Treemail

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Navigáció

Treemail

Jelenlegi hely

Címlap

A citrusfélék hazai termelésének gazdaságföldrajzi vonatkozásai (1952) 10.

lemon-1117562_960_720_350x.jpgXII. Feltétlenül alkalmas területeket találunk a Mohács-Báta közti Duna-szegélyen. A széles, nedves völgyekben aknakutak, ill. szélmotorok segítségével lehet vizet nyerni. Igen alkalmas lehet a Bári Állami Gazdaság 2500 hold kiterjedésű  területe is a sombereki rész. A jól exponált déli lejtők széles, nyirkos, nedves völgyekre néznek. A Duna közel van. A terület párában gazdag. Egyáltalán nem hangsúlyozható eléggé a mohácsi terület és a Duna és Dráva jelentősége!

A Babarci Állami Gazdaság 4500 holdnyi területén Liptód, ill. Liptópuszta közelében a domboldalon eredő patak vizével lehetne öntözni az árkokat. Maráza, Leánycsók vidékén szintén alkalmas területek adódhatnak, ugyanígy Hirics-Vajszló vidéke a Dráva mentén.

Meg kellene vizsgálni a nedves Göcsej, nyirkos völgytalpaira néző páragazdag déli lejtőit is.

Nagyjából ezeken a területeken kell keresnünk, ill. kijelölnünk a teatermő területeket is, annak a fokozottabb szemelőttartásával, hogy a tea a magas talajvizet még kevésbé bírja, mint a citrom, domblejtőkön termelendő / ahonnét a talajvizet gyakran mesterségesen kell levezetni /, valamint annak, hogy még lazább, levegősebb, mélyebb és vízáteresztő / homokkal kevert humuszos / és mészmentes talajokat kíván.

A pára és csapadékviszonyok szempontjából is az általunk megjelölt területeken kell keresnünk a megfelelő területeket. A tea meleg és csapadékos nyarat, magas relatív páratartalmat kíván, viszont rövid ideig -10 Co-os hideget is kibír.

Fotó: Pixabay