Treemail

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Navigáció

Képek a galériából

Treemail

Jelenlegi hely

Címlap

mediterrán

Aromakertek

lavender-bush-1595574_960_720x.jpgDélkelet-Franciaország lankáin kora tavasztól ősz elejéig virágözön és illatáradat fogadja az arra utazót. A provence-i táj évszázadok óta olyan ültetvényeknek ad otthont, amelyek a világhírű francia parfümök alapanyagait- illóolajokat és aromákat „állítanak elő”.

A szárazkert szépsége

stonecrop-2999477_960_720.jpgAz utóbbi tíz évjáratból négy kifejezetten aszályos volt Magyarországon, további három pedig ugyancsak az átlagosnál kevesebb csapadékot hozott, A kertbarátok a megmondhatói, milyen nehéz volt ilyen körülmények között szépnek megtartani az átlagos vagy annál nagyobb vízigényű növényekből álló kerteket.

Városi klímában

albizia-flower-866932_960_720.jpgMinél nagyobb egy település, klimatikus jellemzői annál jelentősebb mértékben térnek el az országos átlagtól és a település környékén tapasztalhatótól.

Török hegyről, magyar kertbe

Törökbúza (kukorica), török szegfű. Gránátalma, tulipán, rózsa, füge. Mind-mind vagy Törökországból, vagy a középkorban a török nép által került Magyarországra. Ha felkerekedünk, és szemügyre vesszük a török tájakat és kerteket, akkor - a botanikusok után, akik ezt már régen tudják - megcsodálhatjuk a gazdag növényzetet, tengerszinttől a hegyek magasságáig.

A sziklák karéjában Phillyrea latifolia

Az olasz svájci szubtrópus komoly károkat szenvedett az idei télen

Svájcról az embernek elsősorban a bankok, a csokoládé, a világ legjobb órái, illetve az Alpok, az alpesi legelőivel (lila tehenekkel), havas hegycsúcsaival és síparadicsomaival jutnak eszébe. Pedig ebben a kis országban megtalálható a mediterrán világ az elmaradhatatlan egzotikus dísznövényeivel.

Olasz Svájctól (Ticino kanton) elválaszthatatlan Trachycarpus fortunei-k

 

A Balkánon

A jégkorszak sokkal kegyesebb volt a Balkánhoz, mint Európa északibb területeihez.

A jégárak kicsik voltak, s nem is időztek oly soká, mint a Kárpátokban vagy az Alpokban. Se szeri, se száma az északabbra nem jutott, vagy onnan már kihalt növényeknek, amelyek úgy élnek a Balkán-hegység, a Rila, a Pirin és a Rodope bércein vagy rejtett szurdokaiban, mintha itt születtek volna. A ritkaságok többsége egy jégkor előtti, sokkal nagyobb és északabbra húzódó elterjedési területből maradt fenn.

Babérszuhar (Cistus laurifolius)

Cserjés buvákfű (Bupleurum fruticosum)

Magyarországon hét, a világon 80 buvákfű faj él. Többségük lágyszárú, évelő vagy 1-2 éves növény. A Dél-Európa tengerparti területein élő, nagy, szürkés vagy virágzáskor zöldessárga bokrai messziről feltűnnek a sziklafalak repedéseiben, a rakott kőfalak réseiben, olykor tátika, díszes macskagyökér (Kentranthus), máskor varjúháj-félék, fali pintyő (Cymbalaria) társaságában. Máshol elvegyül a fényben bővelkedő bokros makkiában és az örökzöld erdőket kísérő szegélycserjésekben.

Anatóliai bokortölgy (Quercus infectoria)

A növényvilág történetében gyakori, hogy egy összefüggő elterjedési területű faj területe szétszakad, s a korábban hasonló megjelenésű (fenotípusú) fajok két elhatárolt területen, más-más irányban változnak. Ilyen területi elszakadás eredményezte a portugál, a kanári és az anatóliai bokortölgy szétválását is.

            A kanári tölgy (Quercus canariensis) levele a legnagyobb a tölgyek között, 12-18 cm. Enyhe éghajlaton csaknem félörökzöld. A 8-12 karéjos levelek lekerekedők, a hajtások erősen pelyhsek.

Molyhostölgy (Quercus pubescens)

A molyhostölgy elnevezés két, egymáshoz igen közel álló molyhos-pelyhes hajtású tölgyfajt jelent: a kisebb levelű és rövidebb levélnyelű molyhostölgyet (Quercus pubescens)  és a nagyobb levelű, az előzőnél kétszer hosszabb (1,5-2,5 cm-es) levélnyelű vergiliusztölgyet (Q. virgiliana). Rendkívüli hasonlóságuk molyhos-pelyhes hajtásai, levélfonákuk, kis termetük miatt a kertészeti-erdészeti, sőt a botanikai irodalomban sem különítik el őket egymástól következetesen.

Oldalak