Treemail

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Navigáció

Treemail

Jelenlegi hely

Címlap

A citrusfélék hazai termelésének gazdaságföldrajzi vonatkozásai (1952) 7. - Erdőterületeken

lemons-949841_960_720_350x.jpgKorábban említettem, hogy meg kellene próbálnunk a citrusfélék telepítését erdőterületeken. Hiszen amikor a rétek és a mezőgazdasági termények a különböző területeken V.I.Butkovszkij szerint nyáron 300-400 mm csapadékot párologtatnak el, akkor a sűrűbb erdők 400-500 mm-t, vagyis 100-150 mm-rel többet, mint az erdőtlen területek.

Hogy milyen nagy az erdők párolgása nyáron, abból is megítélhetjük, hogy az erdők kb. másfélszer annyi nedvességet párologtatnak el, mint az ugyanolyan szélességen fekvő tengerek és óceánok.

Az erdőterületek a talajerózió ellen is fokozottabban védettek. A Szovjet Összövetségi Erdőgazdálkodási Tudományos Kutatóintézet voronyezsi kísérleti állomásának megfigyelései szerint az erdős területről elhordott talaj mennyisége három év átlagában hektáronként mindössze 0,21 kg volt.

IX. A Keszthelyi-hegységben a büdöskúti állami erdőtelep (a vállusi üzemegységhez tarozik) ilyen területen van. Jó szekérúton Gyenesdiás felől a ’’ Vizesárok ’’ mentén könnyen megközelíthető (kb. 1 óra). A terület fagyzúgmentes és szélvédett. Alma, körte és szelídgesztenye szépen díszlik, visszafagyott ágak nem láthatók. Oda való utamon a környéken  mindenütt elég erős szél volt, de a kis katlanban szélcsend uralkodott. A harmatképződés a területet környező erdőségek miatt igen dús, a páratartalom magas. Igen bővizű, túlfolyó kút van a területen, a déli lejtőkre telepített árkokat bőven ellátva vízzel. Épületek, munkaerő, település /majorság/ helyben.

A Keszthelyi-hegység vidékén, Cserszegtomaj felett a Batthány-hátnál, Rezi határában a bővizű Kígyóvári-forrás környéke, valamint a rókalyuki szőlőhegy Várvölgy, Láztó és Szebike között/ jöhetnek szóba. Utóbbi három oldalról védett, dél felé nyílt terület. A szelídgesztenye, mandula, kiválóan díszlik. Víz helyben /Hencekerki-forrás/. Több forrás is van ezen a területen, a víz azonban szertefolyik. Öntözéses kerti üzemet, citrustelepet igen szépet lehetne itt létesíteni. A Várvölgy alacsonyabb területei azonban nem alkalmasak, mert télen ide folyik a hideg levegő.

Megvizsgálandó a Somló szóbeli közlés szerint szeles. De a bazaltsapkában kell, hogy víz legyen, mert a hegyen lévő szőlőket nem tudnák vízzel permetezni. Igaz, hogy itt aránylag csak kis területen van hely. Megvizsgálandók a Csobánc a Várkút körüli bővizű forrás és a Haláp is.