Gyakorlati tanácsok
2018. május 23.  szerda


Díszfa - Magnolia grandiflora ültetése



Szerző: Huber Kálmán - Kimmel Csaba






További gyakorlati tanácsok

Hírlevél feliratkozás

Subscribe for Newsletter
Vitis 'Sztrasenszkij' (Bioszőlő 'Sztrasenszkij')
Üzbegisztánból származó fajta, gyönyörű szilvakék színű, nagy, kerek bogyójú fajta.
Üzbegisztánból származó fajta, gyönyörű szilvakék színű, nagy, kerek bogyójú fajta. Fürtjei hosszúkásak, kimondottan nagy méretűek.
bővebb információ

Papaya (Carica papaya)

A papaya Közép-Amerikában honos, minden trópusi és szubtrópusi éghajlaton megterem. Nálunk kevéssé ismert gyümölcs, bár a nagyobb bevásárlóközpontokban általában kapható, illetve konzerv trópusi gyümölcssaláták jellegzetes összetevője. A papaya körte alakú, 15-20 cm nagysága termés, sárga vagy zöld héjú, húsa narancssárgás, melyben szintén ehető fekete magvak találhatóak.  A papaya sokáig a latin-amerikai indiánok szent növénye volt. Kolumbusz Kristóf az “angyalok ajándéka” névvel ...
A papaya Közép-Amerikában honos, minden trópusi és szubtrópusi éghajlaton megterem. Nálunk kevéssé ismert gyümölcs, bár a nagyobb bevásárlóközpontokban általában kapható, illetve konzerv trópusi gyümölcssaláták jellegzetes összetevője. A papaya körte alakú, 15-20 cm nagysága termés, sárga vagy zöld héjú, húsa narancssárgás, melyben szintén ehető fekete magvak találhatóak.  A papaya sokáig a latin-amerikai indiánok szent növénye volt. Kolumbusz Kristóf az “angyalok ajándéka” névvel illette a gyümölcsöt. Az első leírás 1526-ban történt, amikor a spanyol krónikás Ovideo a Karib-tenger partjainál Panamában és Kolumbiában először találkozott papayával. A spanyol és portugál hajósok számos trópusi és szubtrópusi területre elvitték utazásaik során. Így jutott el a növény Indiába, a Fülöp-szigetekre, Európába vagy Afrikába. A gyümölcs nagyon sok magot hoz, melyek hűvös, száraz tárolva akár 3 évig is megőrzik életképességüket, így könnyen szaporítható. A papaya a 20. században jutott el az Egyesült Államokba, ahol annyira népszerű lett, hogy mára az ország, a világ legnagyobb papaya termelőjévé vált, maga mögé utasítva Mexikót és Puerto Ricót is. A gyümölcsben sok vitamin is ásványi anyag van, elsősorban A-vitamin és kálium. Ezen kívül tartalmaz egy fehérjeemésztő enzimet, a papaint. Ennek következtében nagyon gyakran sütik együtt a húsokat papayával, mivel fehérjebontó hatása révén a legkeményebb húsokat is megpuhítja. Erre elsősorban még éretlen, zöld papaya a legmagasabb, mert annak a legmagasabb papain tartalma. Külsőleg a gyümölcs, szintén a papain, valamint cukor és zsírsav tartalma miatt, nagymértékben segíti a sebgyógyulást. A tudományos vizsgálatok a gyümölcs fogyasztásának számos jótékony hatását mutatták ki.   Antioxidáns hatás A papaya sok antioxidáns vegyületet tartalmaz, elsősorban kriptoxantint, béta karotint (A-vitamin előanyagok), valamint luteint és zeaxantint. Az antioxidánsok fontos szerepet játszanak a krónikus és daganatos betegségek megelőzésében. Mivel ezek a folyamatok már serdülőkorban beindulhatnak, ezért nagyon fontos az antioxidánsban gazdag étrend a fiatalok számára. Kimutatták, hogy a papaya hatóanyagai elegendő védelmet nyújtanak, mivel a gyümölcs elfogyasztását követően nagymértékben nő a vérben a szabad gyökfogó anyagok mennyisége. Ismert, hogy az alkoholisták vérének folyási tulajdonságai erősen megváltoznak, egyrészt az alkohol miatti fokozott szabad gyökkeletkezés szabad gyökkeletkezés, másrészt a vörösvértestek membránjának a sérülései miatt. Bizonyították, hogy a papaya hatóanyagai hatásosan gátolják mind a káros oxidációs változásokat, így képesek javítani az alkoholista betegek véráramlási tulajdonságain. Ugyancsak alkoholistáknál jellegzetes probléma a B12-vitamint felszívódási zavara és ehhez társuló vészes vérszegénység. Kiderült, hogy ennek hátterében is a szabad gyökök állnak, melyek az alkoholisták gyomornyálkahártyájában felhalmozódnak, és károsítják azokat az élettani anyagokat, melyek a vitamin normális felvételéhez szükségesek. A papayából készült kivonattal a B12-vitamin felszívódása javítható, mivel antioxidáns tulajdonsága révén megvédi a felvételhez szükséges faktorok épségét.   Antibiotikus hatás A papaya hatóanyagai erős antibiotikus hatással bírnak. Kimutatták, hogy a baktériumölő tulajdonságban nem különbözik az éretlen és az érett gyümölcs. Olyan baktériumok ellen találták hatásosnak, melyek gyakran sebeket is befertőznek. A papaya magjában található vegyületek is antibakteriális potenciállal bírnak.   Immunstimuláló hatás A papaya magja olyan molekulákat rejt, melyek képesek a szervezet immunválaszát felerősíteni. Ezt erősíti meg az a korábbi tapasztalat is, hogy a gyümölcs rendszeres fogyasztása fiatalít, és csökkenti a betegségekkel szembeni fogékonyságot. A gyümölcs magjából nyert kivonat fokozza a fehérvérsejtek aktiválását, emellett gyulladásgátló hatása is van, így valóban hatékony eszköze lehet az egészségmegőrzésnek.   Cukorbetegség szövődményeit csökkentő hatás A cukorbetegség népbetegségnek számit. Hazánkban kb. ötszázezren szenvednek ebben a betegségben. A kór előrehaladtával egyre több szövődmény alakul ki, mely elsősorban az ereket érinti, illetve az erek által ellátott szöveteket. Másodsorban súlyos anyagcserezavarok is fellépnek, melyek szintén szöveti károsodásokat hozhatnak létre. A papayában található antioxidáns vegyületek ezeket a szövődményeket nagymértékben képesek csökkenteni, ezért a cukorbetegek részére nagyon ajánlott a papaya naponkénti fogyasztása.   Daganatgátló hatás A papaya rákellenes hatását többféle daganattípusban is bizonyították. Kimutatták, hogy a ritka, de halálos epehólyagrák kialakulásával szemben (melynek fő kockázati tényezője az elhízás, az epekő és a vörös húsok fogyasztása) a papaya védőhatással rendelkezik. Hasonló tulajdonságú a vastag- és végbélrákkal szemben is, ami hazánkban igen gyakori. A sárga és narancssárga szinű gyümölcsök közül egyedül a papaya véd a prosztatarákkal szemben a 70 éven felüli korosztályban. Kijelenthetjük, hogy a gyümölcs rendszeres fogyastásával nagy lépést tehetünk a tumoros elváltozások visszaszoritása érdekében.   Szoptatás alatti vitaminpótlás A szoptatás alatt az anya szervzete általában nagyobb A-vitamin bevitelt igényel. A papaya igen gazdag A-vitaminban és előanyagaiban. Igazolták, hogy két hónapon át napi 650 g papaya püré elfogyasztása jelentősen emeli a szervezet A-vitamin szintjét a szoptatás alatt, emellett a vérképet is javitja, mivel segiti a vasfelszivódást, és ezen keresztül a vérképzést.   Farkasvakság kezelése A farkasvakság az A-vitamin hiánytünete, elsősorban a szegény országokűban fordul elő. Ugyanakkor könnyen kezelhető, ha az adott helyen terem papaya, ugyanis a gyümölcs fogyasztásával a tünetek elkerülhetőek. Kimutatták, hogy a trópusi és szubtrópusi országokban 9-szer nagyobb az esélye a farkasvakságra annak, aki nem eszik papayát. Különösen igaz ez a gyerekekre. Nálunk ez a probléma legegyszerűbben reszelt sárgarépa fogyasztásával kerülhető el.   Népgyógyászati felhasználás A népgyógyaszatban a papayát a külföldi tapasztalatok alapján fogfájásra, féreghatjónak, hasmenés ellen, májtályogra, ödémára, lázra, puffadásra, valamint férfi merevedési zavarokra javasolják. A növényből nyert gumitejet kelések, szemölcsök eltávolitására, valamint a méhszájra kenve abortuszra használják, elsősorban indiában. Előfordul, hogy az éretlen gyümölcs vagy mag fogyasztását is magzatelhajtónak tarják. A fenti hatásokat tudományos módszerekkel azonban eddig nem sikerült igazolni.
Szerző: Dr. Gáspár Róbert

Díszfa - Magnolia grandiflora ültetése

...
Szerző: Huber Kálmán - Kimmel Csaba

Hírlevélre iratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre és időben értesül újdonságainkról, akcióinkról és különleges ajánlatainkról.

USDA zónatérkép