

 

6b-10a USDA-zónaQuercus macrocarpa (Nagylevelű tölgy) - 3250 Ft

A Quercus macrocarpa (Nagylevelű tölgy) nagy, hosszúkás, karéjos levelei fényes sötétzöldek. Észak-Amerika keleti felében, Kanada déli részétől egészen a Mexikói-öbölig (Texas) van a természetes élőhelye. Lombja ősszel sárgára, vagy barnára színeződik.

 

5b-9b USDA-zónaQuercus robur (Kocsányos tölgy) - 1250 Ft

A Quercus robur (Kocsányos tölgy) az egyik leggyakoribb tölgy a hazánkban. Hosszú nyélen (kocsányon) termő, rövid levélnyelű, csaknem ülő levelű kocsányos tölgy. A kocsányos tölgy inkább a magas talajvizű, mély fekvésű lösz és homok alapú talajokat keresi, és sziklás, sekély talajú helyekre inkább csak a csapadékban bővelkedő vidékekre, a nyugat-balkáni illír és a kárpáti magasabb hegyláncok közelébe merészkedik. Gyönyörű, több száz éves példányai élnek hazánkban!

 

5a-9b USDA-zónaQuercus rotundifolia/ Quercus ballota (Kerek levelű magyaltölgy) - 2250 Ft

A Quercus rotundifolia (Kerek levelű magyaltölgy) a magyal tölgy (Quercus ilex) délnyugat-európai (Dél-Franciaországtól a Pireneusi-félszigeten át az Atlasz-hegységig) alfajáról van szó, de manapság már önálló fajként kezelik. A magyal tölgytől kerekded leveleivel és hamvaskék leveleivel különböztethető meg. Makkján tartott spanyol sertések húsából készül a világhírű spanyol sonka (Jamon Serrano). Akár 15 méter magasra is megnövő örökzöld fa!

 

7b-10b USDA-zónaQuercus rubra (Vörös tölgy, Amerikai vörös tölgy) - 1750 Ft

A Quercus rubra (Vörös tölgy) Nyugat-Európa parkjaiban gyakori látnivaló, amit szép őszi lombszíneződésének köszönhet. Észak-Amerika keleti feléből származik, ahol nagyon fontos erdészeti faj, mert nagy fahozammal bír. 

 

5a-9b USDA-zónaRhamnus alaternus (Örökzöld benge) - 1750 Ft

A Rhamnus alaternus (Örökzöld benge) a Földközi-tenger térségében honos örökzöld cserje, mely a mediterrán makkia egyik legtipikusabb faja. Jellemzően 3-4 méter magasra nő meg, ezért kisebb kertek napos szegleteibe való mediterrán hangulatot teremtő cserje. Szép, sűrű lombján áprilisban jelennek meg apró, sárga virágai, melyeket ősszel pirosas színű bogyós terméseik követnek, melyek az idő előrehaladtával sötétkék, illetve feketés színt vesznek fel. Származási helyének éghajlata a télen esős, nyáron száraz mediterrán területek – télen több-kevesebb faggyal – kemény lombú, örökzöld növényzettel. Nálunk lényegesen naposabb, melegebb éghajlatról származik, ezért kertünk azon részére ültessük, ahol a lehető legtöbb napfény éri. Mivel főleg fiatal korában érzékeny az erősebb fagyokra, érdemes a kert legvédettebb részére ültetni. A ház déli falának védelmében nem érik a hideg, északi szelek, amik hűtő és szárító (örökzöldek esetében lehet jelentős) hatásuknál fogva tovább növelik a téli fagykárokat. Elsősorban a tavaszi ültetése javasolt a fagyérzékenysége miatt, mert a friss (őszi) ültetés mindig érzékenyebb a téli hidegre. Öntözést kíván a nyári hónapokban, mert nálunk lényegesen nedvesebb éghajlatról származik és ha nem kapja meg nyáron a számára a növekedéshez szükséges vízmennyiséget, akkor a nyári aszályos időszak helyett a növekedési időszak áttevődik az őszi hónapokra, ezáltal a friss hajtásoknak nincs ideje beérni, ami a télállóságát rontja. Ültetést követő első télen takarást igényel, mert a természetes élőhelyén a mi teleinknél enyhébb telekhez szokott és fiatal korában már a – 10 oC is jelentős károkat okozhat.

 

7b-10b USDA-zóna

 

 Ribes sanguineum 'King Edward VII' (Vérvörös ribiszke) - 2250 Ft

A Ribes sanguineum 'King Edward VII' (Vérvörös ribiszke) legfeljebb 1,5 méteres kerekded bokor, melyet áprilisban rengeteg ragyogó vörös virágfürt borít el.

 

5a-8b USDA-zónaSarcococca hookeriana (Himalájai bogyóspuszpáng) - 1750 Ft

A Sarcococca hookeriana (Himalájai bogyóspuszpáng), a Himalajából származó, talajtakaró, örökzöld cserje. Fehér virágai tél végén, kora tavasszal nyílnak, melyek a látvány mellett, az illatukkal (kifejezetten erős és aromás) ejtik rabul az embert. Nagyobb növények alatt, vagy bármely tartósan félárnyékos helyek legszebb talajtakarói közé tartóznak. Nyírásuk sem szükséges, mert nőnek 50 cm-nél magasabbra.

 

7a-10a USDA-zónaSkimmia japonica (Japán dérbabér) - 1290 Ft

A Skimmia japonica (Japán dérbabér) Japánból származó (Hokkaidotól egészen Tajvanig) alacsony, világoszöld lombú, örökzöld cserje. Levélnyelei és virágfürtjeinek gerincei pirosas színűek. Fehéres virágai májusban nyílnak. Csak üde környezetbe, tápdús talajokba érdemes ültetni.

 

7a-10b USDA-zónaSorbaria sorbifolia (Tollas gyöngyvessző) - 790 Ft

A Sorbaria sorbifolia (Tollas gyöngyvessző) az Uraltól Japánig nagy területeken honos, 1,5 m magasra növő, összetett levélzetű  díszcserje. Fehér bugavirágzatai július-augusztusban nyílnak. Vízigényes faj, nedvesebb területek, vízpartok növényesítésére kiváló!

 

4a-8b USDA-zónaSpiraea cinerea 'Grefsheim' (Hamvas gyöngyvessző) - 1490 Ft

A Spiraea cinerea 'Grefsheim' (Hamvas gyöngyvessző) 1,5 m-es cserje, hihetetlenül gazdag, hófehér tavaszi (április) virágtömeggel. Az egyik legkedveltebb tavaszi virágos cserje, mely nyírott, vagy nyíratlan sövénynek is kiválóan alkalmas.

 

4a-8b USDA-zónaSpiraea japonica (Japán gyöngyvessző) - 890 Ft

A Spiraea japonica (Japán gyöngyvessző) a Távol-Keleten (Japán, Korea, Kína) honos lombhullató cserje nagyon gyorsan népszerűvé vált a Föld mérsékelt övi területei, amit nagyon szép, sötét rózsaszínű virágainak és kiváló ellenálló képességének köszönhet.

 

6a-9b USDA-zónaSpiraea nipponica (Nippon gyöngyvessző, Felkelő Nap gyöngyvessző) - 1950 Ft

A Spiraea nipponica (Nippon gyöngyvessző) a Távol-Keletről származó, lombhullató cserje az egyik legnépszerűbb növény a maga nemében a világon. Ovális levelei szórt állásúak és szélükön fűrészes mintázatúak. Az igazi díszértékét a tavaszi virágözön jelenti, amikor a félgömb alakú sátorvirágzatban nyíló fehér virágok teljesen beborítják a növényt.

 

6a-9b USDA-zóna
Staphylea pinnata (Mogyorós hólyagfa) - 1750 Ft

A Staphylea pinnata (Mogyorós hólyagfa) Délkelet-Európában, azon belül is az Alpoktól, a Balkán-félszigeten és Kis-Ázsián keresztül a Kaukázusig honos lombhullató cserje, vagy kisebb fa. Páratlanul, szárnyasan összetett levélzet alkotja a lombját. Illatos, fehér (rózsás vagy sárgás beütéssel) virágai késő tavasszal bugavirágzatokban nyílnak. Ősszel kétrekeszű, hólyagos toktermések díszítik a fát.

 

5a-9b USDA-zónaStephanandra tanakae (Gyöngyvesszőkoszorú) - 1950 Ft

A Stephanandra tanakae (Gyöngyvesszőkoszorú) narancs-barna vesszőjű, kis termetű bokor, de ideális termőhelyen 3 m is lehet, fehér virágai júniusban fürtökben nyílnak, őszi lombszíne sárga.

 

5a-9b USDA-zónaStranvaesia davidiana var. undulata - 2250 Ft

Nyugat-Kínából származó, dekoratív, örökzöld cserje. Hosszúkás-lándzsás (6-8 cm), hullámos szélű levelei tavaszi kihajtáskor pirosas színben pompáznak, majd sötétzöldre színeződnek nyár derekára. Dekoratív megjelenését tovább fokozzák a tavasszal nyíló fehér virágai, illetve az ősszel érő piros termései. Kiváló szoliter!

 

7a-9b USDA-zóna Symphoricarpos chenaultii (Kislevelű hóbogyó) - 950 Ft

A Symphoricarpos chenaultii (Kislevelű hóbogyó) a Symphoricarpos microphyllus és a Symphoricarpos orbiculatus keresztezéséből származó 1-1,5 méter magasra növő lombhullató cserje . Apró, fehér, csoportosan nyíló virágai egész nyáron nyílnak. Ősszel pedig lilás színű bogyós termései adják a legfontosabb díszértékét. Minden szempontból nagyon strapabíró növény!

 

5a-8b USDA-zónaSyringa meyeri 'Palibin' (Törpe orgona) - 1590 Ft

A Syringa meyeri 'Palibin' (Törpe orgona) a kedvenc orgonánk kicsinyített mása, 1,5 m-es, kedves kis tömött bokor, mely lilásrózsaszín virágzatait májusban hozza.

 

5a-9b USDA-zónaSyringa reticulata var. mandshurica (Mandzsúriai orgona) - 1290 Ft

A Syringa reticulata var. mandshurica (Mandzsúriai orgona) egy kifejezetten ellenálló, nagyon szép cserje, mely ahogy a neve is utal rá, Észak-Kínából, azon belül is Mandzsúriából származik. Illatos, fehér virágai nyár elején nyílnak, ami a mi orgona-szezonunk meghosszabbítását jelentheti.

 

5a-9b USDA-zónaSyringa yunnanensis (Kínai orgona) - 1950 Ft

A Syringa yunnanensis (Kínai orgona) Kína déli-délnyugati hegyvidéki területeiről származik, mely komoly népszerűségre számíthat a jövőben. Illatos, rózsaszínű, olykor lila virágai kora nyáron nyílnak.

 

6b-10a USDA-zóna

 

 Tamarix tetrandra (Korai tamariska) - 2450 Ft

A Tamarix tetrandra (Korai tamariska) élénkzöld, szálas hajtásain rózsaszín virágai április-májusban tömegesen nyílnak. Edzett növény, nyírott sövénynek kiváló.

 

6a-9b USDA-zónaThuja occidentalis 'Ericoides' (Ericoides nyugati tuja) - 2450 Ft

A Thuja occidentalis 'Ericoides' (Ericoides nyugati tuja) a nyugati tuja széles, tojásdad bokorrá fejlődő fiatalkori /csak tűlevelű/ alakja. Lombozata érdekes, kissé hamvas-sötétzöld.

 

4a-9b USDA-zónaThuja orientalis / Platycladus orientalis, Biota orientalis (Keleti tuja, keleti életfa, keletciprus) - 990 Ft

A Thuja orientalis / Platycladus orientalis, Biota orientalis (Keleti tuja, keleti életfa, keletciprus) kezdetben kúpos, vagy karcsú oszlopos alakú, később többtörzsű kisebb fává nő. Őshazája Koreától Tibetig terjed, itt az idősebb fák a 20 méteres magasságot is elérik. Lombja nagyon szép élénkzöld. Jól fejlődik, a szárazságot jól tűri, nyírható, így sövénynek is kiváló! A két képen is látható vastag törzsű, ős-öreg példány Pécsett a Donátusban található! Köztudatban lévő nevei (Thuja orientalis, Platycladus orientalis, Biota orientalis) közül a Platycladus orientalis a jelenleg érvényes, hivatalos megnevezés.

 

5a-9b USDA-zónaThuja plicata 'Atrovirens' (Haragoszöld piramis óriástuja) - 1450 Ft

A Thuja plicata 'Atrovirens' (Haragoszöld piramis óriástuja) mély sötétzöld pikkelylevelű, az alapfajhoz nagyrészt hasonló fajta. Kiváló sövénynövény!

 

6a-9a USDA-zónaThuja plicata (Óriás életfa) - 2250 Ft

A Thuja plicata (Óriás életfa) Alaszka déli részének partvidékétől, Kalifornia északi, hegyvidéki területéig terjed a természetes élőhelye. Washington államban található Olympic Nemzeti Parkban, nem ritkák a 70 méteres példányai! Egy igazi óriás!

 

6b-9b USDA-zónaThujopsis dolabrata var. hondai (Japán hiba, hibatuja) - 2550 Ft

A Thujopsis dolabrata var. hondai (Japán hiba, hibatuja) Japánból származik, azon belül is Honshu sziget északi részéről.  Az észak-amerikai  Nyugati tuja (Thuja occidentalis) közeli rokona, de pikkelylevelei sokkal robosztusabbak, vaskosabbak.

 

6a-9b USDA-zónaTilia cordata (Kislevelű hárs) - 1550 Ft

A hársak voltak az első fák /már Mátyás király idején/, amelyeket nem hasznukért, hanem díszükért ültettek. Mézük mindig különleges ínyencségnek számított. A hozzáértők szerint a Tilia cordata (Kislevelű hárs) virágja adja a legfinomabb mézet, és gyógyteának is ez a legalkalmasabb. Az ország csapadékosabb vidékeinek erdeiben és legelőin él vadon. Normál kerti talajt és legalább közepes vízellátást kíván. Virágzáskor fantasztikusan finom illata messze érezhető!
Lassan indul, de utána 1-2 métert is nőhet évente.

 

5a-9b USDA-zóna

 Trachelospermum jasminoides (Csillag jázmin) - 2450 Ft

A Trachelospermum jasminoides (Csillag jázmin) tavasszal nyíló fehér virágai csodálatos illatúak, ami tág környezetében érezhető. Származási helyének éghajlata a meleg-temperált mérsékelt öv (nedves szubtrópus), egész évben bőséges csapadékkal, télen kisebb-nagyobb fagyokkal: a babérlombú erdőségek hazája. Fontos hogy a magas vízigénye mellett a magas hőigénye is ki legyen elégítve, ezért a kert egy félárnyékos részére ültessük. Elsősorban a tavaszi ültetése javasolt a fagyérzékenysége miatt, mert a friss (őszi) ültetés mindig érzékenyebb a téli hidegre. Ültetéskor talajjavítás javasolt, mert kifejezetten a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajokban érzi jól magát. A Öntözést kíván a nyári hónapokban, mert nálunk lényegesen nedvesebb éghajlatról származik és ha nem kapja meg nyáron a számára a növekedéshez szükséges vízmennyiséget, akkor a nyári aszályos időszak helyett a növekedési időszak áttevődik az őszi hónapokra, ezáltal a friss hajtásoknak nincs ideje beérni, ami a télállóságát rontja. Ültetést követő első télen takarást igényel, mert a természetes élőhelyén a mi teleinknél enyhébb telekhez szokott és fiatal korában már a – 10 oC is jelentős károkat okozhat. Az ország kevésbé enyhe telű részein edényesként kell tartanunk, de fantasztikus édes jázminillatával kárpótolja fáradozásunkat! Támasz mellett neveljük!

 

7b-9b USDA-zónaTrachycarpus fortunei (Kínai kenderpálma) - 2950 Ft

A Trachycarpus fortunei (Kínai kenderpálma) Kína keleti részén honos legyező pálma Magyarország melegebb részein is sikerrel termeszthető. Az ország több pontján 2-4 m-es példányok találhatóak, melyek már többször bizonyították télállóságukat. Közepes fény- és vízigényű faj. A pálmák, amiket postázunk, már három télen szelektálódtak!!!

 

7b-10a USDA-zónaTsuga heterophylla (Nyugati hemlokfenyő) - 1750 Ft

A Tsuga heterophylla (Nyugati hemlokfenyő) Észak-Amerika nyugati, csendes-óceáni partvidékéről származik (Alaszkától Kaliforniáig), de néhol több száz km-re is eltávolodik a természetes élőhelye a parttól (Montana). Igazi óriássá (60-70 m) képes megnőni, de erre sok esetben több mint 1000 év áll rendelkezésére, mert az eddig talált legidősebb példány több mint 1200 éves volt. Kecses megjelenése miatt (ágainak végei lefelé bókolnak) Nyugat-Európában régóta ültetik.

 

5b-9b USDA-zónaUlmus alata (Szárnyas kérgű szil) - 1950 Ft

Az Ulmus alata (Szárnyas kérgű szil) Észak-Amerika keleti területeiről származik, a Mississippi-medencétől az atlanti partokig találhatóak a természetes állományai. Kisebb lombhullató fa, mely könnyen felismerhető arról, hogy a fiatalabb hajtásai gyakran paralécesek. Levelei fordított szív alakúak.  

 

5a-9b USDA-zónaUlmus americana (Amerikai szil) - 1950 Ft

Az Ulmus americana (Amerikai szil) Észak-Amerikából származik, ahol Kanada déli részéről egészen a Mexikói-öbölig megtalálható. Elsősorban a vizes élőhelyeket részesíti előnyben. Levelei erősen fűrészesek és a fonákjuk (levél alja) bolyhosak. Ősszel nagyon sárgásbarnára színeződik a lombja.

 

4b-10b USDA-zóna

Viburnum lantana (Ostormén bangita, Ostorménfa) - 1490 Ft

A Viburnum lantana (Ostormén bangita, Ostorménfa), mint egy nagy természetes elterjedési területtel bíró európai faj, nagyon jól érzi magát nálunk az egész ország területén. A májusi virágzást követően a nyár végére nagy mennyiségben érleli pirosas, később fekete terméseit, ami jelenti a fő díszértékét.

 

5a-9b USDA-zónaViburnum plicatum (Redős bangita) - 1950 Ft

A Viburnum plicatum (Redős bangita) ahogy a neve is utal rá, levelei erősen redőzöttek, ami nagyon jellegzetes megjelenést ad a növénynek. Őszi lombszíneződése csak tovább fokozza lombjának a díszértékét. Fehér, félgömb alakú virágzata, május-júniusban nagy mennyiségben nyílik.

 

6a-9b USDA-zóna

 Viburnum rhytidophyllum (Ráncoslevelű bangita) - 1150 Ft

A Viburnum rhytidophyllum (Ráncoslevelű bangita) 2-3 méteres terebélyes örökzöld cserje, igen nagy méretű levelei az erek mentén mélyen ráncosak, lefelé csüngők, csillogóan fényes sötétzöldek. Tenyérnyi nagy, fehér virágzatai tavasszal díszítik. Parkok látványos szolitere.

 

6a-9b USDA-zónaViburnum tinus (Örökzöld bangita) - 1200 Ft

A Viburnum tinus (Örökzöld bangita) a Földközi-tenger térségéből származik, ahol mind az európai, mind az afrikai oldalon megtalálható. Az egyik legrégebben ültetett dísznövénye a nyugat-európai, főleg az angol kerteknek. Nem tévedés, már 500 éve is ültették Angliában. Mindez nem véletlen, mert egy kifejezetten dekoratív megjelenésű, akár 3-4 m magasra megnövő örökzöld cserje, melynek fehér virágai tél végén-kora tavasszal szinte teljesen beborítják az egész növényt. Nálunk csak védett helyre érdemes ültetni a szabadba, de kiváló megoldás teraszokra dézsás növénykéntis!

 

7b-10a USDA-zóna

 Vinca major (Nagy meténg) - 690 FtVinca minor (Kis meténg) - 890 Ft

A Vinca minor (Kis meténg) a talajt 15 cm vastagságban beborító örökzöld kúszónövény, égszínkék virágai áprilisban nyílnak. Árnyékos, üdébb helyek kiváló talajtakarója.

 

5a-9b USDA-zónaVitis 'Bolgár Rezi' (Bioszőlő Bolgár Rezi) - 1190 Ft

Bolgár eredetű, késői érésű, fehér csemegeszőlő, nagy bogyói hengeres alakúak, zöldesfehér színűek, kellemes harmonikus ízűek. Erős bogyóhéja miatt nem rothadékony, jó a gombabetegségekkel szembeni ellenállóképessége. Fürtjei tömöttek, nagy méretűek, mutatósak.Vitis 'Lilla' (Bioszőlő Lilla) - 1190 Ft

Augusztus végén, szeptember elején érő fajta, fürtjei és bogyói is nagyok, mutatósak, a bogyók színe fehér, ízük kellemes, édes-savas, harmonikus. (Szabad gyökérrel, gondosan csomagolva küldjük!)

Vitis 'Moldova' (Bioszőlő Moldova) - 1190 Ft

A betegségekkel szemben jó toleranciát mutató, jó termésbiztonságú, október első felében érő csemegeszőlő. Fürtje nagy, mutatós, bogyói nagyok, sötétkékek. Rendkívül piacos, gyönyörű termésű, ízletes fajta.Vitis 'Sarolta' (Bioszőlő Sarolta) - 1190 Ft

Rendkívül mutatós, nagy fürtű csemegeszőlő, bogyói igen nagyok, gömbölyűek, vagy kissé ovális alakúak, fehéressárga színűek, a hús igen kellemes, muskotályos ízű, ropogós, magja apró!

Vitis 'Suzy' (Bioszőlő Suzy) - 1190 Ft

A Vitis 'Suzy' (Bioszőlő 'Suzy') szeptember második felében érő fehér csemegeszőlő, bogyói közepes méretűek, fürtje laza, hosszúkás alakú. Gombabetegségekkel szemben ellenálló, jó fagytűrésű fajta. 

Wisteria floribunda 'Rosea' (Rózsaszín virágú japán lilaakác) - 2950 Ft

A Wisteria floribunda 'Rosea' (Rózsaszín virágú japán lilaakác) elbűvölő rózsaszín fürtvirágzata kora tavasszal nyílik, a napos helyeket kedveli. Erőteljes növekedésű futónövény. Származási helyének éghajlata a meleg-temperált mérsékelt öv (nedves szubtrópus), egész évben bőséges csapadékkal, télen kisebb-nagyobb fagyokkal: a babérlombú erdőségek hazája. Fontos hogy a magas vízigénye mellett a magas hőigénye is ki legyen elégítve, ezért a kert egy félárnyékos részére ültessük, vagy ha napos részre kerül, akkor a nyár aszályosabb időszakaiban lehetőleg öntözzük. Jó vízelvezetésű talajra van szüksége, mert a pangó vizet nem bírja, ezért ha kertünk talaja kötött (agyagos), ebben az esetben folyami (szürke) homokkal kevert talajjal földeljük be ültetéskor. Kifejezetten igénytelen növény, ezért a telepítést követően gondozásra nem szorul.

 

6b-9b USDA-zóna

 

 

 Yucca recurvifolia (Georgiai pálmaliliom) - 1950 Ft

A Yucca recurvifolia (Georgiai pálmaliliom) természetes élőhelye az Egyesült Államok Georgia állama. Európa területére először Angliába jutott 1847-ben, majd Dél-Európában is hamarosan elterjedt, de általánosan ültették a Monarchia tengerparti nyaralóközpontjaiban, Abbáziában (Opatija) és Fiume környékén. Az Adriáról került hozzánk, először botanikus kertjeinkbe és kastélyparkjainkba. A georgiai pálmaliliom, termőhelyi igényei szerint nálunk a Dráva környékén, illetve a Villányi-hegység déli lábánál és Pécs környékén terjedt el. E vidéken nemcsak a hőösszeg nagyobb, hanem a csapadék is több 150-200 milliméterrel, mint másutt az országban, s a téli hideg (-10 C-fok alatti) napok száma is kevés.   

 

7a-10a USDA-zónaZelkova carpinifolia (Kaukázusi gyertyánszil) - 1150 Ft

A Zelkova carpinifolia (Kaukázusi gyertyánszil) ahogy a neve is elárulja, a Kaukázusból és tág környékéről származik (Törökország, Grúzia, Azerbajdzsán, Örményország, Irán). Lassú növekedésű, de hosszú életű, ezért a természetes élőhelyén nem ritkák a 30 m magas példányok sem. Szabályos lombja és szép őszi lombszíne (narancssárgás) miatt egyre kedveltebb parkfa Nyugat-Európában. 

 

6a-9b USDA-zónaZelkova schneideriana (Kínai gyertyánszil) - 1490 Ft

A Zelkova schneideriana (Kínai gyertyánszil) DNy-Kínából származik, mely nagy növekedési erélye miatt népszerű erdészeti fafaj a Távol-Keleten.

 

6b-8b USDA-zóna