Treemail

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Navigáció

Képek a galériából

Treemail

Jelenlegi hely

Címlap

Dr. Debreczy Zsolt

Érdeslevelű labdarózsa (Viburnum plicatum)

Virágszerző világjárók 3.

Virágszerző világjárók 2.

Mióta télállók a kaktuszok?

Virágszerző világjárók 1.

A kaktuszok szaporítása

Magvetés

 

A kész kaktuszkerttel kevés a gondunk

A kész kaktuszkertet alig kell ápolnunk. Tartós szárazságban, főleg meleg május-júniusi időszakban mérsékelten, hetente egyszer-kétszer öntöznünk kell, laza kőzettörmeléken, tűző napon ebben az időszakban naponta permetezhetünk. Mindenképpen fontos a tavaszi, nyár eleji fejlődés, mert a kaktusz is rendszertelenül, bármikor nyugalmi állapotba vonulhat, míg meleg, nedves időszakban bármikor megindulhat. Száraz nyár után a szeptemberi esőktől megindult növények könnyen károsodhatnak, sőt el is fagyhatnak.

Sziklakert építése

Ott, ahol nincs természetes steril talajú terület, hanem több­nyire jó víztároló képességű, jó kerti föld, laza kőzettörmelék­ből magunk teremtjük meg a jó vízvezető képességű sziklakerte­ket. A sziklakert lejtője nézzen déli irányba, és mindig emeljük ki a talaj felszínéből, amivel a víz elvezetését megkönnyítjük, és a szelek szárító hatását is elősegíthetjük.

A „Yucca-probléma”

Valamikor, a Pangaea még összefüggő őskontinensének trópusi erdőségeiben a fák koronáira törő hatalmas liliomfélék: - az őssárkányfák nőttek. Azóta a kontinensek messze

„Híd a kontinensen át”

A tudomány az első szárazföldi fajok, majd később a nyitva-­ és zárvatermők kialakulását a legkedvezőbb klímaterületen, így a trópusokon, az állandóan kiegyenlített klímaterületen feltételezi. Csakis az ilyen körülmények felelhettek meg a víz­ből kilépő, kiegyenlített körülményekhez szokott növényvilág­nak, első szárazföldi „lépéseinél”, s ilyen klímában alakultak ki a mai flóra ősei és fő vonalai is. A trópusi centrumokból kisugárzó fejlődési vonalak azután - jóval később - fokoza­tosan alkalmazkodtak a fagyhoz, szárazsághoz vagy más periodikusan változó klímákhoz.

Oldalak