Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
Túri Eszter

Kertbemutatók a 2024-es KERTFELFEDEZŐ JÁTÉK-ból!

2. Rózsakert - Budapest, Városliget

Fodor Margit

Millenium Háza (régebben Olof Palme Ház) előkertjében található
Kiterjedése: 2000 m3
2019-ben nyílt meg. 
1500 rózsatő található a Rózsakertben.
fb_img_1708853156846.jpg

A Városliget a világ egyik első nyilvános parkja, mely fő helyszíne volt az 1896-os millenniumi ünnepségünknek. Pfaff Ferenc által tervezett millennium Háza- neoreneszánsz stílusban -az 1885-ös Országos Általános kiállításra épült Műcsarnok, azonban a kiállítási funkciókhoz kicsinek bizonyult, ezért épült később a mostani Műcsarnok.

A Rózsakert látogatói ízelítőt kaphatnak a modern rózsafajtákból illetve láthatnak régi, de ma is kedvelt fajtát a XVII-XVIII. századból. Megismerhetik a félárnyékot tűrőket és a napon díszítőket, illetve találnak a rózsákkal jól társítható évelőket is. Padok, színes növénykiültetések tarkítják a területet, hogy az ide érkezők nyugodt környezetet találjanak: beszélgetésre, olvasásra. 

fb_img_1708853072308.jpg
Központi részen található: Új Zsolnay díszkút, amely mázolásában , színezésében és felületeiben az épületen található eredeti mázaknak a színét és karakterét jeleníti meg. 
 
A Városliget minden évszakban jó választás. Többek között megtalálható a Magyar Zene Háza, Állatkert, Fővárosi Nagycirkusz, Széchenyi Fürdő, Szépművészeti Múzeum, Nagyjátszótér, Néprajzi Múzeum.
Miután kigyönyörködtük magunkat a Rózsakert szépségében meglátogattuk a millennium Házát is, itt betekintést nyerhettünk a Városliget aranykorába, ahol szem előtt tartják a jelen kor látogatóinak elvárásait.
Hétfő kivételével mindennap nyitva áll az érdeklődők számára.
Étterem és kávéház is megtalálható a csodaszép épületben.

Érdekesség a rózsáról: A görög mitológia szerint Aphrodité éppen szerelméhez: Adoniszhez sietett - aki halálosan megsebesült - amikor megkarcolta pár szál fehér rózsa és a kiserkenő vér pirosra festette a virágokat. Így változott piros színűvé a fehér rózsa, amely a mai napig a szerelem jelképe.
Szűz Mária jelképe: a tüskétlen rózsa.
 
 
Ha tehetjük nyáron többször is ellátogatunk a Rózsakertbe. 
Utolsó látogatás: 2023. Június

1. Püspökszentlászlói Arborétum

Nagy Dóra

20240203_122338-2.jpg

Püspökszentlászló a Mecsek hegység keleti részén található, legegyszerűbben autóval Hosszúhetényen keresztül közelíthetjük meg, ami csak pár kilométerre van a 6-os sz. főút északi oldalán Pécshez közel. Hosszúheténytől 2-3 km kevésbé jó minőségű földes, kavicsos úton való haladással Püspökszentlászlóra érkezünk, mely egy magkapó szépségű eldugott falucska az erődben, tele kedves kis régi házzal, egy szem utcával, a végén az arborétummal.
Több túraútvonal is vezet ide, melyeken útba lehet ejteni az arborétum területét. Az érdeklődők a
sárga sávval, és kék négyzettel jelölteket keressék a turista térképen.


Koordináták: 46,1901858; 18,3656052

20240203_122247.jpg

1725-ben épül fel a területen a település temploma a korábban lerombolt templom romjain, 1797-ben Gróf Eszterházy Pál László pécsi püspök új templomot, és mellette nyaraló kastélyt építtetett.  Később Hetyey Sámuel pécsi püspök, majd gróf Zichy Gyula pécsi püspök folytatta a terület fejlesztését.

A parkot az 1700-as évek végén épült nyaralókastély és templom kertjével kezdték kialakítani.  Az arborétumot a maira emlékeztető formájában Hetyey Sámuel püspök kezdte alakítani. Ő bővítette a területet, 6 kataszteri hold hozzácsatolásával, mellyel mostanra  4,8 ha a bejárható terület. A kastélykertben ekkor az épület előterében szökőkút működött, és korszerű öntözőrendszert is kiépítettek, sőt szabad téri úszómedence is volt. A kert építése Hrban Ferenc püspöki főkertész irányításával történik. Különleges fákat, nagyra növő örökzöldeket telepítettek, melyek ugyan mostanra kezdenek kiöregedni, a kert varázslatos hangulatát most is ezek adják leginkább.

A kastélykert mostanra inkább tájképi jellegű. A virágos növényekkel díszített előkertből több útvonal is indul a kert irányába, amelyeken annak különböző zugait fedezhetjük fel. Elindulhatunk a több száz éves duglász fenyők irányába, de mehetünk a frissen a vízfolyás medréhez telepített mamutfenyőket is megkeresni. A területen a fenyők közelében savanyú talajt kedvelő rododendronokat, bazsarózsákat, azáleákat találhatunk, ill. a nedvesebb élőhelyeken oda illő növényzetet. A keret körülveszi a Tájvédelmi körzet erdeje, így igazán mesés környezetben barangolhatunk.

A Park területén ma felújított úthálózat, kedves uzsonnázó helyek, színpad, várják az érdeklődőket. A jelentős fajszámú növénygyűjtemény az év bármely időszakában tartogat látványosságot. A vizes elemek is igen kellemesek, és a felújított épültek mostanra valóban méltóak a parkhoz, igen kellemes az itt-tartózkodás.

Az arborétum ma a Duna-Dráva Nemzeti Park területén helyezkedik el, és része a Kelet-Mecsek tájvédelmi körzetnek is. A parkot látogató megfelelő napokon be betekinthetnek a zarándokházba, sőt a kastélyban is van tárlatvezetés, melyre az igényt legalább 48 órával a kért időpont előtt kell jelezni.

Az arborétumot többször is meglátogattuk már, legutóbb 2024. 01. 28-án jártunk ott.

Kommentek a bejegyzéshez