Treemail

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Navigáció

Képek a galériából

Treemail

Jelenlegi hely

Címlap

Díszfák

Magnolia grandiflora 'D.D. Blanchard' (D.D. Blanchard örökzöld nagyvirágú liliomfa)

Végre sikerült hozzájutnunk ehhez a gyönyörű növényhez, az amerikai faiskolák bestselleréhez, mely hazánkban is nagy jövő előtt áll! A D.D. Blanchard fajta sok szempontból is a Magnolia grandiflorák egyik legjobbja! Csodálatos sűrű lombozatú, piramis alakú, 8-9 méter magas örökzöld fa, hófehér, illatos virágai két tenyér nagyságúak, az eddig ismert legnagyobb virág 30 cm átmérőjű volt(!!!).

Celtis douglasii (Douglas ostorfa)

A Celtis douglasii (Douglas ostorfa) Észak-Amerika nyugati feléről származó kisebb, lombhullató fa, melynek levelei erősen bordázottak, amiről könnyen felismerhető. Származási helyének éghajlata a szárazföldi (kontinentális) mérsékelt öv, forró száraz nyárral és hideg, kemény téllel. Erdős puszták, füves puszták öve. Nálunk lényegesen naposabb, melegebb éghajlatról származik, ezért kertünk azon részére ültessük, ahol a lehető legtöbb napfény éri.

Celtis australis (Déli ostorfa)

A Celtis australis (Déli ostorfa) átellenesen szórt állású levelei már egzotikus hangulatot ad a Déli ostorfának. Levelei hosszúkásan lándzsásak és szélük fűrészes, illetve fonákuk világoszöld színűek. 1 cm átmérőjű, csonthéjas termései gömbölyűek. A mediterrán térségben gyakran találkozhatunk vele. Hazánkban egyenlőre csak a déli országrészben ültetik tömegesen (Pécs belvárosa), pedig mindenhol adottak a természeti feltételek.

Alnus glutinosa (Enyves éger)

Az Alnus glutinosa (Enyves éger) természetes élőhelye szinte egész Európát lefedi, csak Skandinávia északi része jelent kivételt. Vizes élőhelyek egyik legtipikusabb fásszárú faja. Gyors növekedésű és akár a 20 m-es magasságot is elérheti. Kiválóan bírja a szennyezett levegőt, ezért előszeretettel ültetik városokban, forgalmas utak mentén.

Aesculus arguta (Texaszi vadgesztenye)

Az Aesculus arguta (Texaszi vadgesztenye) ahogy a neve is utal rá, Texasból származik. A legidősebb, legnagyobb példányok sem haladják meg a 15 méteres magasságot. A legfontosabb megkülönböztető jele, nem sokkal a lombfakadást követően megjelenő, világossárga virágai. Nagyon jó mésztűrő. Származási helyének éghajlata a meleg-temperált mérsékelt öv (nedves szubtrópus), a vegetációs időszakban bőséges csapadékkal, télen kisebb-nagyobb fagyokkal.

Acer platanoides (Korai juhar)

Az Acer platanoides (Korai juhar) nevét onnan kapta, hogy virágai az elsők között nyílnak. A természetes élőhelye majdnem lefedi teljes Európát, Görögország északi részétől, egészen Skandinávia déli részéig. A Kárpát-medencében főleg a középhegységeinkben található meg a természetben, de mint kedvelt parkfa, a városokban is gyakran találkozhatunk vele. Kerekded koronáján, 3-7 karéjra tagolt levelei átellenesen helyezkednek el az ágakon. Ősszel gyönyörű látványt jelent az aranysárga lombja!

Acer opalus (Opáljuhar)

Az Acer opalus (Opáljuhar) terebélyes lombhullató fa, melynek levélnyelei piros színűek, amelyet kiemelnek zöld karéjos levelei. Lombszíne ősszel élénk sárgára változik. A fa keménysége miatt a mediterrán országok asztalosai fáját széles körben használják. Élőhelye Olaszországtól Spanyolországig húzódó domb-és hegyvidéki régió. Származási helyének éghajlata a hűvös mérsékelt öv (szűkebb értelemben vett mérsékelt öv), egész éven át kielégítő csapadékkal, télen erősebb fagyokkal. Ez az öv a lombhullató mérsékelt övi erdők területe.

Acer monspessulanum (Francia juhar)

Az Acer monspessulanum (Francia juhar) a mediterrán térségből származó, kis, sűrű, kerek koronájú lombhullató fa. Fényes zöld levelei tenyeres erezetűek. Lassú növekedésű, ritkán haladja meg a 15 méteres magasságot.. A többi juharfajtától a kis három-karéjos levelei különböztetik meg. Érdekessége, hogy csak késő ősszel hullajtja le leveleit, az első erősebb fagyok után. Származási helyének éghajlata a télen esős, nyáron száraz mediterrán területek – télen több-kevesebb faggyal.

Liquidambar orientalis (Keleti ámbrafa)

A Liquidambar orientalis (Keleti ámbrafa) Törökország égei-tengeri partvidékének déli része, illetve a Görögországhoz tartozó, de a török partoktól nem messze eső szigetek, mint Rodosz jelenti a természetes élőhelyét. Szabályos, zárt lombját, 5 karéjú, cizellált levelek alkotják, ami különlegessé teszi a növényt. A legszebb látványt ősszel nyújtja, amikor a lombja először sárgára, majd aranysárgára színeződik.

 

6b-10a USDA-zóna

Juglans nigra (Fekete dió)

Hazájában, Észak-Amerika keleti részén (Massachusetts és Texas között) a magassága elérheti akár az 50 métert is. Spirálisan szórt állású, páratlanul szárnyasan összetett, fűrészes szélű levelei vannak. Csonthéjasra emlékeztető zárt kupacsú, durván bordázott makktermése 5 cm átmérőjű, szabályos gömb alakú és az ősz második felében érik be. Fája keresett a bútoripar számára.

5a-9b USDA-zóna

Oldalak