Treemail

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Navigáció

Képek a galériából

Treemail

Jelenlegi hely

Címlap

Acer

Acer platanoides (Korai juhar)

Az Acer platanoides (Korai juhar) nevét onnan kapta, hogy virágai az elsők között nyílnak. A természetes élőhelye majdnem lefedi teljes Európát, Görögország északi részétől, egészen Skandinávia déli részéig. A Kárpát-medencében főleg a középhegységeinkben található meg a természetben, de mint kedvelt parkfa, a városokban is gyakran találkozhatunk vele. Kerekded koronáján, 3-7 karéjra tagolt levelei átellenesen helyezkednek el az ágakon. Ősszel gyönyörű látványt jelent az aranysárga lombja!

Acer opalus (Opáljuhar)

Az Acer opalus (Opáljuhar) terebélyes lombhullató fa, melynek levélnyelei piros színűek, amelyet kiemelnek zöld karéjos levelei. Lombszíne ősszel élénk sárgára változik. A fa keménysége miatt a mediterrán országok asztalosai fáját széles körben használják. Élőhelye Olaszországtól Spanyolországig húzódó domb-és hegyvidéki régió. Származási helyének éghajlata a hűvös mérsékelt öv (szűkebb értelemben vett mérsékelt öv), egész éven át kielégítő csapadékkal, télen erősebb fagyokkal. Ez az öv a lombhullató mérsékelt övi erdők területe.

Acer monspessulanum (Francia juhar)

Az Acer monspessulanum (Francia juhar) a mediterrán térségből származó, kis, sűrű, kerek koronájú lombhullató fa. Fényes zöld levelei tenyeres erezetűek. Lassú növekedésű, ritkán haladja meg a 15 méteres magasságot.. A többi juharfajtától a kis három-karéjos levelei különböztetik meg. Érdekessége, hogy csak késő ősszel hullajtja le leveleit, az első erősebb fagyok után. Származási helyének éghajlata a télen esős, nyáron száraz mediterrán területek – télen több-kevesebb faggyal.

Acer rubrum (Vörös juhar, Vöröslevelű juhar)

Az Acer rubrum (Vöröslevelű juhar) Észak-Amerika keleti partvidékéről származik és innen hódította meg az egész mérsékelt övet. A legnagyobb példányok elérik a 25 méteres magasságot is. 3-5 karéjú leveleinek szélei fogazottak. Ősszel sárgára, majd vörösre színeződik a lombja. Törzse sötétszürke színű és kifejezetten sima tapintású. Származási helyének éghajlata a hűvös mérsékelt öv (szűkebb értelemben vett mérsékelt öv), egész éven át kielégítő csapadékkal, télen erősebb fagyokkal. Ez az öv a lombhullató mérsékelt övi erdők területe.

Acer palmatum (Japán juhar)

Az Acer palmatum (Japán juhar) sűrűn szeldelt levelei és őszi mélyvörös lombszínének köszönhetően az egyik legszebb szoliter cserje. A japán juharoknak nemcsak a leveleik, hanem az alakjuk is különleges, ezért gyakran bonsait is nevelnek belőle. Lombszíne egyes fajtáknál más és más tavasszal, nyáron és ősszel: zöld, narancs, bordó és bíbor árnyalatokat képzeljünk el. Viszonylag lassan nő, ezért tökéletes megoldás lehet kis kertek esetében. Magassága 3-4 méteres magasságot ritkán haladja meg.

Acer pensylvanicum (Csíkos kérgű juhar)

Az Acer pensylvanicum (Csíkos kérgű juhar) egy 5-10 m magasra megnövő, a tulipánfa leveleire emlékeztető, erősen erezett levelekkel és nagyon szép, a nemzetség ázsiai rokonaira jellemző, kígyóbőrszerű kérgével,  Észak-Amerikában egyre növekszik a népszerűsége a kertbarátok körében. Természetes élőhelye Kanada délkeleti részétől lehúzódik dél felé egészen Georgiaig.

 

5a-9b USDA-zóna

Fotó: Wikipedia

Acer sempervirens (Krétai örökzöld juhar)

Ez az egyik leginkább szárazság- és hőtűrő faj a juharok közül. Nevében a sempervirens, az örökzöldre utal, de előfordul, hogy zordabb teleken lombhullatóként viselkedik. A levél színe fényes zöld, alakja tompán háromkaréjú vagy tojásdadalakú. Krétáról és a Peloponnészoszi-félszigetről származik. Származási helyének éghajlata a télen esős, nyáron száraz mediterrán területek – télen több-kevesebb faggyal – kemény lombú, örökzöld növényzettel. Napos helyre ültessük, mert csak úgy kapja meg a számára szükséges hőigényét.

Acer grandidentatum (Nagykaréjú juhar)

Az Acer grandidentatum (Nagykaréjú juhar) őszi lombszíne fantasztikus, ami a világos narancssárgától kezdve egészen a mély piros színig terjed, aminek köszönhetően bámulatos összhatást nyújthat kertünkben. Közepes méretű, teljesen télálló lombhullató díszfa. Kiskertekben is ajánlott ültetni lassú növekedésének köszönhetően. Származási helyének éghajlata a hűvös mérsékelt öv (szűkebb értelemben vett mérsékelt öv), egész éven át kielégítő csapadékkal, télen erősebb fagyokkal.

Acer cissifolium (Szőlőlevél juhar)

Az Acer cissifolium (Szőlőlevél juhar) Japánból származó, gyönyörű kis fa, mely eddig érthetetlen okokból nem lett népszerű, mint dísznövény, a mérsékelt öv országaiban. A cizellált levelei ősszel vöröses narancssárga színben pompáznak! Származási helyének éghajlata a hűvös mérsékelt öv (szűkebb értelemben vett mérsékelt öv), egész éven át kielégítő csapadékkal, télen erősebb fagyokkal. Ez az öv a lombhullató mérsékelt övi erdők területe.

Oldalak