Treemail

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Navigáció

Képek a galériából

Treemail

Jelenlegi hely

Címlap

éghajlat

Miért épp a télálló kaktuszokról?

Mióta télállók a kaktuszok?

A „Yucca-probléma”

Valamikor, a Pangaea még összefüggő őskontinensének trópusi erdőségeiben a fák koronáira törő hatalmas liliomfélék: - az őssárkányfák nőttek. Azóta a kontinensek messze

„Híd a kontinensen át”

A tudomány az első szárazföldi fajok, majd később a nyitva-­ és zárvatermők kialakulását a legkedvezőbb klímaterületen, így a trópusokon, az állandóan kiegyenlített klímaterületen feltételezi. Csakis az ilyen körülmények felelhettek meg a víz­ből kilépő, kiegyenlített körülményekhez szokott növényvilág­nak, első szárazföldi „lépéseinél”, s ilyen klímában alakultak ki a mai flóra ősei és fő vonalai is. A trópusi centrumokból kisugárzó fejlődési vonalak azután - jóval később - fokoza­tosan alkalmazkodtak a fagyhoz, szárazsághoz vagy más periodikusan változó klímákhoz.

Délközeli kertek 4.

A szubmeridionális övben megvalósított szubmediterrán

 

A szubmeridionális övben a nyári félévi hőösszeg, és a téli, szelektív hideg egyaránt olyan mértékű, hogy a tenyészidőszak kihasználásával a mediterrán-szubmediterrán közös elemek termeszthetővé válnak, azaz kultúrkörülmények között ezek a fajok meghonosíthatók. Ehhez az alábbi körülmények biztosítása szükséges:

 

1. A nyugalmi időszakban a védett, lehetőleg hideglefolyásos lejtős terület, amelyen nem alakulhatnak ki a nagy, klímaövre jellemző szelektív minimumok.

Délközeli kertek 3.

A szubmediterrán éghajlat és növényzet összefüggése

 

Valósággal megszokott, hogy a hazai déli területek egy részét mint szubmediterrán, illetve szubmediterrán hatás alatt álló terület kezeljük. Valójában a szubmediterrán öv olyan éghajlatú és növényzetű flórájú terület, ahol az éghajlat mediterrán vonása még határozottan megvan, s attól mindössze egy tényezőben tér el, flórájában pedig a mediterrán flórajelentős része még jelen van. Ennek megfelelően a szubmediterrán lehet:

 

1. „Túl száraz" (a téli esős klímaszakasz rövidebb),

Délközeli kertek 2.

Klíma, származás, alkalmazkodás

 

Délközeli kertek 1.

A mediterrán éghajlat és növényzet összefüggése