Treemail

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Navigáció

Treemail

Jelenlegi hely

Címlap

Oregoni vagy Modoki ciprus (Cupressus bakeri)

A valódi ciprusok legedzettebb faja az észak-kaliforniai - oregoni elterjedésű Modoki ciprus. Amerikai nevét (Modoco cypress) az észak-kaliforniai Sikiyou hegység Modoc helységéről kapta. A brit származású Amerika-kutató, John Gilbert Baker (1834-1920) 1200 méteres magasságban, lávaföldeken fedezte fel, és az ott gyűjtött példány alapján különítette el a vele szoros származási kapcsolatban álló Maknab ciprustól.

            A tengerparti és a déli területektől legtávolabb, 1800 méteres magasság fölött is megtalálható. A Maknab ciprus lassú növekedésű, tömör koronájú, függőleges ágsíkokat alkotó és lapos hajtású, erősen gyantás növény. Az Oregoni ciprus a történeti fajszemlélet szerint a Maknab ciprus nedves mérsékletövi változatának tekinthető (Cupressus macnabiana var. bakeri); kevésbé elágazó, lágy, fonalas hajtásaival, kisebb, kevésbé szarvacskás pikkelyű tobozaival megjelenésében a valódi és az álciprusok között áll.

            10-15 méterre is megnő, sőt talajon, völgyekben 30 méteres példányai fejlődnek. Hajtásai négyélűek, a hosszukhoz képest ritkásan elágazók, kerek csúcsú pikkelyei nagy gyantanyílásúak, és a képződő gyantától világosan pontozottak. Hazájában 1,5-2 centiméteres, Hollandiában alig 1 centiméteres tobozain a tobozpikkelyek rövid szarvacskában végződnek, ezüstösen viaszosak, vagy fényes barnák, felső élükön homorúan ívesek. Magja - mint a többi ciprus - a második évre érik be.

            A ciprusok legértékesebb tulajdonságai a szárazságtűrés és gyors növekedés. A Modoki ciprust is nevelhetjük száraz, napos oldalakon, de meghálálja a jobb talajt, üdébb környezetet anélkül, hogy valódi hatásából veszítene. Így a pázsitban is szép szoliter, a szín- és formaváltozatosság gyarapítására jól társítható az álciprusokkal is.

            Gyors növekedése miatt az átültetésre érzékeny, ezért csak gondos előkészítéssel ajánljuk.

            Kertészeti formái még nincsenek, ismert botanikai változata a Sziszkiju ciprus (Cupressus bakeri var. matthewsii = Cupressus macnabiana ssp. Matthewsii) az erőteljes növekedésű, nagyobb tobozú, kissé eltérő küllemű növény.