Köszöntjük honlapunkon!
2018. május 23.  szerda


Adatvédelmi Nyilatkozat

 

A Budakeszi Dendrológiai Erdészeti és Kertészeti Nonprofit Kft., mint a treemail.hu üzemeltetője, (továbbiakban: üzemeltető) kijelenti, hogy a webáruházon keresztül megszerzett adatokat a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően kezeli, különös tekintettel a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. rendelkezéseire.



Az üzemeltető kijelenti továbbá, hogy tiszteletben tartja az oldal látogatóinak, és regisztrált felhasználóinak személyes és bizalmas információit. A tudomására jutó valamennyi adatot és tényt bizalmasan kezel, azokat kizárólag szolgáltatásai működtetéséhez, fejlesztéséhez, valamint saját célú kutatás illetve statisztika készítéséhez használja fel. A treemail.hu adatkezelését kizárólag a Budakeszi Dendrológiai Erdészeti és Kertészeti Nonprofit Kft., mint üzemeltető végzi, harmadik fél részére személyes adatokat nem ad ki, csak az érintett személy kifejezett hozzájárulásával.



Amennyiben megkereső hatóság felszólítja az üzemeltetőt adatszolgáltatásra, és kiadásra, köteles személyes adatot kiadni, ha annak minden feltétele fennáll.



Adatkezelési alapelveink összhangban vannak az adatvédelemmel kapcsolatos hatályos jogszabályokkal, így különösen az alábbiakkal:



- 1992. évi LXIII. törvény - a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról (a továbbiakban Avtv., adatvédelmi törvény);
- 1992. évi LXVI. törvény - a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról; továbbá, az ennek végrehajtásáról rendelkező 146/1993. (X. 26.) Korm. rendelet;
- 1998. évi XIX. törvény - a büntetőeljárásról (a továbbiakban Be.);
- 1998. évi VI. törvény – az egyének védelméről a személyes adatok gépi feldolgozása során;
- 1995. évi CXIX. törvény - a kutatás és a közvetlen üzletszerzés célját szolgáló név- és lakcímadatok kezeléséről (DM törvény);
- 2001. évi CVIII. törvény - az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről.


Személyes adat akkor kezelhető ha,

a) ahhoz az érintett hozzájárul,
b) azt törvény vagy – törvény felhatalmazása alapján, az abban meghatározott körben – helyi önkormányzat rendelete elrendeli. Törvény közérdekből – az adatok körének kifejezett megjelölésével – elrendelheti a személyes adat nyilvánosságra hozatalát.



Minden egyéb esetben a nyilvánosságra hozatalhoz az érintett hozzájárulása, különleges adat esetében írásbeli hozzájárulása szükséges. Kétség esetén azt kel vélelmezni, hogy az érintett a hozzájárulását nem adta meg. Az érintett hozzájárulását megadottnak kell tekinteni az érintett közszereplése során általa közölt vagy a nyilvánosságra hozatal céljából általa átadott adatok tekintetében.



Személyes adatot kezelni csak meghatározott célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében lehet. Az adatkezelésnek minden szakaszában meg kell felelnie e célnak. Csak olyan személyes adat kezelhető, amely az adatkezelés céljának megvalósulásához elengedhetetlen, a cél elérésére alkalmas, csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig.



Vagyis az üzemeltető, a regisztráció során megadott személyes és egyéb adatokat, kizárólag az oldalon történő vásárlás menete alatt használja fel, így beleértendő a számlázással és postázással kapcsolatos tevékenységeket is.



A webshop tartalmára vonatkozó információk:

A treemail.hu oldalon található tartalmakat a Budakeszi Dendrológiai Erdészeti és Kertészeti Nonprofit Kft., mint forgalmazó tájékoztatási jelleggel mutatja be. Az ezen weboldalon található adatokért, árak és kiírások helyességért az oldal üzemeltetője nem tartozik felelősséggel, mint ahogy az elírásokból keletkező esetleges károkért sem, (ide tartoznak a közvetlen és közvetett károk, másik fél részéről történő esetleges profitkiesés).



A treemail.hu oldal tartalmazhat más internetes oldalakra mutató linket, képi, hangi vagy más vizuális elemmel rendelkező harmadik fél által, a treemail.hu –tól függetlenül üzemeltett webes felületet. Az ilyen és ehhez hasonló reklámtevékenység vagy más üzleti kapcsolat révén a treemail.hu partner oldalai tartalmáért, valamint az ott megjelenő termékek, szolgáltatások sokaságáért az üzemeltető semmilyen felelősséggel nem tartozik.



A webáruházban történő böngészéssel és a megrendelés rögzítésével Ön tudomásul veszi – és magára nézve kötelező érvényűnek tekinti – az oldal jogi nyilatkozatában foglaltakat valamint az általános szerződési feltételeket és az adatvédelmi nyilatkozat teljes tartalmát!



Jogorvoslat

Amennyiben az Ön tiltakozása ellenére személyes adatai kezelésével kapcsolatban jogsérelem éri, úgy az alábbi jogorvoslati lehetőségekkel élhet:

- tájékoztatást kérhet személyes adatainak kezeléséről, valamint kérheti a személyes adatainak helyesbítését;
- kérelmére tájékoztatást adunk az általunk kezelt adatokról, az adatkezelés céljáról, jogalapjáról, időtartamáról, az adatfeldolgozó nevéről, címéről (székhelyéről) és az adatkezeléssel összefüggő tevékenységéről, továbbá arról, hogy kik és milyen célból kaphatták meg az adatokat. A kérelem benyújtásától számított legrövidebb idő alatt, legfeljebb azonban 30 napon belül írásban, közérthető formában adjuk meg a tájékoztatást.


- az Ön személyes adatát töröljük,

a) ha kezelése jogellenes,
b) ha Ön azt kéri,
c) ha az adatkezelés célja megszűnt,
d) ha az adatok tárolásának törvényben meghatározott ideje lejárt, vagy
e) ha azt a bíróság vagy az adatvédelmi biztos elrendelte.



A helyesbítésről és a törlésről Önt, e-mail útján értesítjük. Az értesítés mellőzhető, ha ez az adatkezelés céljára való tekintettel az érintett jogos érdekét nem sérti.
Ön tiltakozhat személyes adatának kezelése ellen, ha

a) a személyes adatok kezelése (továbbítása) kizárólag az adatkezelő jogának vagy jogos érdekének érvényesítéséhez szükséges, kivéve, ha az adatkezelést törvény rendelte el;
b) a személyes adat felhasználása vagy továbbítása közvetlen üzletszerzés, közvélemény-kutatás vagy tudományos kutatás céljára történik;
c) a tiltakozás jogának gyakorlását törvény lehetővé teszi.



A Budakeszi Dendrológiai Erdészeti és Kertészeti Nonprofit Kft., mint Adatkezelő – az adatkezelés egyidejű felfüggesztésével – a tiltakozást a kérelem benyújtásától számított legrövidebb időn belül, de legfeljebb 15 nap alatt megvizsgálja, és annak eredményéről a kérelmezőt írásban tájékoztatja. Amennyiben a tiltakozás indokolt, az adatkezelést – beleértve a további adatfelvételt és adattovábbítást is – meg fogjuk szüntetni, és az adatokat zároljuk, valamint a tiltakozásról, illetőleg az annak alapján tett intézkedésekről értesítjük mindazokat, akik kötelesek intézkedni a tiltakozási jog érvényesítése érdekében. Amennyiben Ön a meghozott döntésével nem ért egyet, az ellen – annak közlésétől számított 30 napon belül – bírósághoz fordulhat.



Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság
1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/c.
Levelezési cím: 1530 Budapest, Postafiók: 5.
Telefon: +361/391-1400
Fax:+361/391-1410
E-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu




Hírlevél feliratkozás

Subscribe for Newsletter

Papaya (Carica papaya)

A papaya Közép-Amerikában honos, minden trópusi és szubtrópusi éghajlaton megterem. Nálunk kevéssé ismert gyümölcs, bár a nagyobb bevásárlóközpontokban általában kapható, illetve konzerv trópusi gyümölcssaláták jellegzetes összetevője. A papaya körte alakú, 15-20 cm nagysága termés, sárga vagy zöld héjú, húsa narancssárgás, melyben szintén ehető fekete magvak találhatóak.  A papaya sokáig a latin-amerikai indiánok szent növénye volt. Kolumbusz Kristóf az “angyalok ajándéka” névvel ...
A papaya Közép-Amerikában honos, minden trópusi és szubtrópusi éghajlaton megterem. Nálunk kevéssé ismert gyümölcs, bár a nagyobb bevásárlóközpontokban általában kapható, illetve konzerv trópusi gyümölcssaláták jellegzetes összetevője. A papaya körte alakú, 15-20 cm nagysága termés, sárga vagy zöld héjú, húsa narancssárgás, melyben szintén ehető fekete magvak találhatóak.  A papaya sokáig a latin-amerikai indiánok szent növénye volt. Kolumbusz Kristóf az “angyalok ajándéka” névvel illette a gyümölcsöt. Az első leírás 1526-ban történt, amikor a spanyol krónikás Ovideo a Karib-tenger partjainál Panamában és Kolumbiában először találkozott papayával. A spanyol és portugál hajósok számos trópusi és szubtrópusi területre elvitték utazásaik során. Így jutott el a növény Indiába, a Fülöp-szigetekre, Európába vagy Afrikába. A gyümölcs nagyon sok magot hoz, melyek hűvös, száraz tárolva akár 3 évig is megőrzik életképességüket, így könnyen szaporítható. A papaya a 20. században jutott el az Egyesült Államokba, ahol annyira népszerű lett, hogy mára az ország, a világ legnagyobb papaya termelőjévé vált, maga mögé utasítva Mexikót és Puerto Ricót is. A gyümölcsben sok vitamin is ásványi anyag van, elsősorban A-vitamin és kálium. Ezen kívül tartalmaz egy fehérjeemésztő enzimet, a papaint. Ennek következtében nagyon gyakran sütik együtt a húsokat papayával, mivel fehérjebontó hatása révén a legkeményebb húsokat is megpuhítja. Erre elsősorban még éretlen, zöld papaya a legmagasabb, mert annak a legmagasabb papain tartalma. Külsőleg a gyümölcs, szintén a papain, valamint cukor és zsírsav tartalma miatt, nagymértékben segíti a sebgyógyulást. A tudományos vizsgálatok a gyümölcs fogyasztásának számos jótékony hatását mutatták ki.   Antioxidáns hatás A papaya sok antioxidáns vegyületet tartalmaz, elsősorban kriptoxantint, béta karotint (A-vitamin előanyagok), valamint luteint és zeaxantint. Az antioxidánsok fontos szerepet játszanak a krónikus és daganatos betegségek megelőzésében. Mivel ezek a folyamatok már serdülőkorban beindulhatnak, ezért nagyon fontos az antioxidánsban gazdag étrend a fiatalok számára. Kimutatták, hogy a papaya hatóanyagai elegendő védelmet nyújtanak, mivel a gyümölcs elfogyasztását követően nagymértékben nő a vérben a szabad gyökfogó anyagok mennyisége. Ismert, hogy az alkoholisták vérének folyási tulajdonságai erősen megváltoznak, egyrészt az alkohol miatti fokozott szabad gyökkeletkezés szabad gyökkeletkezés, másrészt a vörösvértestek membránjának a sérülései miatt. Bizonyították, hogy a papaya hatóanyagai hatásosan gátolják mind a káros oxidációs változásokat, így képesek javítani az alkoholista betegek véráramlási tulajdonságain. Ugyancsak alkoholistáknál jellegzetes probléma a B12-vitamint felszívódási zavara és ehhez társuló vészes vérszegénység. Kiderült, hogy ennek hátterében is a szabad gyökök állnak, melyek az alkoholisták gyomornyálkahártyájában felhalmozódnak, és károsítják azokat az élettani anyagokat, melyek a vitamin normális felvételéhez szükségesek. A papayából készült kivonattal a B12-vitamin felszívódása javítható, mivel antioxidáns tulajdonsága révén megvédi a felvételhez szükséges faktorok épségét.   Antibiotikus hatás A papaya hatóanyagai erős antibiotikus hatással bírnak. Kimutatták, hogy a baktériumölő tulajdonságban nem különbözik az éretlen és az érett gyümölcs. Olyan baktériumok ellen találták hatásosnak, melyek gyakran sebeket is befertőznek. A papaya magjában található vegyületek is antibakteriális potenciállal bírnak.   Immunstimuláló hatás A papaya magja olyan molekulákat rejt, melyek képesek a szervezet immunválaszát felerősíteni. Ezt erősíti meg az a korábbi tapasztalat is, hogy a gyümölcs rendszeres fogyasztása fiatalít, és csökkenti a betegségekkel szembeni fogékonyságot. A gyümölcs magjából nyert kivonat fokozza a fehérvérsejtek aktiválását, emellett gyulladásgátló hatása is van, így valóban hatékony eszköze lehet az egészségmegőrzésnek.   Cukorbetegség szövődményeit csökkentő hatás A cukorbetegség népbetegségnek számit. Hazánkban kb. ötszázezren szenvednek ebben a betegségben. A kór előrehaladtával egyre több szövődmény alakul ki, mely elsősorban az ereket érinti, illetve az erek által ellátott szöveteket. Másodsorban súlyos anyagcserezavarok is fellépnek, melyek szintén szöveti károsodásokat hozhatnak létre. A papayában található antioxidáns vegyületek ezeket a szövődményeket nagymértékben képesek csökkenteni, ezért a cukorbetegek részére nagyon ajánlott a papaya naponkénti fogyasztása.   Daganatgátló hatás A papaya rákellenes hatását többféle daganattípusban is bizonyították. Kimutatták, hogy a ritka, de halálos epehólyagrák kialakulásával szemben (melynek fő kockázati tényezője az elhízás, az epekő és a vörös húsok fogyasztása) a papaya védőhatással rendelkezik. Hasonló tulajdonságú a vastag- és végbélrákkal szemben is, ami hazánkban igen gyakori. A sárga és narancssárga szinű gyümölcsök közül egyedül a papaya véd a prosztatarákkal szemben a 70 éven felüli korosztályban. Kijelenthetjük, hogy a gyümölcs rendszeres fogyastásával nagy lépést tehetünk a tumoros elváltozások visszaszoritása érdekében.   Szoptatás alatti vitaminpótlás A szoptatás alatt az anya szervzete általában nagyobb A-vitamin bevitelt igényel. A papaya igen gazdag A-vitaminban és előanyagaiban. Igazolták, hogy két hónapon át napi 650 g papaya püré elfogyasztása jelentősen emeli a szervezet A-vitamin szintjét a szoptatás alatt, emellett a vérképet is javitja, mivel segiti a vasfelszivódást, és ezen keresztül a vérképzést.   Farkasvakság kezelése A farkasvakság az A-vitamin hiánytünete, elsősorban a szegény országokűban fordul elő. Ugyanakkor könnyen kezelhető, ha az adott helyen terem papaya, ugyanis a gyümölcs fogyasztásával a tünetek elkerülhetőek. Kimutatták, hogy a trópusi és szubtrópusi országokban 9-szer nagyobb az esélye a farkasvakságra annak, aki nem eszik papayát. Különösen igaz ez a gyerekekre. Nálunk ez a probléma legegyszerűbben reszelt sárgarépa fogyasztásával kerülhető el.   Népgyógyászati felhasználás A népgyógyaszatban a papayát a külföldi tapasztalatok alapján fogfájásra, féreghatjónak, hasmenés ellen, májtályogra, ödémára, lázra, puffadásra, valamint férfi merevedési zavarokra javasolják. A növényből nyert gumitejet kelések, szemölcsök eltávolitására, valamint a méhszájra kenve abortuszra használják, elsősorban indiában. Előfordul, hogy az éretlen gyümölcs vagy mag fogyasztását is magzatelhajtónak tarják. A fenti hatásokat tudományos módszerekkel azonban eddig nem sikerült igazolni.
Szerző: Dr. Gáspár Róbert

Díszfa - Magnolia grandiflora ültetése

...
Szerző: Huber Kálmán - Kimmel Csaba

Hírlevélre iratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre és időben értesül újdonságainkról, akcióinkról és különleges ajánlatainkról.

USDA zónatérkép