Treemail

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Navigáció

Képek a galériából

Treemail

Jelenlegi hely

Címlap

Kína

Érdeslevelű labdarózsa (Viburnum plicatum)

A platánkérgű rókafarkfenyő IV.

A felfedezés

 

A platánkérgű rókafarkfenyő III.

Eljutunk Zhang Muqin-ba - 2000. október

 

A platánkérgű rókafarkfenyő II.

Első dokumentációs kísérlet, 1995. március – útban Qiaojia félé

 

A platánkérgű rókafarkfenyő I.

1992-hen a jünnan-szecsuáni határvidék egy eldugott zugából olyan ikertűs (tűnyalábos), fenyőfajt (Pinus) írnak le, amely minden eddig ismert fajtól eltérő igazi „öszvér”, selyemfenyő, diófenyő és rókafarkfenyő egyszerre... A nemzetségében e faj önálló és egyetlen fajból álló fajcsoportot, a „Squamatae"sorozatot (series) alkotja.

Ciprusok Kaliforniától Kínáig

Kínában a Cupressus funebris kolostorok, lakóházak, települések egyik gyakran ültetett vagy még inkább megóvott díszfája. Egy 26 méteres példányt E. H. Wilson, az amerikai Arnold Arborétum Távol-Keletre küldött gyűjtő-kertésze és kutatója Omei környékén fényképezte le 1908-ban.

A szélsőségesen kontinentális éghajlatú Tibetben is él a ciprus. A Tung-folyó völgyében két, csaknem 30 méteres Cupressus torulosa példányt kapott lencsevégre E. H. Wilson 1908-ban.

A ciprusok kérge gyakran hosszanti sávokban, foszló rostokban válik le.

Kínai kúszó kecskerágó (Euonymus fortunei)

Nyáriorgona levelű ostorménfa (Viburnum buddleifolium)

Ostorménfánk (a Viburnum lantana) távolabbi rokona. Közép-Kínában honos. 1900-ban került Amerikába és onnan jutott el az európai botanikus kertekbe.

Korall bangiták (Viburnum betulifolium, V. lobophyllum, V. ovatifolium)

E különösen szép levelű és ragyogó korallpiros termésű bangita fajok Közép- és Nyugat-Kínából, a század elején jutottak Európába.

Háromlevelű citrom (Poncirus trifoliata)

Amikor április közepén a mediterrán és szubtrópus édes citromillatával, 4 cm átmérőjű, nagy fehér virágaival a tavasz zsendülő színei között egy hazai kertben meglátjuk, szinte kételkedünk, vajon itt, a mérsékelt égöv alatt járunk-e? Hát még ha környékét levendula, fényeszöld levelű olajfagyal (Phillyrea) cserjék, babérszuhar (Cistus laurifolius), örökzöld kecskerágó vagy más örökzöldek övezik!

Oldalak