Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
lakasfokusz.postr.hu

Ne csak nézzük, élvezzük is ki a kertet!

Már csak párat kell aludni, és végre itt a tavasz! A jó idő beköszöntével ismét a kertészeké a terep, neki lehet állni, kicsinosítani a ház körül, majd élvezni azt legalább fél évig. Na de mégis milyen formát öltsön idén szeretett kertünk, a fű domináljon, vagy idén inkább a színes virágoké legyen a főszerep? Természetesen a kertek esetében is minden évben beszélhetünk divatról és tendenciákról, ezeket szedtük össze röviden.





Európa szerte megfigyelhető, hogy a családi házak tulajdonosai közül egyre többen döntenek úgy, hogy nem vonnak be külsős szakértőt, és inkább saját maguk oldják meg a kert megtervezését és kialakítását. Idén inkább a helyi jellegzetességek használata, a fenntarthatóság és a komfortosság nyer teret a kertekben. A hobbikertészek körékben elterjedőben van az őshonos fajták használata is. Az egyértelmű, hogy a háztartások költségvetése idén is szűkös, így a slow-food mozgalom elterjedése mellett a kertek kialakítását növekvő tudatosság jellemzi a következő évet.



A letisztult, a helyi sajátosságokat használó kialakításba illeszkedik a nosztalgikus szemlélet követése, amely egyszerre ötvözi a letűnt korok emlékét, de azt a hozzáférhető modernséggel párosítja. Az idei évben épülő kertekre nagy valószínűséggel nem a távolságtartás lesz a jellemző. Ennek megfelelően azt javasoljuk, hogy a kertre ne egy műalkotásként tekintsünk, hanem úgy alakítsuk ki, hogy abban tényleg öröm legyen élni. Az idei évre javasolt kertépítési technikák szerint úgy rendezzük el a növényeket, hogy azok minél közelebb legyenek hozzánk, ezzel is arra csábítva minket, hogy naponta besétáljunk közéjük, és akár meg is tapintsuk őket.



Füvesítéssel és az évelők használatával kifejezetten természetes megjelenést és hangulatot adhatunk a tavasszal megújuló kertünknek, amely így természetes és otthonos is lesz egyben. A természetes tájból a kertbe kerülő növények jelentősége is megnő. A szimpla gyepek használata helyett a mező jelleg, és a tájfajták lépnek előtérbe. A művi elemek alkalmazásakor, a kertberendezés során a kövek, a kőfalak, a faelemek dominálnak.



Olyan kertre vágyunk, ahol egy jóízű uzsonna majdnem teljes választéka megterem, így biztosan egyre több helyen látni majd málnát, a szedret, vagy más bogyós növényt. Előtérbe kerülnek azok a fajták, amelyek konténerben is megtermelhetők, és díszítenek is egyben. Az amerikai és a nyugat-európai trendek szerint a törpeáfonya, a törpetermetű, tüskementes málnabokor számítanak a legfrissebb újdonságnak.



A konyhában felhasználható zöldségek termesztése mellett egyre-másra felbukkannak a gyógynövények is a ház körüli kertekben. Egyre több ember használja azokat főzéshez, és szívesen áldoznak időt és energiát arra, hogy saját kertjükből fogyasszák, ahelyett, hogy valamelyik szupermarketben vásárolnák meg azokat. Ilyen szempontból egyre divatosabbnak számít a levendula, valamint a rozmaring és a kakukkfű termesztése is.



A „szoba a kertben” koncepció már negyven éve létezik, de most ismét erőre kap az a gondolkodásmód, hogy terjesszük ki a lakást a kertre is, és töltsünk el minél több időt a szabadban. Ezt már a bútortervezők is felismerték, ennek megfelelően már nem kell nélkülözni a nappali kényelmét a kertünkben sem. Ennek megfelelően úgy tűnik, hogy a megjelenésében és használati értékében is modernebb kerti garnitúrák népszerűsége az idei évben is tovább növekszik majd. Sok minden szól a rattan bútorok használata mellett, amelynek a használhatósága, könnyű mozgathatósága és tisztán tartása is csábító.



 



Kommentek a bejegyzéshez